19.04.2024
Здоров’я Новини

Тиждень на роботі, два – на обсервації. Як будуть працювати медики під час спалаху коронавірусу у Монастириському районі

Вже у шістьох медиків з Монастириського району підтвердили коронавірус. Деякі з них на самоізоляції, інші – на лікуванні  в Монастириській райлікарні, повідомив під час брифінгу 26 березня начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук.

– У багатьох лікарів є виключення захворювання, тому вони продовжують працювати. Частина йде на самоізоляцію, а частина буде госпіталізована в районну лікарню, вже підготовлені відповідні можливості перебування, – каже він. – Крім того, готується місце, щоб медпрацівники могли цілодобово перебувати в стаціонарі для надання меддопомоги. І є така методика, яка використовується в Китаї, тобто тиждень вони працюють, а після того 2 тижні перебувають на самоізоляції або обсервації. Основне зараз – перервати коронавіруснуй ланцюг. Тому закликаємо усіх, особливо мешканців двох сіл біля Монастириськів, де є вогнище захворювання, перебувати дома. Якщо є температура чи інші прояви захворювання, телефонувати сімейному лікарю.

Для того, щоб максимально локалізувати розповсюдження інфекції по області, прийнято рішення перепрофілювати Монастириську райлікарню на госпіталь і сьогодні там виписані хворі, призупинено амбулаторний прийом, повідомив пан Богайчук. Він каже, що медиків може не вистачати, тому зараз задіяли всіх лікарів-інтернів, які проходять інтернатуру на протязі останніх трьох років. Крім того, залучать волонтерів.

– У кожному районі вже є волонтери, які готові працювати в зоні поширення хвороби, – каже він. – Також задіяні працівники медуніверситету, які вже працюють в лікарні швидкої допомоги.  Навіть розглядаємо доцільність доїзду з інших регіонів. Але все ж таки будемо виходити по можливості надання допомоги саме в лікувальних закладах. Якщо буде поступати багато хворих, то вже готова Заліщицька райлікарня і Товстенська, де також можуть розміщуватися такі хворі. Працюємо поетапно, не потрібно робити ажіотаж. Сьогодні в Монастириськах працює дитяча міська лікарня і доросла. Готуємо тубдиспансер, який повністю виселений, проводиться дезінфекція, роботи із встановлення кисню. Там є 6 газових концентраторів і відділення реанімації, де можна госпіталізувати хворих з даною патологією. Ми готуємо і інші заклади, де можна розміщувати пацієнтів. Є багато пропозицій від релігійних громад щодо розміщення пацієнтів, крім того школи, спортзали. Залежно від того, як будуть розвиватися події, будемо  далі робити ті чи інші короки. Взагалі кожна райлікарня готова стати госпіталем. Ми розподіляємо можливості ті, що в нас є і ті, що очікуємо. Зокрема, апарати штучного дихання, які нам обіцяють найближчим часом.

За даними начальника обласного управління охорони здоров’я, області станом на ранок 26 березня, на Тернопільщині є 15 інфікованих. Троє з них в лікарні швидкої допомоги, один на самоізоляції в Тернополі. Інші хворі – жителі Заліщицького і Монастириського районів, серед них 6 медпрацівників. Дехто на самоізоляції, інші перебувають  в Монастириській лікарні. Крім того, там є хвора із середньо-важким ступенем захворювання, яка перебуває на апараті штучної вентиляції легень. Загалом, у області більше 3000 контактних осіб, які перебувають на спостереженні сімейних лікарів.

Читайте також: У Монастириській райлікарні бракує кадрів, спецзасобів і обладнання. Кількість хворих продовжує зростати

 

 

Перейти до панелі інструментів