25.04.2024
Місто Молодь Новини Соціальні проблеми

Кольорові шкарпетки допоможуть поїхати на море: долучайтесь до акції Lots of socks!

Придбати шкарпетки й тим сами допомогти зібрати кошти на поїздку до моря для дітей та молоді з cиндромом Дауна закликають тернополян. 

21 березня в світі відзначають Міжнародний день людей із синдромом Дауна. Аби привернути увагу до теми, люди в усьому світі в цей день одягають розпаровані шкарпетки, роблять з ними фото та викладають у соцмережі з тегом #lotsofsocks. Або можна придбати спеціально розроблені до цієї дати та долучитись до гарної справи – акції Lots of socks. Вартість таких шкарпеток – 30 грн за пару.

Вже дев’ять років поспіль мають можливість придбати шкарпетки зі спеціально розробленим дизайном і тернополяни. Червоноградська фабрика вже кілька років виготовляє їх до кожного Дня людей із синдромом Дауна, розповідає голова ГО “Центр сприяння дітям з синдромом Дауна “БебіКо” Ольга Гордієнко.

– Наша організація у вересні святкуватиме 10-ту річницю, а до акції “Кольорові шкарпетки” (міжнародна назва – Lots of socks – авт.), якщо не помиляюсь, ми долучаємось вже 9-й рік, – розповідає Ольга. – Раніше робили це через Київ, але зараз кожне місто окремо замовляє шкарпетки. Дизайн щороку затверджують один для всіх країн. Тому весь світ 20 чи 21 березня одягає шкарпетки з однаковим візерунком. Так просто в мережі їх придбати не можна. Зазвичай купують дві пари різних кольорів, аби під час акції одягти по одній шкарпетці з кожної: наприклад, жовту та блакитну, помаранчеву та червону.

Ольга показує шкарпетки, які можна було придбати в попередні роки. Пояснює, що суть акції – хоч на хвилину відчути себе так, як почуваються люди, котрих звикли вважати інакшими. Коли ти вдягаєш дві різних шкарпетки й хтось це помічає, то, переважно, спершу дивується. Бо це незвично. Така спрощена аналогія пояснює основну мету: показати, як зазвичай сприймає суспільство тих, хто чимось відрізняється, і вкотре нагадати про важливість соціалізації.

Цього року, придбавши навіть одну пару шкарпеток Lots of socks, тернополяни зможуть допомогти ГО зібрати кошти на оздоровлення дітей та молоді з синдромом Дауна біля моря, в Затоці. Вже є попередня домовленість із підприємцем, який йде назустріч “БебіКо”.

– На базі може поміститись до 80 людей. Зараз у нас в переліку вже є 60. Про який вік мова? Від пів року і до 30-ти, ми організовуємо поїздку для дітей та молоді з синдромом Дауна та їхніх батьків, – пояснює Ольга.

Торік завдяки такій же акції та додатковому фінансуванню вдалося зібрати суму, яка дозволила вихованцям “БебіКо” також поїхати на відпочинок. Тоді, розповіла Ольга, 600 замовлених пар шкарпеток не вистачило для всіх охочих їх придбати. Тому цього року розраховували на 1000.

– Але 20 лютого в нас вже було замовлення на 3 680 пар, – продовжує розповідати Ольга. – Активно долучаються компанії міста, роблять замовлення на весь колектив. Адже з одного боку кольорові шкарпетки зараз в тренді і їх можна носити щодня. З іншого – такі акції гуртують людей. Та й ми потім робимо фотозвіт, показуємо, на що пішли зібрані кошти.

Зараз програму з оздоровлення та таборування дітей і молоді з інвалідністю призупинили й вона не діє, пояснила Ольга Гордієнко. Тому в Центрі намагаються самі шукати кошти на такі потреби. Торік міське управління допомогли із фінансуванням, плюс кошти від акції. А до того два літа через війну на Сході родини не були на оздоровленні. Тож тепер вигадують альтернативні методи, аби все ж батьки з дітьми відпочили разом, та й самі діти і молодь мали час на спілкування між собою.

Долучитись до акції можуть всі охочі. Для цього можна прийти в Центр “БебіКо”, за адресою Федьковича, 14. Або зателефонувати до Ольги Гордієнко за номером 067-755-89-68.

Нагадуємо, одна пара шкарпеток вартує 30 грн.

 

Перейти до панелі інструментів