20.04.2024
Здоров’я Новини

Як готують тернопільські лікарні до прийому пацієнтів з коронавірусом

Якщо ситуація із рівнем захворюваності на грип та ГРВІ є стабільною та керованою (- 16% до епідпорогу), то ситуація з приводу захворювання на COVID-19 є напруженою. Про це розповів очільник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міськради Василь Даньчак під час сесії Тернопільської міськради, 13 березня.

 Посадовець нагадав, що станом на ранок 13 березня в Україні офіційно зареєстровано три лабораторно підтверджених випадки та розповів, як підготували госпітальні бази у Тернополі до прийому хворих з підозрою на COVID-19.

– Від початку 2020 року на наших госпітальних базах, а це є два інфекційні відділення – лікарні швидкої допомоги і дитячої міської лікарні, було госпіталізовано з підозрою на COVID-19 четверо пацієнтів: троє  з області, і один житель Тернопільської громади, – каже Василь Даньчак. – У жодного не було підтверджено COVID-19, а лабораторно  було підтверджено грип А і грип В. Міською радою на заходи  профілактики та боротьби з COVID-19 виділено близько 2,5 млн грн. на потреби наших госпітальних баз. 

Зокрема, якщо говорити про потреби інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги, то, за словами посадовця, уже проведено тендер на закупівлю апарату штучної вентиляції легень у сумі 800 тис. грн. Тендер закінчується 16 березня і у міськраді сподіваються, що наступного тижня  апарат доставлять у боксовану палату інфекційного відділення. Також закінчили роботи із забезпечення централізованого постачання кисню  в боксовані палати інфекційного відділення, а також – в палату інтенсивної терапії. Розробили також проектно-кошторисну документацію на модернізацію вентиляційної системи інфекційного відділення.

– Закуплено засоби індивідуального захисту на 430 тис. грн. Це є респіратори, – каже посадовець. – А також – захисні біокостюми комбінезонного типу, окуляри, захисні щитки, рукавиці, встановлено розмежувальні двері для виділення частини боксованого відділення. Також відділення забезпечено засобами індивідуального захисту при інтенсивній роботі на 10 днів, придбано пульсоксиметри, тонометри для кожної боксованої палати.

Якщо говорити про підготовку інфекційного відділення дитячої лікарні, то на сьогодні, за його словами, також розроблено проектно-кошторисну документацію на прокладання централізованої системи кисню і на наступний тиждень розпочнуться роботи з її підведення.

– Також  закуплено засоби індивідуального захисту на 230 тис., придбано  обладнання на 190 тис. грн. Ще планується, і на це виділено кошти з міського бюджету,  придбання швидких тест-систем для COVID-19 у кількості 1100 – 1200 штук, – додає пан Даньчак. – А також вже відбувається процедура закуплення тест-систем для COVID-19 шляхом лабораторного дослідження полімеразної ланцюгової реакції.  Відтак хочу сказати, що ми готові до спорадичних випадків надання медичної допомоги, але якщо справді ця епідемія набере масового характеру, то наші інфекційні відділення не будуть повністю забезпечені засобами індивідуального захисту.  Ці кошти, які виділяються міськрадою, підуть в першу чергу для забезпечення медичного персоналу, запасу медикаментів. 

Посадовець наголосив, що міськрада підготувала звернення до Кабміну, до МОЗ, ОДА, облради про потреби двох вище  госпітальних баз, які визнані розпорядженням голови ОДА і госпітальними базами для всього населення Тернопільської області, але зауважив, що тільки міськрада робить все можливе, щоби інфекційні відділення були забезпечені до прийому хворих з підозрою на  COVID-19.

Перейти до панелі інструментів