26.04.2024
Аналітика Новини

Тернополяни у соцмережах активно обговорюють ситуацію з евакуйованими з Китаю людьми

Інформація про те, що у санаторій «Медобори» привезуть на обсервацію (спостереження) евакуйованих з китайської провінції Ухань українців виявились не фейком. Раніше ми повідомляли, що така інформація з’явилась на кількох тернопільських Інтернет-ресурсах, однак в облдержадміністрації її ні підтвердили, ні спростували. Спілкування представників силових органів, місцевої влади, жителів ОТГ, головного лікаря санаторію тільки поглибило проблему, вирішення якої сьогодні, 19 лютого, шукали під час термінової сесії обласної ради. Що вирішили депутати, читайте на нашому сайті згодом, наразі ми підготували добірку серйозних і не дуже реакцій тернополян у соцмережах на ситуацію.

У Facebook жителі Тернопільщини обурюються: навіщо нам коронавірус? Інші закликають до християнського милосердя і готові прийняти евакуйованих ледь не в сім’ю, ще інші інформують і пояснюють ситуацію. А хтось приймає ситуацію з гумором.

У Микулинцях (саме до цієї ОТГ належить Конопківка, де розташований санаторій «Медобори») місцеві жителі встановили блокпости, аби не допустити завезення співгромадян, які, на думку місцевих, могли бути у контакті із хворими на коронавірус. Люди всерйоз побоюються такої собі біологічної зброї, яка може загрожувати довкіллю і життю.

Поки жителі Микулинецької ОТГ гуртуються, тернопільські пабліки у соцмережі вибухнули мемами, які активно обговорюють. Багатьом коментаторам не до сміху.

Влада не сформувала чіткої позиції з цього питання, тож її формують соцмережі. Можна знайти у Faceboоk і пости з аналізом ситуації та порадами.

– Рецепт простий – суворе дотримання рекомендацій ВООЗ, жорстка дисципліна під час карантину, тотальний облік усіх причетних людей, постійний моніторинг їхнього стану і тривала добровільна ізоляція, – рекомендує на сторінці помічник народного депутата Денис Милий. – 2-3 тижня, зберігати спокій, не піддаватися паніці і провокаціям. І потім забути як страшний сон, але стати сильнішими.

– Ми не знаємо, чи є серед них бодай один, що є носієм вірусу. Тому до всіх людей, що прибули із зони ураження, слід ставитися як до можливих носіїв, поки не доведено зворотне. Це закон медицини та епідеміології, – пише кандидат медичних наук Леся Романчук. – Тому весь медичний персонал і всі, хто контактуватиме з цими людьми, повинні бути захищеними. Необхідні засоби захисту – біокостюми, маски – і не марлеві чи паперові, а такі, що реально захищають від вірусу. А вони у нас є?
– “Ми те, що ми їмо” не лише в контексті їжі, а й інформації також, – пише журналістка Тетяна Колеснік. – Наїлися емоцій – видаємо емоції, спожили факти – думаємо фактами. Здається, що в нашій області ситуація з інформаційним харчуванням критична. Прикро бачити, як на цій масовій тупості “катаються” люди при владі. Хоча навпаки мали б бути прикладом здорового глузду, спокою та доброти. Прикро, як все це підтримує церква…
Експерт з інформаційної безпеки Андрій Кір не оминув нагоди зробити провокацію, аби перевірити, чи дотримуються тернополяни інформаційної гігієни у стані паніки. Він зробив публікацію начебто люди в медичних масках підпалили автобус і зникли на чорному ауді без номерних знаків у напрямку Микулинців.
Пост-провокацію поширили понад сто разів, тому сьогодні Андрій Кір вкотре влаштував онлайн-лекцію з інформаційної гігієни. Публікуємо кілька порад від нього:
1) допис з’являється на хвилі масової істерії з прибуттям в Медобори евакуйованих з Китаю українців. Стиль написання емоційний із закликом до негайного поширення без роздумів, щоб масштабувати вкид. Мало би насторожити.
2) “термінове повідомлення” з’являється о 22:47. Дивимось на фото – там білий день, за автобусом видніються зелені дерева, збоку метушиться чоловік в сорочці на короткий рукав.
3) проганяємо картинку через пошук в Гуглі – десятки копій даного фото, яке ілюструє аварію в Тайвані.
4) “Теребовлянська об’їзна” – то такий самий міф, як львівське метро чи тернопільський трамвай. “Чорна ауді без номерів” – ну камон! Цьому фейку про чорних трансплантологів, що їздять і крадуть дітей на органи вже років з десять!
5) заходимо на сторінку автора – 3 останніх дописи жартівливого змісту про ситуацію довкола паніки, та й зрештою група має назву “плітки”. Не насторожує?
6) така “резонансна подія” не висвітлена у жодному ЗМІ. Справді не дивує?
– Люди, починайте думати, – каже Андрій Кір. –  Якщо вас в оману вводить якийсь рандомний жартівливий пост на фейсбуці, то уявіть що з вами виробляють, так як маніпулюють ЗМІ, пропаганда та інші зацікавлені “дяді”? Інформація – це зброя, яка переважно використовується не на благо суспільства. Інформаційні вкиди формують суспільну думку. Якщо піддастеся – не дай Боже наробите дурниць. Одна справа – свято вірити, що в бананах живе смертельний вірус, а зовсім інша – влаштовувати блок-пости і провокувати насильство.
Журналісти “Терміново” продовжують відстежувати перебіг подій. Чи знайшли компроміс депутати обласної ради, читайте на нашому сайті невдовзі.
Перейти до панелі інструментів