20.04.2024
Новини Соціальні проблеми

“Де Китай, а де Конопківка”… У Микулинцях протестують люди

Рішення про заборону розміщення евакуйованих українців з Китаю у санаторії “Медобори” прийняли на сесії Микулинецької селищної ради 18 лютого. Також селищна рада написала звернення в органи влади про те, що громада проти розміщення евакуйованих з Китаю у санаторії, адже це становить небезпеку не лише для жителів ОТГ, а й всієї області. 

Сесію Микулинецької селищної ради провели зранку 18 лютого, де на акцію протесту зібралося багато людей, які шоковані новиною про можливу евакуацію українців з Китаю у медичний заклад, що розташований на території громади. 

Чому саме Конопківка? Чому “Медобори”? Саме ці питання зараз найбільше хвилюють жителів Микулинецької ОТГ.

Нагадаємо, інформація про можливе прибуття у Санаторій “Медобори” (Конопківка Теребовлянського району) евакуйованих з Китаю людей на обсерваційні заходи (медичне спостереження – ред.)  з’явилася увечері 17 лютого. Ні прес-служба облдержадміністрації, ні управління Нацполіції, ні управління охорони здоров’я цього журналістам офіційно не підтвердили, хоча й не спростували. Сам голова облдержадміністрації написав, що підтвердження про евакуацію українців з Китаю не має і дозволу на приїзд евакуйованих у “Медобори” не давав. А його радниця повідомила пресі, що цю інформацію перевіряють.

Читайте також Інформацію про прибуття в санаторій “Медобори” евакуйованих з Китаю в ОДА не підтверджують і не спростовують

Тему почали активно обговорювати користувачі соцмереж, особливо хвилювалися мешканці Микулинецької ОТГ. Люди ще з ночі збиралися біля санаторію, аби обговорити подальші дії та не допустити приїзду евакуйованих з Китаю.

Фото: Катерина Шаблій (3 шт)

Селищний голова і місцеві депутати підтримали жителів, вони також проти такої евакуації. 

– Ми не можемо їх прийняти, це величезний ризик. Нема ніяких гарантій.  Це злочин проти нас, – каже селищний голова Петро Осіпчук. – Ми пів ночі це питання обговорювали, ми всі проти.  Так, це громадяни України, ми за них переживаємо, але думаю можна знайти таке місце, де дійсно можна уберегти всіх.

Перед громадою виступили керівники головного управління Нацполіції в області, управління ДСНС в області, головний лікар санаторію “Медобори”, лікар-інфекціоніст, представник Міністерства охорони здоров’я, які пояснили стан речей. Проте переконати громаду в тому що ризиків на 100% немає, не вдалося нікому. Люди не хочуть приймати на своїй території евакуйованих з Китаю і вважають, що в Україні можна було б знайти більш безпечне місце, а не санаторій у Конопківці, який розташований за 10 метрів від житлових будинків. Зауважимо, що голова Тернопільської облдержадміністрації, до якого громада має багато питань, на цю зустріч не приїхав. 

Розмова про евакуацію була на вихідних

Головний лікар санаторію “Медобори” Василь Мартинюк підтвердив, що розмова щодо можливої евакуації з Китаю була з ним ще на вихідних. А вже в понеділок, 17 лютого, він був у Києві, де спілкувався з цього приводу з прем’єр-міністром України.

– На вихідних до мене зателефонували з Міністерства охорони здоров’я (далі МОН – ред.) і запитали, чи працює санаторій. Я сказав, що працює. Далі кажуть: “Мабуть, ви знаєте, що мають привезти з Китаю наших громадян. Потрібно десь розмістити близько 100 чоловік. Ми оглядаємо санаторії, де можна розмістити таку кількість людей. Після цього в санаторій приїхали МОН, епідеміологи, представники поліції, Нацгвардії. Я показав заклад, вони подивилися і сказали, що донесуть інформацію до вищого керівництва.  В неділю, 16 лютого, мені зателефонували і сказали, що в понеділок зранку відбудеться засідання комісії, яку очолює прем’єр міністр України і сказали, щоб я приїхав. У мене була розмова з прем’єр-міністром і він сказав, що серед тих закладів є і наш санаторій. Ось така інформація. Вночі я повернувся з Києва, мені почали телефонувати, що санаторій приймає евакуйованих. У розмові з міністром я сказав, що обсервація, умовно це здорові люди, але не виключені інші моменти, що можуть бути якісь прояви. Також я сказав, що мені важливі дві умови: мої працівники не будуть контактувати з тими, хто приїде; має бути комунікація з громадськістю села і області. Якщо люди поставляться позитивно, бо ми розуміємо, що це українці…

Тут  люди не дали договорити головному лікарю санаторію.

– Ви розумієте, що кажете? – вигукнула одна з жінок. 

– Ми думаємо зараз, що робити. У нас наразі 40 своїх пацієнтів.  І я не підписував ніяких договорів, – продовжив пан Мартинюк. – Моя думка, як лікаря: ризики присутні, але я думаю, що це невеликі ризики. Коли люди вилітають з Китаю, їх обстежують, хворих не повезуть сюди. Лише потенційно здорових.  Я теж стурбований, ризик є всюди, бо вакцини від коронавірусу ще не зробили. 

– Якщо ці люди здорові, то хай їдуть додому, – вигукували люди.  – Ми все розуміємо, це наші люди і нам їх шкода. Ми готові взяти кількох чоловік. Але хіба ви не маєте більше, де їх поселити? В Україні є воєнні полігони закритого типу. Чому “Медобори”? Як можна давати згоду на таке? Де Китай, а де Конопківка?

Найбільше ризикують лікарі

Чи ризикують мешканці Конопківки та взагалі всієї Тернопільської області заразитися коронавірусом, пояснив усім лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук, професор кафедри інфекційних хвороб Тернопільського медуніверситету Василь Копча.

– Хочу сказати, не дай Бог, якщо такі хворі у нас з’являться, з ними будете контактувати не ви, а ми лікарі-інфекціоністи і я в тому числі, – говорить Василь Копча. – Вірус передається трьома шляхами: аерозольний, контактний, фекально-ранний. Тобто це стається тільки при безпосередньому контакті, навіть якби я був хворий, то вас інфікувати не можу, бо я стою на відстані. Це небезпека тільки при безпосередньому контакті. Керуйтеся не емоціями, а здоровим глуздом. Я перший наражаюся на небезпеку, а не ви. І подумайте, там українці, такі самі як ви, це можуть бути ваші діти. 

Представник МОЗ апелював до громади, що, мовляв, ми себе не дуже гарно покажемо, якщо відмовимось приймати евакуйованих з Китаю на обсервацію. І підтвердив, що санаторій готовий прийняти цих людей і має всі для цього умови.


– У вас ніяких ризиків немає, що ви захворієте, – каже він. – Так ви багато читали і чули по телевізору, але ризиків нема. 

Громаду таке пояснення не влаштувало.

– Ганьба! Хай на дачу до себе везе, – вигукували люди.  

Чи справді евакуйованих українців з Китаю привезуть у “Медобори”, наразі офіційного підтвердження немає. Інтернет-видання “Терміново” повідомлятиме про зміни. Стежте за оновленнями на нашому сайті. 

Коментарі

Просимо зберігати громадський порядок

Олександр Богомол, начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області. 

– Вчора, 17 лютого, ми отримали доручення від Міністерства внутрішніх справ і Голови нацполіції про охорону громадського порядку і обстеження території санаторію. Ми знаємо, що більше 20 об’єктів в Україні розглядали і  частина з них визначені як резервні, які можуть прийняти людей. Сьогодні ми не маємо інформації, поїдуть евакуйовані до нас чи ні, це керівництво держави буде вирішувати. Надіюсь, думку громади буде почуто. Я звертаюсь до вас з проханням про забезпечення громадського порядку. 

Ми готові вберегти громадян від проявів хвороби

Віктор Маслей, начальник управління ДСНС в Тернопільській області:

– Розглядається ряд будівель для розміщення цих громадян. Не факт, що вони будуть саме на території “Медоборів”. Однак у разі прийняття рішення стосовно розміщення цих осіб тут, ми готові забезпечити всі заходи, щоб вберегти громадян і жителів області від небезпечних проявів хвороби. На сьогодні люди, яких евакуюють, вони не хворі, вони здорові.  Обсервація 14 днів передбачена протоколами МОН, щоб дійсно переконатися, що ці люди здорові і можуть спокійно повертатися в суспільство. Умови для цього будуть забезпечені як зі сторони МОН , санепідслужби, так і правоохоронних органів.

Перейти до панелі інструментів