26.04.2024
Економіка та фінанси Місто Новини

У Тернополі з 5 лютого зріс тариф на воду: скільки тепер будемо платити

З 5 лютого тернополяни платитимуть разом за водопостачання та водовідведення  27,34 грн за куб. м замість 20,004 грн.

4 лютого Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунпослуг, погодила нові тарифи, і вже наступного дня вони вступили в дію. Тепер за централізоване водопостачання в Тернополі платитимуть 12,89 грн, за централізоване водовідведення – 14,45 грн. Разом – 27,34 грн з ПДВ.

Зростання тарифів пояснюють передусім необхідністю підвищити зарплати працівникам підприємства.

– Впродовж останніх років чимало працівників звільнились через низькі зарплати, – коментує начальник планово-економічного відділу Тернопільводоканалу Володимир Водовіз. – Ми не можемо конкурувати із зарплатами за кордоном, тож втрачаємо спеціалістів. Сподіваємось, що такий крок дозволить вберегти хоча би тих, хто ще залишились, і, можливо, отримати нових хороших фахівців.

Якщо говорити про статті витрат підприємства, то найбільше – 40% – йде на зарплати, стільки ж – на електроенергію. Адже борг за 2018 рік становить 15 млн грн, пояснив Володимир Водовіз.

Оскільки Нацкомісія врахувала у новому тарифі усі необхідні витрати, то в Тернопільводоканалі сподіваються, що це буде єдиними підвищенням тарифу цього року.

– Якщо не буде стрибків ціни на електроенергію, то тариф діятиме впродовж усього 2020 року, – зауважив Володимир Водовіз.

Тернополянам також наголошують: якщо ви подали показники за воду вчасно, то до 4 числа вам нарахують ще за старим тарифом – 20,04 грн/куб.м.

Головне зображення pixabay

Перейти до панелі інструментів