26.04.2024
Аналітика Новини Політика

“Пацани, з нас люди будуть сміятися”. Дежавю-2013: Тернопільщина без бюджету

27 грудня 2019 року на 7-му пленарному засіданні 12-ї сесії Тернопільської обласної ради депутати не проголосували проект обласного бюджету-2020. “За” нашкребли тільки 27 голосів. Й після репліки І заступника голови облради Василя Деревляного “Все. Бюджет не прийнято!” переголосовувати його ніхто не збирався. Депутати розійшлися до 13 січня. Це ймовірна дата наступного пленарного засідання, до якого голови облради і ОДА, їхні заступники і голови фракцій мали б дійти згоди у деяких питаннях бюджету. 

 

Плюси і мінуси обласного бюджету-2020

За словами директора департаменту фінансів Тернопільської ОДА Степана Скибиляка, обласний бюджет-2020 збалансований і за доходами, і за видатками. Базова дотація, медична та освітня субвенції, додаткова дотація, кошти на реконструкцію та будівництво доріг. Власні доходи обласного бюджету складуть 732 млн. грн (це на 114 млн. грн. більше, ніж цього року). 

  • Кошти на заробітну плату і енергоносії враховані у повному обсязі, – додає Скибиляк.- Враховане підвищення зарплати на 10%. 

Додаткова потреба в коштах – 450 млн. грн. Їх, за словами пана Скибиляка, немає і ніколи не було. 

Детальніше з бюджетом можна ознайомитися за посиланням

Після короткого ознайомлення з основним фінансовим документом області депутати могли поставити свої запитання і внести пропозиції. Найбільше їх звучало від фракції ВО “Свобода”. 

  • Ніхто не сумнівається, що враховані і заробітні плати, і комунальні послуги, а от де бюджет розвитку? – посіяв зерно сумніву голова облради Віктор Овчарук. 
  • Зеро, – підкоментовує збоку його Перший заступник Василь Деревляний.

Далі обласна рада працювала у двогодинному режимі вмовлянь і переконань. Старожили ради переконували, що ідеальних бюджетів не буває і його треба прийняти, а потім вносити правки. Інші ж переконували, що їхні пропозиції важливі і не голосуватимуть, поки їх не почують. Скажімо, “свободівець” Олег Сиротюк вважає, що ремонтом місцевих доріг повинні займатися не приватні підприємці, а КП обласної ради, а також те, що в бюджеті не враховані фінансування Гаївського мосту, очисних споруд тощо. Жодна з його пропозицій не набрала достатньої кількості голосів.

Що буде без бюджету

Перш ніж не проголосувати за бюджет, “свободівці” таки запитали у головного фінансиста ОДА, чим це обернеться для області.

– 1/12 бюджету-2020 буде меншою, ніж в бюджеті 2019, оскільки низка запропонованих позицій у бюджеті-2020 були відображені в нинішньому бюджеті, – каже Степан Скибиляк. – Крім того, ми не зможемо жодної гривні витратити капітальних видатків, оскільки бюджетний кодекс цього не дозволяє. Таким чином, ми свідомо поставимо обласний бюджет в таку ситуацію, що закупівля техніки для лікувальних закладів, телемедицина будуть поставлені під пряму загрозу.

Ще одне застереження з місця додав депутат Вадим Боярський, який очолює обласне управління соцзахисту.

–  З 1 січня на 550 грн. зростає мінімальна заробітна плата і якщо зараз не прийняти бюджет, у січні працівники обласних комунальних установ не отримають підвищену заробітну плату, – говорить пан Боярський. 

Життя без бюджету буває. Таке було у не такій давній історії Тернопільщини, у 2013 році, коли люди стали заручниками політичних ігор “свободівців” і тодішнього голови ОДА регіонала Хоптяна. Тодішня свободівська більшість просто бойкотувала сесії (а відтак прийняття головного фінансового документа області), оскільки ТВК не вводила 16 “побратимів” на місце тих, що вибули до рад інших рівнів. А Хоптян, у свою чергу, не міг (чи радше не хотів) вплинути на ТВК, де більшість складали регіонали і комуністи. 

Усе завершилося аж в кінці жовтня, коли нарешті роботу ради розблокували, ввівши 16 “свободівців” і трьох “радикалів”, головою обрали знову ж таки “свободівця” Василя Хомінця і того ж дня проголосували обласний бюджет, без якого область прожила 10 місяців, відтак фінансувалася за торішнім бюджетом (так звана 1/12) За цей час мільйони гривень не надійшли на реалізацію обласних програм, на ремонт лікарень, шкіл, закладів культури, доріг. Мільйони гривень податків не надійшли від підприємств, робота яких залежить від обласної ради. 

Чи вартувала таких жертв політична гра? Чи вартує зараз?

Ще кілька реплік

Провалу голосування за обласний бюджет передували ще кілька ремарок із різних фракцій. Вони були і аргументовані, і почасти істеричні, коли-не-коли лунали несміливі зауваги недосвідченого голови ОДА Ігоря Сопеля, який обіцяв усіх слухати і йти на поступки. 

Довго мовчав Степан Барна (БПП). Коли ж заговорив, відзначив, що має бути досягнутий компроміс між ОДА і облрадою, але його пошук почався занадто пізно. Далі екс-голова ОДА перерахував статті бюджету, на які, за його відчутями, грошей передбачено замало.   

  • Сідаєте в кабінеті, кличете депутатів і відпрацьовуємо питання, – резюмував Барна. 

Олег Крижовачук (БПП) порадив членам президії покликати голів фракцій і домовлятися.

  • Пацани, в нас виходу іншого нема, – каже Крижовачук. – З нас люди будуть сміятися. Якщо ви не приймете бюджет, вони що, дадуть нам 4 мільярди на дороги? Вони просто скажуть: “У вас області нема”. 

Віталій Фидрин із “Самопомочі” висловив пропозицію поставити проект бюджету на голосування в цілому.

  • Група осіб, яка влаштувала цей цирк сьогодні і посміховисько з обласної ради, хоче уникнути політичної відповідальності, навіть не визначившись, вони “за” чи “проти” обласного бюджету, – резюмував Віталій Фидрин.

Саме голосування тривало недовго. 27 “за” виявилось недостатньо для прийняття бюджету. Депутати розійшлися до 13 січня. До цієї дати головний фінансовий документ обіцяють допрацювати чи “домовитись” (це слово часто звучало упродовж пленарного засідання). 

На завершення додамо списки голосування обласних депутатів. 

Як бачимо, 23-х із 60-ти при голосуванні за проект бюджету не було навіть у залі. 23 депутати навіть не вважали за потрібне брати участь у цьому голосуванні. “Проти” не голосував ніхто. П’ятеро облдепів утрималось і дев’ятеро не голосували. 

  • Господарники, ті, які платять в бюджет, всі проголосували за бюджет, а бюджетники, які живуть з того бюджету, проголосували проти, – резюмував Василь Градовий (БПП). – То, може, трохи подумайте і будем голосувати, бо то гроші вам в першу чергу.
Перейти до панелі інструментів