29.03.2024
Громада Жінки Новини

“Гроші віддайте, при спробі зґвалтування опирайтесь”. Поліцейські радять, як поводитись при нападі

Часто ходите самі темними вулицями? Ловите попутки? Маєте звичку дорогою слухати щось у  навушниках? Самі по собі всі ці дії не несуть шкоди, якби ми жили в ідеальному суспільстві, де не було нападів та пограбувань. За інших умов вони можуть зіграти проти вас.

Минулого тижня поліцейські Тернополя упіймали чоловіка, який на “Східному” масиві нападав на жінок у темну пору доби. Прибуток злочинця – 1300 грн, але моральні травми, отримані постраждалими, точно обійдуться дорожче.

Чи можна вберегтись від таких випадків? І як поводитись, якщо на вас все-таки напали, розповів начальник сектору управління карного розшуку ГУ НП в Тернопільській області Ігор Стегнович. Звісно, майже всі ці поради кожен із нас чув та знає, але не зайвим буде нагадати. Наголосимо, вони є універсальними. Адже напади скоюють і на жінок, і на чоловіків.

Як мінімізувати небезпечні зустрічі

Будьте уважними до того, що коїться довкола. Якщо ви йдете з навушниками, очима в смартфоні, а на голову насунули капюшон, ваша увага розсіяна і кут зору дуже обмежений.

– Такі моменти не провокують напади, але точно грають на руку злочинцям. Адже ви до останнього не підозрюєте, що може статись щось лихе, – пояснює Ігор Стегнович. – Якщо доводиться йти кудись в темну пору доби, старайтесь ходити людними місцями, а не скверами та парками.

Обирайте освітлені вулиці. Камери відеоспостереження допоможуть упіймати злочинця, але вони не ґарантують, що на вас не нападуть. Якщо поруч проїжджа частина, йдіть на зустріч руху транспорту. Так і бачитимете, що діється перед вами і в разі необхідності зможете втекти в протилежну до руху сторону.

Не ведіться на прохання показати дорогу чи спроби заговорити з вами. Йдіть, куди йшли.

Не заходьте в ліфт із незнайомими людьми, особливо якщо це нетвереза компанія.

Обережно з попутками

Якщо кудись поспішаєте, викличте таксі, але не сідайте в незнайомі авто. Особливо, якщо в салоні вже є люди.

– Відчули запах алкоголю – бігом звідти, – застерігає пан Стегнович. – Обставини бувають різними, тож якщо все ж ризикнете сісти до незнайомих людей, наберіть друзів чи рідних і опишіть транспортний засіб. Назвіть номер авто, спитайте у водія, як його звати. Таке ж можна робити і сідаючи в таксі.

Обирайте задні сидіння. Таким чином, в разі необхідності ви матимете додатковий час, щоб зорієнтуватись.

Не погоджуйтесь на варіанти водія “скоротити дорогу” чи “заїхати кудись на кілька хвилин”.

Що робити, якщо помітили, що за вами хтось йде

Ні в якому випадку не варто забігати у під’їзди чи підвали, застерігають правоохоронці. Йдіть туди, де є люди, наприклад, у крамницю.

Зверніться за допомогою до людей. Але, як радять психологи, підходьте до когось конкретно і просіть допомоги в однієї людини, а не в натовпу. Тоді ймовірність того, що вам справді допоможуть, зросте.

Зробіть щось, щоб дезорієнтувати переслідувача: різко розверніться і змініть напрям руху, почніть кричати, можете вдарити припарковане авто, щоб спрацювала сигналізація. Зателефонуйте 102 і повідомте, де ви є.

– Придбайте в мисливському магазині газовий балончик для самозахисту і розберіться, як він працює. Перед тим, як вийти на вулицю, покладіть його так, щоб можна було легко дістати: в кишеню куртки чи у внутрішню кишеню сумки, найближчу до тіла. Ви повинні в лічені секунди мати змогу його витягнути і застосувати. Не довіряєте газовому балончику? Купіть електрошокер. А от гострі предмети на кшталт ножів, із собою краще не носити. Якщо не вмієте відбивати напад за допомогою ножа, то його дуже легко зможуть використати проти вас.

Ігор Стегнович радить записатись в школу самозахисту та вивчити хоч би пару ударів. Їх треба довести до автоматизму, щоб в разі небезпеки опанувати себе і застосувати їх. Теоретичної основи буде замало.

Якщо на вас напали

Найважче в такому випадку опанувати себе. Глибоко вдихніть і видихніть. Після цього спробуйте вдарити нападникам ліктем, вивільнити хоч одну руку і поцілити нападнику в очі, пах чи шию.

– Якщо є щось під рукою – застосуйте. Ключі, ручка, держак від щітки для волосся. Та хоч пальцем в очі, – продовжує Ігор Стегнович. – Бийте точно в болючі місця. Застосуйте газовий балончик.

Кличте на допомогу. Але не кричіть “рятуйте!”, кричіть “пожежа!” – на це точно відреагують.

Якщо вирватись не виходить,  віддайте те, що від вас вимагають.

– Звучить не дуже, але якщо в людини мета – лише збагатитись, то краще віддати, аніж отримати травми. Але в процесі постарайтесь максимально розгледіти нападника і запам’ятати його зовнішність, зріст, в чому одягнений, можливо, якісь особливості: татуювання, шрами. Це все потрібно буде розповісти правоохоронцям.

А от якщо це спроба зґвалтування, то тут потрібно забути попередню пораду і опиратись до останнього.

– Це не закид, а суха статистика: жінка, яка опирається, має значно більше шансів уникнути насилля,  хоча жертви таких злочинів не завжди жінки, – наголошує Ігор Стегнович. – Якщо маєте підозри щодо компанії, в яку збираєтесь, краще не ходіть. А ось порада суто для жінок: не думайте, що, якщо йдете з подругою, то це вас може від чогось застрахувати. Бачите, що в компанії “перебрали” з алкоголем, прощайтесь. Кожен випитий бокал вина впливає на здатність вірно оцінити ситуацію. Тут мова йде не лише про зґвалтування, а й про численні бійки, які виникають в нетверезих компаніях. Часто жертвами таких “конфліктів” стають саме чоловіки. Тому порада йти геть стосується всіх.

 

Перейти до панелі інструментів