19.04.2024
Новини Розслідування

У центрі Тернополя з’явиться туалет за мільйон

Ремонтують чи встановлюють? У центрі Тернополя у сквері на вул. Чорновола до кінця року має з’явитись громадський туалет. Його облаштуванням має зайнятися тернопільська фірма ТОВ “Тернопіль Будпостач”. Вартість договору – 1 млн 117 тис. 323 грн.

За даними сайту закупівель Prozorro, йдеться про неконкурентну, допорогову закупівлю. Державний класифікатор – 45453000-7 – Капітальний ремонт і реставрація. Угоду підписано ще 23 жовтня. У ній йдеться про те, що підрядник бере на себе зобов’язання з виконання “робіт капітального ремонту – влаштування громадського туалету в сквері на вул. В. Чорновола у м. Тернопіль”.

Зважаючи на такі дані, ми поцікавились у начальника управління ЖКГ Олега Соколовського, де ж саме у сквері Чорновола ремонтують туалет.

– Ремонтують? Я також не знаю. Не можна ремонтувати те, чого нема. Ми маємо поставити новий туалет на Чорновола, – відповів він. – То капітальний ремонт скверу, а туалет – то влаштування. Це ж ми реставрували повністю цьогоріч сквер, зелені насадження. Там купа всього. А туалет – новий. Ми нічого не ремонтуємо. То просто проектанти так називають.

За словами пана Соколовського, туалет уже замовили та мають невдовзі привезти. Облаштують його біля МАФу, що нещодавно з’явився у сквері. МАФ і туалет стоятимуть “спина в спину”.

– За спиною цього МАФу, фундамент залитий невеличкий. Ось там і облаштують туалет, – додає посадовець. -Там будуть антивандальні унітази, бо ж ми не можемо керамічні поставити. Туалет буде пристосований і для осіб з інвалідністю. Буде автомат стояти, в який кидаєш гроші, щоб увійти. Тому воно таке дороге, бо інакше ми вже за два дні нічого не побачимо.

Працюють свої?

Утім, у такій турботі про зручність, за словами фахівців, можуть критись ризики. Частково вони пов’язані з тим, що закупівля – допорогова, неконкурентна. Словом, кому хотіли, тому й дали заробити.

Виконавцем робіт з капремонту – влаштування туалету є, як згадано вище, ТОВ “Тернопіль Будпостач”. Засноване воно, за даними youcontrol, 6 вересня 2017 р., статутний капітал – 1 тис. грн. Засновники – Крайчак Руслан Ярославович та Крайчак Галина Романівна.

У підприємства найбільше договорів, за даними бази даних і системи аналітики публічних закупівель ProZorro – “Clarity-project”, заключено саме з управлінням ЖКГ Тернопільської міської ради. Йдеться про 49 договорів на 40 млн 769 тис. 174 грн. за за 2018-2019 р.р.

Окрім того, як ФОП Крайчак Руслан Ярославович має заключених із управлінням ЖКГ міськради за 2018-2019 р.р. 11 договорів на 9 млн 694 тис. грн. Як у першому, так і другому випадку – усі закупівлі були неконкурентними, допороговими.

У конкурентних закупівлях, оголошених управлінням ЖКГ, ТОВ “Тернопіль Будпостач” спробувало свої сили – тричі. Зокрема, подавалось на ті тендера, де у підсумку вигравало ТОВ “ТОМ-Інвестбуд”. А двох засновників цих різних підприємств, як ми писали раніше, об’єднує одна квартира: один із засновників “ТОМ-ІнвестБуд” Мазурик Василь Романович, зареєстрований у тому ж будинку та квартирі, що й засновниця “Тернопіль Будпостач” Крайчак Галина Романівна. А це у свою чергу кидає тінь на усі конкурентні тендери, де зустрічались ці фірми.

Туалети, буває, виростають

Є у цій справі й інші суперечливі моменти. Пов’язані вони насамперед із невідповідністю між тим, що показує Prozorro, і між тим, що кажуть в управлінні ЖКГ.

Як кажуть фахівці, класифікатор у закупівлі “капітальний ремонт і реставрація”. Тобто, повинні щось ремонтувати, будувати, реконструювати. Але по факту, той туалет, який збираються там поставити – це МАФ у чистому вигляді. Тим не менше, там залили фундамент і проектом передбачено саме “капітальний ремонт”, а не встановлення тимчасової споруди. В результаті таких дій МАФ-туалет може отримати статус капітальної споруди, отримати номер.

Далі – туалет-МАФ можуть перенести убік, а на його місці почати реалізовувати проект “капремонт, реконструкція туалету в торговий центр”. Прецедент уже є, це – вбиральня в парку Шевченка. Таким чином у сквері Чорновола може з’явитись капітальна будівля комерційного призначення. А громада Тернополя знову втратить шматок громадського простору через такі чиновників.

Тим часом, в управління екології облдержадміністрації кажуть, що такої закупівлі як облаштування туалету у сквері по вул. Чорновола взагалі не мало б бути. Бо відсутній один із основних дозвільних документів, що мали бути в основі проектної документації до початку торгів.

Підстави для такої закупівлі – не було
Коментар:
Орест Сінгалевич, начальник управління управління екології та природніх ресурсів Тернопільської облдержадміністрації:

  • Сквер Чорновола є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. А всі такі речі регулюються проектом організації території пам’ятки природи. Такого проекту наразі немає. Тому ми звернемось до міськради з приводу того, що на сьогодні підстави у них для прийняття рішення про влаштування туалету у сквері – відсутні. Про такий “історичний” об’єкт ми дізнались нещодавно. І, відверто кажучи, ні естетично…ніяк він не в’яжеться із цим сквером. Туалети треба ставити, але не тут.
Перейти до панелі інструментів