26.04.2024
Громада Новини

Ініціатива: іменами загиблих майданівців і бійців повинні бути названі вулиці і школи на Тернопільщині

Упорядкувати імена загиблих, зібрати про них історії, вшанувати пам’ять героїв, називаючи на їхню честь вулиці, школи, встановлюючи меморіальні дошки, пропонують активісти Громадського руху «Захисти Україну». Відповідне звернення вони надішлють голові Тернопільської ОДА Ігорю Сопелю та ще 58-м головам райдержадміністрацій та ОТГ. У ньому просять про сприяння у перейменуванні вулиць, встановленні пам’ятників героям та меморіальних знаків.

  • Це пропозиція професора Миколи Лазаровича, – розповів голова Громадського руху Дмитро Гайдуцький. – Зараз пишеться новітня історія України і їх треба вписати в цю історію, вони на це заслуговують, бо віддали своє життя, тобто все, що могли віддати. Я вважаю, що їх треба всіх однаково вшанувати.

До ініціативи долучаються волонтери і матері загиблих бійців.

 

  • Я вважаю, що це буде дуже потужний виховний елемент для підростаючого покоління, – каже Леся Орляк, мама загиблого Олександра Орляка. – Можна буде про цю людину іншим людям і на прикладі цих захисників можемо виховувати українську ідею.

  • Наша ініціативна активна група складаємо пропозиції до нового законопроекту, який зараз розробляється при Міністерстві ветеранів. Буде розроблене дійство на кожне свято, пов’язане із захистом батьківщини, – говорить Мирослава Питак, мама загиблого Андрія Питака. –У нас в Тернополі є 35 сімей загиблих, є меморіальні дошки на будинках і школах, однак я вважаю, що цього замало. Треба згадувати цю людину чи на лінійці, чи робити день пам’яті. Це має бути в серці.

  • 12 жовтня 2014 року Вітя писав, що найбільше йому хочеться, щоб пам’ятали імена тих, хто віддав життя за нас з вами, – розповідає мати Віктора Гурняка пані Марія Гурняк. – 19 жовтня він загинув. Сьогодні шоста річниця Революції Гідності і так хочеться, щоб ми всі перекинулися думками, спогадами. У 2013 році ми хотіли змінити країну, ми хотіли, щоб суспільство було небайдужим. Так само зараз ми зараз хочемо, щоб була пам’ять про наших тих, хто віддав життя за нас з вами і пам’ятати про тих, завдяки кому Україна має жити.

 

  • Я хочу низько вклонитися матерям, що виховали саме таких синів, які не злякалися, які не втекли, які пішли на захист нашої України, – говорить Христина Феціца, волонтерка. – Саме про таких героїв російсько-української війни ми маємо пам’ятати вічно. Ми повинні належно пам’ятати всіх і повинні бути єдиними. Ми повинні об’єднатися так, як у 2013 році на Майдані і ми не маємо права бути байдужими.

 

Активісти Громадського руху зараз досліджують, пам’ять скількох бійців ще не вшанували. Звернення із проханням вшанувати пам’ять загиблих бійців скерують до усіх місцевих органів влади – райдержадміністрацій, сільських рад, в об’єднані територіальні громади. До ініціативи запрошують долучатися й меценатів.

Перейти до панелі інструментів