28.03.2024
#шо_там_у_влади Новини

Заступник міністра у Тернополі пообіцяв: до кінця місяця проведуть аудит усіх спиртзаводів України

З 11-ти спиртових заводів Тернопільщини працює лише 4, усі вони належать ДП “Укрспирт”. Такі цифри озвучили на нараді  з питань розвитку спиртової галузі, яку провів у Тернополі президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з робочим візитом 1 листопада. 

Йшлося й про те, що понад половину українського спирту виробляють в тіні, а державні спиртові заводи десятки років контролює криміналітет. 

  • Змінити ситуацію можна шляхом демонополізації, детінізації та приватизації спиртової галузі, – повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Один з конкретних кроків запропонував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. До кінця місяця, за його словами, в Україні проведуть аудит усіх спиртзаводів. 

  • Ми розуміємо, що всі 80 заводів наразі не зможуть виробляти харчовий спирт, – каже Тарас Висоцький. – Частина з них фізично застаріла, частина – морально. З нашої точки зору, близько третини заводів потрібно доінвестувати і переорієнтувати на виробництво біоетанолу. 

 

На думку чиновників міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, ці заводи повинні знайти інвесторів і отримати нове дихання. 

Президентський законопроект передбачає чотири кроки: скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року, скасування обмежень на будівництво спиртових заводів та приватизацію наявних, ліцензування виробництва та оптової торгівлі спиртом, обмеження імпорту спирту до 1 січня 2022 року.

Перейти до панелі інструментів