19.04.2024
Історична спадщина Новини

Скульптури Пінзеля на бучацькій ратуші взимку захищатиме спеціальна плівка (фото)

Скульптури Пінзеля, які ще залишились на бучацькій ратуші, підготували до зими. Їх огорнули спеціальною плівкою, що захистить від опадів. 

Про це розповів голова ГО “Бучач-Арт” Віктор Гребеньовський. Власне, пан Віктор і був одним із тих, хто “закутував” фігури на зиму.

– Я це вже роблю не перший рік, – каже пан Віктор. – Поки очікуємо на відповідні дії осіб, які би мали нести за все це відповідальність, пробую просувати справи з реставрацією скульптур.

Читайте також: “Руйнація просто катастрофічна”: чому в Бучачі шедеври Пінзеля можуть не дочекатись шансу на друге життя

Залишки фігур та остання більш-менш вціліла скульптура Пінзеля на ратуші (“Геракл, який бореться з Лернейською гідрою” – авт.) потрібні для їх реставрації, пояснює активіст.

– Тому і закутую у спеціальну плівку, що не пропускає воду, але випускає вологу, таким чином  камінь ”дихає”. Але скульптурам потрібна консервація, догляд. Інакше посиплються. Особливо, якщо мова йде про вапняк.

А скульптури на ратуші виготовлені саме з цього каменю. Тож Віктор Гребеньовський дослухався поради спеціалістів: вони рекомендували використати для збереження скульптур матеріал, який застосовують на будівництві попід дахами.

Звичайна плівка робить парник і “душить” камінь. Ця ж наразі ідеально підходить для того, щоб хоч якось допомогти фігурам перезимувати.

Нагадаємо, нещодавно залишки скульптур Пінзеля, що вже впали з ратуші або були демонтовані, активісти перенесли в захищене місце. Хоча досі немає чіткого плану щодо реставрації фігур відомого скульптора.

Фото: Віктор Гребеньовський

Перейти до панелі інструментів