25.04.2024
Історична спадщина Новини

Покинуті, але не забуті: на Тернопільщині волонтери розчищають старі кладовища (фото)

“В пам’ять про них вже немає кому і свічки запалити”, – ось одна з причин, чому на Тернопільщині почали доводити до ладу покинуті польські та українські цвинтарі. Займаються цим волонтери Благодійного фонду “Пам’ять і любов”.

1 листопада на Західній Україні традиційно відвідують могили рідних та близьких, несуть квіти, запалюють свічки – так відзначають День всіх Святих. Перед цим на могилах заведено поприбирати. Однак далеко не всі цвинтарі мають тих, хто би про них подбав. Саме тому і виникла ініціатива розчистити закинуті частини некрополів на Тернопільщині, розповів засновник благодійного фонду Андрій Савчук.

– В планах – розчистити від кущів та трави з десяток некрополів. Наразі волонтери вже навели лад в селах Скорики і Кошляки Підволочиського району, Травневе, Стриївка, Криківці та Киданці Збаразького району. Роботу розпочали десь тиждень тому, аби стигнути до 1 числа, – пояснює Андрій Савчук.

Волонтери фонду вже кілька місяців розчищають закинуті костели Тернопільщини. А де є католицькі храми – там є і їхні цвинтарі. Тож обійти їх увагою було майже неможливо.

– Ми домовились про співпрацю із консулом Республіки Польща в Луцьку. Проїхались селами, глянули на стан кладовищ. І вирішили, що варто навести там лад. Адже закинуті насправді не лише польські, а й українські частини, – пояснює засновник благодійного фонду. –  Так, в Скориках десь 90% поховань – українські, є могила повстанцям, над нею майорить синьо-жовтий прапор, хоча там же й стоїть римо-католицька каплиця, що також потребує догляду. В Стриївці цвинтар мішаний: є польська частина, є українська, – але занедбані обидві. Прикро, що в померлих вже не лишилось нікого, хто би доглянув ті могили, хто би запалив в пам’ять про цих людей свічку.

Дуже часто мова йде про села, з яких поляків виселили. Людей не стало, а могили їхньої рідні залишились. Без нагляду і  без догляду.

Тому активісти рубають дерева, зрізають траву та кущі, аби цвинтарі стали хоча би помітними в цих чагарях.

Стриївка
Цвинтар в с. Кошляки: до та після робіт

 

Киданці

Нагадаємо, благодійний фонд вже займається збереженням костелів на території нашої області. Волонтери розчищають закинуті храми від кущів та сміття, аби мінімально законсервувати будівлі в наявному стані.

Фото: Благодійний фонд “Пам’ять і любов”

Перейти до панелі інструментів