25.04.2024
Новини Розслідування

Із понад 30-ти соток комунальної землі під “ВІП-маркетом” пробують зняти арешт

Комунальне підприємство міськради намагається скасувати арешт на землю під новим приватним ринком “ВІП-МАРКЕТ”, накладений в рамках кримінального провадження про зловживання службовим становищем посадовцями міськради при укладанні інвестугод.

Причому робить це, як то кажуть, з перемінним успіхом.

Нагадаємо, один із найуспішніших ринків міста, як тепер кажуть у міськраді, з’явився не без скандалу. Проти нього зокрема виступали підприємці, яких витісняли звідти і не пропонували їм гідної альтернативи. Втім, увагу до ситуації привернули не так підприємці, як спосіб отримання приватною фірмою чималого шматка землі на Шептицького у 2013. Адже йшлося про укладення сумнівної тристоронньої інвестугоди (ТОВ “ВІП-МАРКЕТ”, КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення”, виконком міськради – прим.) та, фактично, про передачу землі під комунальним ринком у приватні руки.

Причому, як писали ЗМІ, фірма-інвестор “ВІП-МАРКЕТ” із статутним капіталом у 2 тис. грн була створена за вісім днів до обрання інвестора. Тобто, йшлося про типову для 2013-2015 року передачу землі через комунальні підприємства у приватні руки в обхід земельного аукціону.

У 2016 році цією інвестугодою, як і раніше і кількома схожими, зацікавились Головне управління Нацполіції України. У рамках кримінального провадження про зловживання своїм службовим становищем міськими посадовцями та посадовими особами кількох комунальних підприємств під час укладання інвестугод у 2013-2015 р.р., відкритого ще у 2015 р., суд у 2016 році наклав арешт на землю під ринком. Ділянка, яка належить комунальному підприємству міськради на праві постійного користування, складається із трьох шматків та має різні кадастрові номери. Під арештом, відповідно до даних Реєстру судових рішень, було дві – площею 0,0778 з кадастровим номером 6110100000:12:001:0036 (надалі перша* – прим.) та площею 0,2765 з кадастровим номером 6110100000:12:001:0037 (надалі друга* – прим.).

“Арешт грубо порушує право… “

Перші спроби зняти арешт були ще у 2016 р. Однак успішними виявились аж у 2019 р. Під час пояснення, чому суд має зняти арешт, адвокат апелював і до того, що жодній особі в рамках кримінального провадження з 2015 року підозри так і не винесено. А також представник КП зіслався на те, що накладений арешт грубо порушує право на вільне володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Уже 20 серпня 2019 Печерський райсуд задовольнив клопотання адвоката про скасування арешту майна накладеного на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21.04.2016 на першу* ділянку. А 9 вересня – клопотання про скасування арешту майна, накладеного 29.04.2016 року на другу* земельну ділянку. Через місяць, 9 жовтня, Печерський суд знову задовольнив клопотання слідчого Головного слідчого управління Нацполіції України про накладення арешту на першу* ділянку. Серед усіх пояснень слідчого, чому ділянка має бути під арештом, була й згадка про знайдену під час проведення обшуку на ТОВ “ВІП-МАРКЕТ” заяву КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення” про те, що воно не заперечує проти вилучення зазначеної земельної ділянки на користь “ВІП-МАРКЕТУ”. А це, на думку слідчих, вказує на необхідність запобігання можливості подальшої передачі та відчуження згадуваної земельної ділянки.

Поки ж  тривають бої за зняття арешту із землі у судах, певні рухи щодо землі під ринком починаються й у Тернополі. Приміром, серед проектів рішень сесії ще 6 вересня з’явився проект про надання дозволу комунальному підприємству «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» на об’єднання земельних ділянок площею 0,0778 га з кадастровим номером 6110100000:12:001:0036, площею 0,8 га з кадастровим номером 6110100000:12:001:0023 та площею 0,2765 га з кадастровим номером 6110100000:12:001:0037, наданих для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури за адресою вул. Шептицького.

А ще раніше, у 2017 році,  рішенням сесії міськради інвестор “ВІП-МАРКЕТ” отримав дозвіл на укладання договору земельного сервітуту на земельну ділянку площею 0,0850 га на п’ять років для проходу та проїзду автотранспорту за адресою вул. Митрополита Шептицького.

“Поліція мала б зібрати доказову базу”

Чому так активно взялись за зняття арешту, ми поцікавились в директора КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення” Олега Фляка.

– А для чого треба знімати арешт? Якщо колись були відкриті якісь справи, аргументи в поліції були і стільки років то тягнеться, – каже він. – А я вважаю так, або справа має бути доведена до якогось логічного закінчення, або це безпідставний арешт. Я думаю, що це логічно, правда? Якщо поліція вбачає якісь незаконні дії, то вона мала б це доказати, якусь доказову базу зібрати. А якщо цієї бази нема, то для чого ділянка, за яку сплачуються податки, має знаходитись під арештом?

Поцікавились в пана Фляка й тим, які плани має на земельну ділянку КП та для чого йому зараз потрібне об’єднання трьох ділянок в одну.

– В нас була одна ділянка, потім долучались решту, – каже Олег Фляк. – Було б логічно, щоб вони були під одним номером і це буде, я вважаю, менше бюрократії, полегшить сплату податків і так далі. Це ж одна земельна ділянка, яка, в принципі, використана під ринковий комплекс.

На питання, чи залишатиметься земля у комунальній власності, керівник комунального підприємства прямої відповіді не дав.

– Це питання я чую з того часу, як була надана в постійне користування ця земельна ділянка. Ну, дивіться, вона ж знаходиться (у комунальній власності – прим. ред.). Ну, питати для чого? Я це питання чую, приблизно, раз на квартал.

До слова, у рамках вище згаданого кримінального провадження арешт накладений на близько десятка різних земельних ділянок, задіяних у різних  інвестугодах. Що з ними на сьогодні – у подальших публікаціях.

Перейти до панелі інструментів