19.04.2024
Громада Новини

Наскільки відкрита влада у малих містах Тернопільщини. Досвід Підволочиська, Хоросткова, Чорткова, Заліщиків

Контролювати місцеву владу у зв’язку з реформою децентралізації важливо у кожному населеному пункті. Одним з показників відкритості і прозорості влади можна назвати доступ до публічної інформації. І якщо в обласних центрах це працює, то у районах краю ще на стадії розробки. 

Сьогодні ми від громадських активістів і представників влади із різних куточків Тернопільщини дізнаємось, чого бракує владі у їхніх містах і селищах, щоб бути контрольованою.

 

Підволочиськ

У зв’язку з реформою децентралізації набрали своєрідної автономії, вважає громадська активістка з Підволочиська Віта Салко, тому владу на місцях важливо контролювати. З сайту Підволочиської громади можна дізнатись не все, тому доводиться скеровувати інформаційні запити.

  • Ми часто скеровуємо запити у Підволочиську селищну раду і отримуємо відписки, – каже Віта Салко. – Інколи вони не мають ніякого відношення до того, що ми запитуємо. Було таке, що я банально отримувала сценарій заходу. 

За словами активістки, на сайті Підволочиської громади відсутній перелік комунального майна. В установі відповідають, що портал перебуває у стадії розробки. 

  • В одній із відповідей селищної ради на мій інформаційний запит було, що ми, громадські активісти, щось не те зробили, – продовжує Віта Салко. – Я перенаправила цей документ до Уповноваженого з прав людини. 
Чортків

За словами активіста з Чорткова, депутата райради третього скликання Любомира Хруставки, найбільшою владою в районі є більшість в сесійній залі. Саме вона може приймати корисні і не дуже рішення, робити призначення, тому її роботу треба контролювати.

  • Нерідко на роботу районної ради на місцях впливають місцеві бізнес-еліти і рішення не завжди законні, – каже Любомир Хруставка. – Закон має бути передовсім.

На сайті районної ради, як стверджує активіст, не публікуються проекти рішень за 20 днів, оскільки комісії відбуваються за кілька днів перед сесіями. 

  • Ми – один з перших районів, де почали онлайн-трансляцію сесії за грантові кошти, – додає Любомир Хруставка. – Коли камер не було, депутати поводились по-іншому. Тепер вони собі нагадують, що їх знімають, і це стимулює.

 

Заліщики

  • Ніхто не може мені поставити вимоги краще, ніж я сама, – каже міська голова Заліщиків Алла Квач. – Я ще на початку своєї каденції поставила собі дві вимоги: не брати хабарів і не красти. Влада повинна контролювати сама себе, але потрібна допомога громадськості.

У Заліщиках створений сайт міста, але людини, яка б його наповнювала, нема. За словами Алли Квач, міська рада складається з 18-ти працівників, кожен з яких працює, як цілий відділ. Попри це на сайті є статут, регламент, дані про витрачання бюджетних коштів, всі документи викладені вчасно. У 2018 році Заліщицька міська рада вийшла на третє місце по Україні за швидкістю та повнотою оприлюднення інформації.

Звіт про використання бюджету щоквартально публікують на сайті міської ради і в районній газеті “Колос”. Керівники комунальних підприємств раз на рік звітують про роботу, а на вимогу депутатів, й частіше на сесії міської ради.Близько двох років проводять трансляції сесії онлайн.

  • Я вважаю, що відкритість має бути у живому спілкуванні, – резюмує Алла Квач.
Хоростків

Заступниця голови Хоростківської ОТГ з гуманітарних питань Ольга Лівель вважає комунікацію з громадою дуже важливою. Для цього мусять бути відкритими і прозорими. Для цього у Хоростківській громаді є сайт і сторінка у Фейсбук. Будь-який громадянин може бути присутнім на сесії.

  • Зараз триває обговорення статуту громади, – говорить Ольга Лівель. – Будь-який громадянин може зайти на сайт, заповнити гугл-форму і внести свої зміни до статуту. 

Торік у Хоросткові працювали над розвитком стратегії громади і, за словами Ольги Лівель, врахувавши усі пропозиції громадськості, виробили стратегію до 2026 року.  Є розроблені Положення про місцеві ініціативи, про консультації з громадськістю.

  • Є система електронних петицій і для того, щоб пропозицію розглянули на сесії міської ради, треба, щоб вона набрала 100 голосів, – продовжує чиновниця. – Але жодного разу петиції стільки не набирали, тому, можливо, треба понизити планку, адже слухаючи громаду, можна отримати вже готове навіть рішення.

 

У всіх малих містах і в ОТГ співрозмовники відзначають недостатню громадську активність, яка стимулює владу бути кращою. 

Перейти до панелі інструментів