26.04.2024
Молодь Новини

У жалобний день на Театральному майдані танцювали іноземні студенти. Медичний університет перепросив

Про танці на Майдані у День пам’яті загиблих учасників АТО повідомив у Facebook Назар Сарабун.
– Сьогодні загальнонаціональний день пам’яті загиблих в Іловайську, а я проходячи через центр Тернополя бачу як негри, зі своїми прапорами танцюють і веселяться, – пише чоловік. – Підійшовши до чорнявого з колонкою сказав вимкнути музику на що він відповів “не розуміти”. Вичисливши організатору запитав, що за події такі відбувають в день трауру, дівчинка відповіла, що таким чином вони вшановують пам’ять загиблих!!!!!!!!!!!!!!!!…..
Далі пан Назар забрав мікрофон і нагадав про те, що сьогодні жалобний день. Його підтримали інші перехожі.

– Найпаскудніше те, що іноземці почали вибачатися, зрозумівши що відбувається, а окремі персонажі, нібито тернополяни почали огрищатися і виправдовувати, мовляв “кому це заважає”, “ви ніякий не ветеран”, “ви маніпулюєте ім’ям ветерана”, – продовжує пан Сарабун.
Увечері активіст звернувся через соцмережу до керівництва медичного університету, де навчаються студенти, щоб пояснили ситуацію.
Офіційну позицію Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського оприлюднили вранці на його офіційній сторінці.
У ній зокрема йдеться: “ТНМУ приносить вибачення з приводу ситуації, що склалася 29 серпня 2019 року під час вшанування пам’яті загиблих учасників АТО. Захід, який відбувся цього дня на Театральному майдані, був виключно ініціативою студентів. Адміністрація університету не була поінформована про це і дозволу на його проведення не давала. Студенти є з числа тих іноземних громадян, які щойно прибули на навчання до Тернополя і мало обізнані з українськими традиціями та пам’ятними датами для нашого народу. З цього приводу з ними буде додатково проведена профілактична та освітня робота. Щодо викладача, яка брала у цьому участь, буде вжито адміністративні заходи”.
Викладачка ТНМУ Марина Тимощук публічно попросила вибачення за ситуацію:
– Жодним чином ні я, ні іноземні студенти не мали на меті образити почуття, традиції українців чи зневажити їх, – пише вона у соцмережі. – Я відгукнулася на прохання студентів допомогти їм з перекладом, щоб вони могли вести діалог з жителями Тернополя. Це була ініціатива іноземних громадян ближче познайомитися з тернополянами і налагодити комунікацію. 
Чесно кажучи, я вперше цього дня дізналася про день жалоби за загиблими в АТО, оскільки це вшанування було запроваджено лише 24 серпня цього року.
У Тернопільському національному медичному університеті додають, що проводять роботу щодо ознайомлення іноземних студентів з українськими звичаями і традиціями, для них діє клуб з вивчення української мови. Іноземні громадяни є активними учасниками волонтерського руху в університеті, вони багато допомагають сиротам, інвалідам, перестарілим особам нашого міста і області. Також долучаються до всіх акцій щодо допомоги бійцям АТО. Нещодавно за кошти іноземних студентів було придбано автомобіль для потреб наших захисників і передано його на фронт.
Перейти до панелі інструментів