24.04.2024
Новини

Батькам “нетернопільських” дітей у садочках пропонують підписати заяву, керуючись наказом, який скасував суд

– Мене заставляють написати таку заяву щоб прийняли мою дитину в садочок без приписки. Що мені робити? – пише у групі “Тернопільські мамусі” пані Наталія (прізвище редакції відоме).

Ситуація змушує повернутися до теми “нетернопільських дітей” і нагадати і працівникам дошкільних навчальних закладів, і чиновникам Тернопільської міської ради, і батькам дітей без реєстрації про законність таких пропозицій.

Нагадаємо, “Революція мам” у Тернополі розпочалася у березні 2018 року. 24 лютого 2018 р. на сесії Тернопільської міської ради прийняли рішення: батьки дітей без реєстрації в обласному центрі  або укладають міжбюджетні трансфери між громадою, де прописана дитина, і Тернополем, або платять за відвідування дошкільного закладу 1215 грн. (“за освітні послуги”). Рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними  громадами (іншими органами місцевого  самоврядування) у сфері надання послуг» переклали на плечі людей. Багато з них чемно би платили “за надання освітніх послуг” й досі, якби батьки не згуртувалися і не організували громадський рух “Мами за справедливість”.

Далі були довгі місяці боротьби. У квітні офіційні листи про оплату отримали усі дошкільні заклади Тернополя. І лише після прецеденту, коли у червні хлопчика на ім’я Ренат Хасан не пустили до садочка, бо його мама не заплатила 1215 грн., почалися суди, які тривали 9 місяців. Наказ №261 від 03.07.2018 р., в якому йшлося про розмір оплати за освітні послуги, скасували у листопаді 2018 р., а згодом у лютому 2019 року мама Анна Хасан і адвокат Ростислав Небельський виграли апеляцію у Львівському апеляційному суді, яку подавала Тернопільська міська рада.

Павло Іванечко, ТО ВО “Автомайдан”

Автомайданівець Павло Іванечко про неправочинність таких рішень почав говорити задовго до дискримінаційного рішення сесії Тернопільської міської ради, а у березні 2018 р. долучився до руху “Мами за справедливість”. Ми попросили його прокоментувати сьогоднішню ситуацію.

  • Управління освіти знову починає наступати на ті самі граблі, вони й далі продовжують користуватися власними наказами, які батьки скасували у судах (спочатку у першій інстанції, а потім неправомірність дій управління підтвердили й в апеляції), – говорить пан Павло. – Батьки активно зверталися до центральних органів влади та ОДА, думаю, що зараз відбудеться те ж саме, тільки потрібно дочекатися, щоб сформувалися нові органи влади. Сподіваюся, що найближчим часом це питання буде вирішене та врегульоване, батькам рекомендую ніяких договорів не підписувати, адже тут мова йде про міжбюджетні трансферти (розрахунки між бюджетами різних рівнів), а батьки дітей не є суб’єктами міжбюджетних трансфертів. Водночас нагадую, що в рішенні виконкому ТМР йдеться про право батьків до такої оплати, а не обов’язок. Відтак примушування батьків до підписання вищезгаданих договорів передбачає кримінальну відповідальність.
Ростислав Небельський, адвокат

 

За роз’ясненням ми звернулися також до юриста Ростислава Небельського, який довів у судах усіх інстанцій незаконність наказу управління освіти і науки Тернопільської міської ради.

– Така заява – нікчемна, її юридична сила – нульова, – каже Ростислав Небельський. – Єдине, на що розраховують ті, хто таке підсовує – ефект зобов‘язаності, який досить таки непогано закріплюється завдяки викривленому уявленню про право з фільмів: підписав – значить зобов‘язаний.
Юрист радить підписувати заяву, якщо це умова прийняття дитини в садок, а далі подарувати рішення суду. 

 

 

Перейти до панелі інструментів