20.04.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

Скільки коштує голос виборця. Вибори у цифрах. Ч.IV, ОВО №166 (Теребовля)

Продовжуючи проект «Вибори у цифрах», аналізуємо одномандатний виборчий округ №166 з центром у Теребовлі. Тут, нагадаємо, переміг Микола Люшняк, який раніше був депутатом від цього округу у складі фракції БПП. У 2014-му році пан Люшняк переміг як представник партії «Удар», цього разу пішов на вибори самовисуванцем і лишив далеко позаду найближчого конкурента – Ігоря Сопеля від «Слуги народу».

Чи дорого коштувала двічі депутату його перемога? Скільки вклали інші кандидати у свою виборчу кампанію і чи виправдана ціна голосу? Нагадаємо, умовну вартість голосу виборця визначаємо, поділивши кількість витрачених коштів на кількість голосів, які здобув кандидат. Журналісти видання “Терміново” з’ясували ситуацію у 163, 164, 165 одномандатних виборчих округах. На черзі – ОВО 166. 

Кандидат, який найбільше вклав у виборчу кампанію, – Володимир Бліхар, він балотувався від ВО «Батьківщина». Його витрати – 522 тисячі гривень, з яких 481 тисячу складають добровільні внески. Скористаємось додатком до фінансового звіту кандидата і поцікавимось, хто ж ці жертовні люди? 11 внесків по 41-й тисячі та один на 30 тисяч гривень зробили добродії Качуровські, Богоніс, Гуральчук, Козловська і Олена Абакумова, дружина пана Бліхаря. Цікаво, що левову частку пан Володимир витратив не на публікації у ЗМІ і не на виготовлення, як інші кандидати. 403 тисячі з виборчого фонду Бліхаря пішли на категорію «інші потреби», а саме послуги зв’язку.

В результаті Володимир Бліхар посів на окрузі почесне четверте місце, заробивши 7 848 голосів. Голос його виборця умовно коштував 65 грн. 82 коп. Та це не найдорожча кампанія на окрузі.

Самовисуванець Зеновій Холоднюк, голова Селянської партії України, живучи у столиці, вирішив спробувати вибороти депутатський мандат на рідній Тернопільщині, та не на Чортківщині, де народився і працював, а у 166-му окрузі. Він вклав у кампанію порівняно небагато – 215 тисяч власних коштів, але галочок у бюлетені набрав 889, тому його голос був воістину золотим – 242 грн. 40 коп. Це рекорд по Тернопільщині загалом.

Найдешевшим голос був для Завадівської сільської голови самовисуванки Алли Стечишин. Вклавши своїх 10 тисяч, пані Алла заробила 9 538 голосів, що у грошовому еквіваленті можна вважати по 1 грн. 04 коп. за голос. Це третє місце на окрузі й доволі високий рівень довіри.

Не відкривав рахунка виборчого фонду «ляшківець» Василь Сеник, не здав остаточний звіт Ярослав Антонов від «Опоблоку», у проміжному звіті цього кандидата – нулі.

Переможець округу – Микола Люшняк вклав у кампанію 123 тисячі гривень. Кожен з 27 872 голосів умовно коштував йому 4 грн. 40 коп.

Недорого обійшовся голос і срібному призеру гонки Ігорю Сопелю (“Слуга народу”). За власні 57 879 грн. він набрав 19 913 голосів.

Детальніше у таблиці.

 

Довідково. До 166-го одномандатного виборчого округу входять Бучацький, Гусятинський, Монастириський, Теребовлянський райони. Тут 270 виборчих дільниць і 161 368 виборців у списках. У виборах взяли участь 90 872, тобто 56,42%. Переможець Микола Люшняк набрав 31,05% (27 872) голосів виборців.

Перейти до панелі інструментів