19.03.2024
Новини Політика

Стали відомі перші імена претендентів на депутатські мандати з Тернопільщини

У суботу, 8 червня, відбулися з’їзди політичних сил, які претендують на місця в українському парламенті. Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради України призначені на 21 липня 2019 року. Про свої амбіції вже заявили новостворена партія «Голос» (лідер Святослав Вакарчук), «Самопоміч» на чолі з Андрієм Садовим та «Сила і честь» Ігоря Смешка. Ми поцікавились, хто з тернополян потрапив до виборчих списків, а хто побореться за депутатські мандати на мажоритарних округах.

Претендентів на крісла у Верховній Раді 8 червня представила у своєму списку партія «Сила і честь», яку очолює Ігор Смешко. Нагадаємо, під час президентським перегонів кандидат набрав 6% голосів українців і тепер розраховує на місця у парламенті. Проте, за версією соціологічної групи «Рейтинг», на парламентських виборах політсилу готові підтримати лише 3,3% українців. У першій десятці, яку оприлюднила «Сила і честь», тернополян немає. Невідомо поки, чи висуватиме політсила кандидатів на мажоритарних округах, офіційний портал партії наразі неактивний.

Оголосила свій список і партія Львівського міського голови Андрія Садового «Об’єднання «Самопоміч». Оприлюднили 20 імен. Цій партії на парламентських виборах соцгрупа «Рейтинг» пророкує поки що скромні 1,1%.

У списку політсили під №6 – Віталій Фидрин, 41 рік, керуючий справами Тернопільської обласної організації «Об’єднання  «Самопоміч», голова фракції у Тернопільській обласній раді. З 2001 р. і по сьогодні – засновник і директор приватного підприємства «Європростір», фізична особа-підприємець. У 2014-2015 р. – розвідник-кулеметник розвід роти 128 ОГПБ Збройних сил України. У складі свого підрозділу брав участь у бойових діях на Дебальцевському плацдармі.

 

 

 

За округ № 163 знову боротиметься Тарас Пастух, 41рік, чинний нардеп, обраний на цьому ж окрузі як самовисуванець та член “Української народної партії”. У Верховній Раді вступив до фракції “Об’єднання “Самопоміч”. У 2008-2010 рр. очолював Бучацьку райдержадміністрацію, депутат Тернопільської облради двох скликань. У 2011 р. — комерційний директор ВАТ Опілля. У 2011—2012 рр. — директор приватного підприємства «Нінкасі». У 2012—2014 рр. — генеральний директор ТОВ «Торговий дім „Опілля“». Військовослужбовець розвідувальної роти 128-ї гірсько-піхотної бригади Збройних сил України під час проведення Антитерористичної операції на сході України (2014).

 

На окрузі №166 «Об’єднання «Самопоміч» представить Роман Василіцький, директор ТОВ «Камелот», член фракції «Об’єднання  «Самопоміч» у Тернопільській обласній раді.

 

 

 

 

Округ № 167 – Тарас Навольський, 30 років, директор ПП «ТРІТОН» (займається вантажним річковим транспортом), живе у Заліщиках.

Поки не оприлюднені імена тих, хто змагатиметься за місця у Верховній Раді від “Об’єднання “Самопоміч” на округах № 164 і 165.

 

 

 

Найновіша політсила «Голос» Святослава Вакарчука, наближається до прохідного бар’єру. За опитуванням «Рейтингу», за неї готові проголосувати 4,3% українців. Нагадаємо, раніше партія оголовила про об’єднання з Українською Галицькою партією. 8 червня оголосили 30 осіб зі списку і кандидатів-мажоритарників.

Місце №20 у списку має уродженець Тернополя Андрій Шараскін, 41 рік, актор і режисер. У 2014 році став бійцем і спікером «ДУК «Правий сектор». Прототип одного з героїв фільму “Кіборги” – “Серпня”. Був головою правління громадської організації “Дія” (Державницька ініціатива Яроша), згодом координатором громадської платформи “Захисти свій голос”.

 

№30 у списку отримав ще один уродженець Тернопільщини (м.Збараж) – Сергій Притула, 38 років, український телеведучий, актор, автор і співпродюсер скетч-шоу «Файна Юкрайна» та «Вар’яти-шоу», екс-ведучий ранкового шоу «Підйом» і талант-шоу «Україна сльозам не вірить» на Новому каналі. Резидент української версії «Камеді клаб». Волонтер.

 

На 163-му окрузі від «Голосу» балотуватиметься Максим Черкашин, 35 років, громадський діяч. У 2011-2016 рр. працював у Тернопільській міській раді на різних посадах (помічник міського голови, заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю, начальник патронатного відділу). Зараз активно займається громадською роботою. Керівник ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”, співзасновник міжнародного музичного фестивалю “Файне місто”, консультант Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

 

Округ №164 – Віолета Салко, 43 роки, громадська активістка, голова вуличного комітету “Незалежність” у Підволочиську, голова органу самоорганізації населення  ОСН Комітету вулиці “Незалежність”. За освітою – педагог, працювала за кордоном.

 

 

 

 

На 165-му окрузі від «Голосу» балотуватиметься Василь Мартюк, 33 роки, керівник соціально-інвестиційного відділу у «МРІЯ Агрохолдинг – MRIYA Agro Holding». У 23 роки став наймолодшим міським головою України – очолив райцентр Зборів на Тернопільщині (2009 р.)

 

 

 

 

Округ №166 «Голос» віддав Олегу Вітвіцькому, 43 роки. З 2017 року очолює обласну організацію «Української Галицької партії». Кандидат історичних наук, публіцист, педагог. Був депутатом Тернопільської обласної та міської рад, працював заступником голови обласної ради (2006-2009 рр.), у 2015 р. балотувався на посаду міського голови Тернополя. Автор наукових праць, публікацій у ЗМІ, віршів, авторських пісень, дитячих книжок «Повстанська абетка» і «Пригоди Алярмика».

 

 

 

 

 

На 167-му за депутатський мандат побореться Алла Квач, 53 роки, міська голова Заліщиків з 2015 р. За фахом – лікар-стоматолог. Займається громадською роботою. Мати п’ятьох дітей, один із синів служив добровольцем в Айдарі, загинув під час мінометного обстрілу в боях за місто Лутугине.

 

 

 

Інформаційне агентство “Терміново” продовжує відстежувати списки кандидатів у народні депутати до Верховної Ради України 9-го скликання від різних політичних сил і знайомити вас із претендентами на депутатські мандати.

Перейти до панелі інструментів