29.03.2024
Новини

На публічних слуханнях громадськість виступила проти змін до Генплану: чи врахують думку

Сьогодні, 9 березня, у Тернопільській міській раді відбулися громадські обговорення щодо змін до Генплану. Проблема забудови зелених зон та парків у Тернополі не нова і відома усім, тому громадськість виступала проти цих змін. Наші журналісти також побували на обговореннях.

Нагадуємо, що Генплан – це документація, яка визначає забудову, принципи розвитку окремих мікрорайонів міста, а План зонування території – це мапа, на якій різними кольорами позначаються визначені зони у відповідності до містобудівних обмежень.

На слухання зареєструвалося понад 60 учасників. На вході усім повідомляли, що фотографувати та знімати на відео мапу з Генпланом заборонено (хоча насправді, згідно з документом, який працівники міської ради демонструють на вході, це лише рекомендація).

На початку доповідали головна архітекторка проєкту Тамара Шидловська, головна інженерка Людмила Безкоровайна, а також головна фахівчиня з планування обмежень території та стратегічної екологічної оцінки проєкту Наталія Сувак.

Тамара Шидловська у своїй доповіді розповіла про плани розвитку різних мікрорайонів міста, збільшення площі житлової забудови. Торкалася також проблем міста, зокрема, каналізаційних мереж, збільшення кількості зелених зон тощо.

Людмила Безкоровайна розповіла про плани розвитку мереж газо-, електро-, водопостачання. Наталія Сувак звітувала про стан екології громади, позитивний вплив та негативні ризики, пов’язані зі зміною Генплану.

Що каже громадськість

У слуханнях взяли участь громадські активісти, представники громадських організацій та небайдужі тернополяни. Вони вказували на те, що проводити такі обговорення у час війни неприпустимо і не на часі, тому що багато активістів та небайдужих не можуть долучитись до слухань та висловити свою позицію зі зрозумілих причин.

Та заступниця міського голови Вікторія Остапчук заперечила, пояснивши це тим, що закон дозволяє проводити такі слухання у воєнний час. Зауваження щодо перенесення слухань або визнавання їх такими, що не відбулись, повинна проводити погоджувальна комісія.

Не дали висловитись

Після виступів авторів проєкту надали слово і тернополянам, присутнім в залі. Всі в один голос заявляли, що не погоджуються з Генпланом, знаючи про багаторічний дерибан землі у Тернополі. Зокрема, задавали питання про зменшення зелених зон та площі парків.

Майже на усі питання заступниця Надала Вікторія Остапчук відповідала, що вони не стосуються теми зібрання.

Зокрема, люди запитували, для чого збільшувати на 30% площу житлової забудови.

Головна архітекторка проєкту Тамара Шидловська сказала, що розрахунок у 30 кв.м. на кожного мешканця міста відповідає європейським стандартам.

А що з парками?

За її словами, Генплан міста передбачає 12 м.кв. зелених насаджень на людину, а в проєкті передбачається до 22 м.кв/людину. І що влада Тернополя також веде таку політику, що площі зелених насаджень лише збільшуються.

Активісти стверджували, що за 3 роки площі парків зменшились на 3 гектари. Наприклад, з Генплану видалили частину парку “Сопільче”, де зараз розташований картинг. На це Вікторія Остапчук заперечила, кажучи, що це закадастрований парк, і як можна якусь його частину забрати.

“Я вам ще раз заявляю як представник міської ради, жодна територія парку не зменшилась. Тут є представники ЗМІ, це все йде під запис….Ще раз вам наголошую: жодний парк не зменшений!”, – заявила речниця.

Схоже, це офіційна позиція міськради, оскільки ще у 2021 році Сергій Надал заявляв, що у нас в парках нічого не будується. Тим часом у парку ім. Т.Шевченка у прибережній водозахисній зоні уже майже збудований 7-поверховий будинок.

Чи забудують “Динамо” багатоповерхівками

Одне з питань активістів стосувалося півтора гектарів рекреаційної землі по вулиці Білецькій 18, яка належить громадській організації “Динамо”.

Активіст Віталій Чубатий зазначив, що громадськість помітила, що ця ділянка переведена під житлову забудову. “Скажіть, будь ласка, чи доцільно забудовувати житлову зону (16 поверхів) в рекреаційній зоні?”.

На це Тамара Шидловська відповіла, що ця ділянка не є рекреаційною зоною, а громадською (територія громадської забудови). “Були пропозиції від тернополян про віднесення цієї території до житлової зони”.

“Є власники цієї земельної ділянки, вона закадастрована вже давно. Кожен власник земельної ділянки має право надати пропозицію щодо зміни цільового призначення, так як він бачить її використання. Наші замовники дивляться по законодавству, чи можна змінити. Та пропозиція врахована, це можливо згідно законодавства”, – каже Вікторія Остапчук.

До речі, про те, що цю територію хочуть забудувати, “Терміново” повідомляло ще у 2019 році.

Схожих питань щодо різних ділянок у місті, скверів, парків тощо було багато, але чітких відповідей від працівниці міськради чи авторів проєкту так і не прозвучало.

Наприкінці заходу усім присутнім повідомили, що свої заперечення чи пропозиції можна внести у письмовій формі до 16 березня, і їх розглянуть.

Перейти до панелі інструментів