25.04.2024
Новини

“Люди з великими серцями”: як в Італії приймають українських біженців

З початком війни багато українців виїхали до західної Європи. Там з розумінням ставляться до наших біженців. Сьогоднішня історія – про сонячну Італію, про курортне містечко Ріміні з населенням в 150 тисяч. Тут прийняли дуже багато українців, зокрема читачку “Терміново” з дітьми.

Одна з вулиць Ріміні

Ольга діставалася автобусом зі Львова через Угорщину та Словенію. Дорога була важкою і довгою, тому що з початком війни ситуація на кордонах нашої країни ускладнилася.

В автобусі з нею їхали лише жінки і діти, було багато таких, які ледве вибралися з-під обстрілів, багато ночей просидівши в підвалі. Холодних і голодних дітей і жінок обігріли та нагодували волонтери. Вони є як на українському боці, так і в кожній країні Європи. В Україні представники “Червоного хреста” пропонують чай, каву, їжу (печиво, бутерброди тощо).

Ставляться з розумінням

Прикордонники Угорщини також з розумінням поставилися до проблем українських жінок. Діткам роздавали питну воду і круасан. У Словенії пригощали какао і гарячим чаєм. В Італії на кордоні розташований цілий волонтерський центр, де українські біженці можуть поїсти і взяти товари першої необхідності. При цьому ці товари привозять пересічні італійці та італійки, яким не байдуже.

Далі, після перевірки документів, розвозять у різні італійські міста. Якщо у тебе немає знайомих в Італії, які допоможуть з дахом над головою, залучаються волонтери, і біженців поселяють у готелі або їх приймають італійські сім’ї у себе вдома.

“Готель, у якому ми живемо, був закритий, тому що не сезон. Власник приміщення – Стефано Ланна – людина з величезним серцем – вирішив поселити українських біженців тут зі своєї доброї волі. Ми йому всі дуже вдячні за таку теплу зустріч”, – каже Ольга.

В готелі живе 140 людей з різних куточків України – Тернополя, Харкова, Житомира, Києва та інших міст. Є жінки з хворими дітьми.

Щодо організації харчування і інших потреб людей, то у всьому Стефано допомагають волонтери. Приносять продукти харчування, одяг, іграшки для дітей, засоби гігієни. Італійці – взагалі дуже відкриті люди, завжди намагаються допомогти, хто чим може і вміє. Здається, що тут волонтерять всі – працюють у сортувальних центрах, відправляють в Україну гуманітарну допомогу, розселяють біженців тощо.

“Нам надають навіть такі послуги, на які ми не сподівалися у чужій країні. Наприклад, допомога педіатра чи стрижки, уроки італійської мови, заняття музикою та співами. І все це роблять добродушні італійці”.

“Що вразило – те, що тут тричі на день (перед прийманням їжі) вмикають український гімн. З вдячності за все ми подарували Стефано український прапор. Тепер він буде на стіні і нагадуватиме про все це”.

Стефано Ланна

Коли Стефано спитали, для чого він це робить, то він сказав: “Я вірю в Бога і надіюся, що за мої справи на небі мені воздасться”.

“Далі можна оформлювати документи (тимчасовий вид на проживання). До речі, інформація про те, що при оформленні біженства забирають паспорт і ти не можеш повернутися – байки. Тут ти біженець від війни, а не політичний. При оформленні документів можеш отримувати усі медичні, освітні та інші послуги, іти на роботу”.

“Тут добре, але дуже хочеться додому. Побачити рідних, близьких, просто бути на рідній землі”.

Набережна Ріміні

Перейти до панелі інструментів