27.04.2024
Новини

Під вікна тернополян підсунули сміттєві контейнери без жодних дозволів

До редакції “Терміново” звернулися стурбовані мешканці будинку Вільхова, 23 під який впритул розташувало власні смітники сусідське ОСББ. 

“Ми неодноразово зверталися до ОСББ з вимогою забрати смітники з-під наших вікон, але його Голова не йде на контакт і не збирається виконувати санітарні норми”, – кажуть мешканці Вільхова, 23.

Спочатку їхній смітник був розміщений біля приватного будинку. Потім цей будинок здали в експлуатацію. І через деякий час (2 грудня 2021 року) контейнер переставили.

Довідка. Відстань від будинку –  приблизно 1 метр, що порушує санітарні норми. Вони чітко урегульовані діючим законодавством – сміттєзбірники мають розташовуватися не менше ніж 20 метрів від будинку.

Обов’язковою умовою є віддаленість об’єкту на 20 м і більше від будинків, майданчиків для спорту, паркових алей. Але якщо забудова міста ущільнена, то відстань можна зменшити до 9 метрів.

Обслуговує багатоквартирний будинок по вулиці Вільхова, 23, ТОВ МЖК “Ірлага”. Керівник обслуговуючої організації Ігор Миколайович Кривенький журналістці “Терміново” розповів, що знає про проблему і підтримує мешканців цього будинку.

“Смітники не можуть бути тут розташовані, і іншої мови і бути не може. Це серйозне порушення санітарних норм, що передбачає штраф. Крім того, тут ще є моральний бік проблеми – от ви б хотіли мати просто під вікнами смітник? Думаю, це просто некрасиво і не по-людськи”.

За коментарем ми звернулися до голови ОСББ “Грін лайн” (вул. Вільхова, 11А) Мойсея Віталія. За його словами, контейнер тут поставив забудовник (хоча це не правда). Він погоджується з тим, що контейнер спочатку був розташований зовсім в іншому місці. Мабуть, це місце не сподобалось комусь третьому.

Ми запитали у пана Віталія, чи збирається ОСББ усувати порушення. На це він відповів, що контейнер стоїть на території будинку, і тому ОСББ має право розташувати його де завгодно. Проте обіцяв, що контейнер трішки відсунуть від вікон мешканців, облагородять зеленими насадженнями, “тому ніхто нічого не буде відчувати”. Проте це буде пізніше, тому що ОСББ “поки не має грошей, тому що воно тільки нещодавно створене”.

Також він порадив нам “прийти ще раз і подивитися, що з іншого боку будинку розміщений аналогічний сміттєвий контейнер власності зовсім іншого будинку” (хоча справи це не стосується).

Мойсей Віталій відмовився показати редакції будь-які документи щодо плану території. Далі, пославшись на критичну зайнятість, поклав слухавку.

Згідно законодавства, якщо ситуація стосується спорів між двома багатоповерховими будинками, то потрібно звертатися в Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології з письмовим зверненням. Під розгляду справи організовується комісійна перевірка із залученням представників Держпродспоживслужби. За словами мешканців будинку за адресою Вільхова, 23, вони ініціюватимуть звернення до Управління ЖКГ, якщо з-під їхніх вікон не заберуть сміттєві контейнери.

Чи буде результат – читайте згодом на “Терміново”.

Перейти до панелі інструментів