28.03.2024
Інтерв’ю Новини Файні люди

“Є клієнти з ОАЕ”: тернополянин виготовляє ножиці ручної роботи для усього світу

Hand made – модний термін, яким сьогодні позначають те, що зроблене своїми руками. Проте цей термін уже настільки приївся, що фактично втрачає сенс.

Та серед усіх цих “hand made”, “крафтових” є такі ідеї, які виділяються з поміж інших. І це в “провінційному” Тернополі.

Заготовку для ножиць він кладе на дерев’яну основу та алмазним диском прибирає все зайве, формуючи ідеальну гладь металу. Потім пальцями акуратно торкається полотна, щоби не перегріти, інакше властивості металу втрачаються.

Це майстер із заточки інструментів Андрій Хом’як. Ми побували у його майстерні “Лезо”, щоб показати вам дещо незвичайне. Андрій не лише заточує манікюрні та перукарські інструменти, але й створює їх.

Він усього навчився сам. Каже, спочатку накопичував уміння, заточував майстерність, поглинав знання.

Андрію, як тобі прийшла в голову ідея зайнятися створенням інструментів ручної роботи?

  • Я почав цим цікавитись у 2009 році. Спочатку займався лише заточуванням. Придбав декілька пристроїв для заточування, з’їздив на декілька курсів та майстер-класів в Україні. Тоді зрозумів, що стандартні технології мене не цікавлять. Мені не зручно, не “запалює” користуватись тим, що було зроблено до мене.
  • Захотілось винайти дещо своє. Спробував створити маніпулятор. Намалював креслення. Виготовив макет маніпулятора (із пластиліну), тоді зрозумів, ЩО треба переробити і допрацювати. На виготовлення пішов рік. У результаті вийшов такий пристрій.

А як прийшла ідея створювати манікюрні інструменти ручної роботи?

  • Це вийшло випадково. Заточуючи стандартні інструменти, захотілось їх покращити. Зробити меншим кут заточення, покращити такі характеристики як глибина та інші. Взяв хірургічний інструмент із медичної сталі, аби такі ножиці витримували будь-які види стерилізації та спробував. Звісно, зіпсував багато інструменту, аби виробити власний стиль і технології.

Чи користуються такі інструменти попитом? Чи знайшли своїх клієнтів такі технології?

  • Узагалі я обслуговую клієнтів по всій Україні та навіть з-за кордону. Майстри манікюру та перукарської справи, які приїжджають додому, в Україну, привозять з собою власні інструменти, аби заточити. Або передають поштою. Трапляються клієнти не лише з Польщі та Німеччини, але і таких далеких країн, як ОАЕ.
  • Щодо інструментів ручної роботи, то купувати їх чи ні – вирішує сам майстер. Деякі звикли купувати дуже дорогі інструменти, які потім приносять на заточування, інші – купують мої. Тут кожен вирішує сам.

Звісно, Андрій розповідає про свою роботу скромно. Проте у Тернополі така робота користується попитом, адже його клієнтами є більшість майстрів манікюру та перукарської справи Тернополя.

 

Перейти до панелі інструментів