25.04.2024
Місто Новини Розслідування

Сума вражає: у скільки обійдеться встановлення флагштока у парку «Топільче»

Усі роботи, пов’язані з облаштуванням найвищого флагштока на Тернопільщині, обійдуться майже у 5 млн грн.

Про це у відповідь на інформаційний запит Терміново повідомив заступник міського голови Владислав Стемковський.

«Згідно робочого проекту передбачені наступні основні види робіт: монтаж стяготримача,  влаштування нового покриття із ФЕМ (фігурні елементи мощення, фактично – тротуарна плитка або бруківка – ред.), відновлення частини існуючого покриття, порушеного під час будівельних робіт, відновлення озеленення. Вартість будівництва складає 4 млн 877 тис. 994 грн», – йдеться у відповіді на запит.

У запиті ми також цікавилися, хто визначив дане місце для встановлення флагштока, чому саме це місце? І для чого Тернополю ще один флагшток?

Читайте також: Новий атракціон, метро, бювет, нафта: для чого в парк «Топільче» привезли бурильну установку

Ці питання в мерії проігнорували. Частково на одне з них відповів на своїй сторінці у фейсбуці міський голова Сергій Надал, однак теж без чітких пояснень.

«Ви звертаєтеся до мене у повідомленнях із запитанням щодо робіт, які ведуться у парку «Топільче». У нашому місті, як і в інших обласних центрах, встановлять флагшток для найбільшого в Тернопільській області прапора до 30-річчя Незалежності України. Висота його буде близько 50-и метрів. У Тернополі для встановлення вибрали місце у парку «Топільче» поруч з фонтаном», – написав міський голова 16 червня.

Водночас у соцмережі тернополни висловлювали нерозуміння, для чого місту черговий флагшток, а якщо вже його і встановлюють, то чому, скажімо, не у парку Національного відродження, який би був символічнішим для такої історичної для України дати.

Проєкт втілюватиме структура, зареєстрована лише 2 місяці тому

У відповіді на інформаційний запит також вказано, що проєкт «Капітальний ремонт алеї парку «Топільче» з влаштуванням елементів благоустрою будуть втілювати  без залучення бюджетних коштів.

«Рішенням виконавчого комітету №446 від 2 червня 2021 року виконувати роботи дозволено благодійній організації «Благодійний фонд «Розвиток Тернопілля», – повідомив Стемковський.

Дана організація, що цікаво, постала лише в квітні цього року. Її засновником, керівником та бенефіціаром є Роман Васильович Руснак, який зареєстрований у селі Усть-Чорна  Закарпатської області. Статутний капітал організації, як вказано в реєстрі opendatabot.ua, – нуль гривень.

За інформацією clarity-project.info, Роман Васильови Руснак є членом ради політичної партії «Солідарність правих сил». Однойменна партія у 2015 році балотувалася до міської ради, в місцевих ЗМІ цей політичний проєкт пов’язували з міським головою Сергієм Надалом.

У списку партії було чимало чиновників зі структур міської ради. Однак на жовтневих виборах 2015 року ця політична сила не набрала необхідної кількості голосів виборців.

Також нагадаємо, що керівництво Тернополя періодично заявляє, що бракує коштів на вирішення злободенних проблем міста: оновлення каналізаційно-стічної системи, порятунку ставу, який перетворюється на болото, ремонт дворів та старого житлового фонду, облаштування багаторівневих парковок, покращення громадського транспорту.

При цьому через різні схеми міська рада віддає безкоштовно комунальні землі забудовникам, через що міський бюджет втрачає сотні мільйонів гривень.

Читайте також: Земельні щасливчики Тернополя: хто помагає реалізовувати схеми, від яких місто втрачає мільйони

Керівництву міста варто б перейняти досвід та навики працівників новоствореного благодійного фонду, в якому, виглядає, добре знають, як швидко зібрати майже 5 млн грн на таку «надважливу» для Тернополя річ, як флагшток.

Для прикладу, минулоріч науковці заявили, що для порятунку Тернопільського ставу потрібен 1 млн грн, однак в міській раді таких коштів не знайшли.

Читайте також: “Скільки живу в Тернополі – такого смороду не було”: чому місто втрачає став і як цьому зарадити (відео)

 

Головне фото: Антон Марчевський.

Перейти до панелі інструментів