25.04.2024
Відео Місто Новини Розслідування

Звозять землю, зрізають дерева: що буде на зеленій зоні на “Бережанській конюшині” (відео)

На зеленій зоні в межах транспортної розв’язки “Бережанська конюшина” активно тривають роботи. Тут ще з березня звозять землю, аби вирівняти територію. А днями почали зрізати дерева на кільці – одній із “пелюсток” розв’язки у формі конюшини. 

– Бензопили час від часу гудять ще з минулого тижня. Зрізали вже кілька дерев, зараз вони поскладані на купі, – розповідає тернополянин Роман, який проживає у будинку неподалік. – Якщо вирішили очистити від насаджень все кільце, треба його рятувати. 

Жителі прилеглих будинків цікавляться, що буде на ділянці, де тривають роботи. Спершу, як кажуть люди, думали, що тут проводять розширення дороги, адже землю звозили лише на узбіччя. Проте останнім часом вантажівки звозять грунт і застеляють ним всю зелену зону. 

Що буде на території в районі “Бережанської конюшини”, з’ясовувало видання Терміново.

“Право оренди продане на аукціоні”

Як повідомила керівниця пресслужби міськради Мар’яна Зварич, право оренди даної земельної було продане на аукціоні на 10 років для влаштування автостоянки. Для якого транспорту буде призначена автостоянка і чому її облаштовують на зеленій зоні – відповіді на ці питання ми не отримали. 

Зазначимо, що територія в межах транспортної розв’язки “Бережанська конюшина” згідно з зонуванням Генплану Тернополя є зоною зелених насаджень спеціального призначення. Згідно з «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України» насадження спеціального призначення — насадження транспортних магістралей і вулиць; на ділянках санітарно-захисних зон довкола промислових підприємств; виставок, кладовищ і крематоріїв, ліній електропередач високої напруги; лісомеліоративні, водоохоронні, вітрозахисні, протиерозійні, насадження розсадників, квітникарських господарств, пришляхові насадження в межах населених пунктів. Зелені насадження забезпечують захист від промислових і автотранспортних викидів, шуму, пилу, снігових заметів, ерозії.

“Автостоянку можна, кіосків – ні”

Чи можна там влаштовувати автостоянку журналістка Терміново запитала голову земельної комісії міськради Романа Навроцького. Як пояснив він, ця ділянка має зонування TP-2, що дозволяє облаштовувати паркування транспорту. 

– Тут вирішили робити автостоянку, оскільки це в кінці міста, – говорить голова земельної комісії. – Але це виключно для паркування, в такій зоні воно передбачене. Тому тут зараз звозять землю та щебінь. Все решта заборонено. Кіосків тут встановлювати не можна. Будемо за тим слідкувати і реагувати. Єдине, що може бути встановлене, – це кабінка для охоронця.

Законність зрізання дерев перевірить екоінспекція

Про зрізання зелених насаджень на розв’язці на Бережанській начальнику Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Роману Нитці не було відомо. Про це він дізнався від журналістки Терміново і пообіцяв відправити туди працівників екоінспекції та все перевірити. Адже з екоінспекцією ніхто нічого не погоджував з цього приводу. 

– Ми були на місці і зафіксували, що там справді є пні зрізаних дерев, склали акт, – повідомив Роман Нитка 26 травня. – Зараз готуємо запити у міськраду, на підставі чого вони погодили зрізання дерев? З’ясуємо, є дозвільні документи чи насадження зрізані незаконно. 

Як ми з’ясували, ділянки в районі “Бережанської конюшини” віддали п’ятьом різним орендарям. Одну зі стоянок, яка розташована через дорогу на іншому кільці розв’язки, відкрили ще минулого року. Відкриття цієї стоянки рекламували на відеоролику, на якому вказано “за підтримки міськради”. 

На ролику продемонстрована візуалізація проєкту – авторинку-стоянки європейського класу “Бережанська”. Як йдеться у відео, площа стоянки 2,5 га з “вигідним розташуванням біля МРЕО та логістичної розв’язкою “Львів, Рівне, Хмельницький, Чернівці, Київ”. Тут можна купити чи продати авто. Також у ролику йдеться про те, що для підприємців буде можливість оглянути площадки площею 5-10 сотих, які можна взяти в оренду “для організації власного автобізнесу чи взяти в оренду місце для продажу автозапчастин”. 

Ми також запитали патрульну поліцію, як вони розціюють, що у межах транспортної розв’язки буде автостоянка. Адже повз неї пролягає швидкісна дорога, що не є безпечним для водіїв, які залишатимуть транспорт на цій стоянці. У пресслужбі патрульної поліції відповіли, що відповідь можуть надати лише через інформаційний запит. 

Фото: Терміново. 

 

Перейти до панелі інструментів