25.04.2024
Новини Оперативно

«Скарг на тиск не поступало»: як розслідують резонансне вбивство, що сталося у великодню ніч

Інформацію про те, на якому етапі перебуває розслідування з приводу резонансної трагедії у селі Глещава, надав сьогодні депутатам обласної ради під час сесії начальник обласного управління поліції Олександр Богомол. Нагадаємо, на Великдень у клубі села стався конфлікт між місцевим жителем та приїжджими юнаками, після якого мешканець села втік додому. Згодом група молодиків напала на його помешкання, під час цієї сутички «атовець» смертельно поранив одного з нападників.

Заслуховуванню Богомола передував ряд неузгодженостей і непорозумінь, яку голова облради Михайло Головко охарактеризував як балаган.

Це ж не може бути “з бухти барахти”, вискочили і давайте будемо заслуховувати, доповідати.

Ініціював заслуховування правоохоронців під час пленарного засідання облради депутат Любомир Крупа.

– Ви всі пам’ятаєте, що на Великдень трапилась трагедія, внаслідок якої загинула людина. Є питання в спілки ветеранів АТО. Тому пропоную включити в порядок денний заслуховування когось з керівників силових відомств, щоб розуміти, на якій стадії перебуває слідство, – озвучив свою пропозицію депутат.

Читайте також: “Він правомірно захистив своє життя”: адвокати добиваються закриття справи щодо атовця з Тернопільщини

Після такої пропозиції голова облради, виглядало, розгубився.

– Це ми можемо хіба як депутатське зверхня оформити. Я не знаю…  Давайте тоді так…, – почав Головко. – На вимогу Крупи заслухати кого? Керівника поліції області? Хто за?… Олег Мирославович Сиротюк (депутат облради – авт. ), доповніть.

Сиротюк підкреслив, що правоохоронців би варто було попередити, що їм доведеться доповідати по певному провадженню.

– Любомир Левкович, – звернувся депутат до колеги. – Просто скажіть, яку інформацію ви пропонуєте… Бо якщо ми хочемо заслухати, то працівникам поліції треба отримати цю інформацію, щоб поінформувати депутатів. Скажіть, про яку подію – тоді ми зможемо це проголосувати. Бо так воно якось дуже абстрактно звучить.

Після цього слово одразу взяв голова облради.

– Любомир Левкович, щоб ми не перетворювалися на балаган, це має бути оформлено у вигляді звернення. Ви як депутат ініціюєте звернення з вимогою запросити і подготувати інформацію. Це ж не може бути “з бухти барахти”, вискочили і давайте будемо заслуховувати, доповідати. Це принаймні має бути в порядок денний включено. Такі речі треба наперед, завчасно готувати, – наголосив Головко.

Тоді Крупа уточнив, що вів мову про події в селі Глещава, де загинув один з учасників конфлікту. А також додав, що готовий оформити все відповідно до регламенту, однак, зважаючи на резонанс, запропонував все ж заслухати інформацію поліції.

Читайте також: Чому в історії з нападом і смертельним пораненням щось пішло не так з кваліфікацією злочину?

– Я можу це все організувати, я писати вмію. Але це резонансна подія і керівник поліції мав би орієнтуватися. За 3 хвилини можна все пояснити, – переконував ініціатор заслуховування інформації про хід розслідування.

Присутній на сесії Олександр Богомол повідомив депутатам, що готовий прийняти депута  на особистий прийом, а не доповідати на загал, посилаючись на таємницю досудового розслідування.

провадження – на контролі МВС, національної поліції, Генеральна прокуратура здійснює нагляд

Голова облради на таку пропозицію одразу відреагував, при цьому звернувся до керівника поліції відверто фамільярно.

– Миколаєвич, в межах дозволеної інформації Ви можете озвучити? – поцікавився Головко.

Відтак керівник поліції краю повідомив депутатський корпус, що кримінальне провадження передано до головного слідчого управління у столицю.

– Вчора приїжджала бригада, яка проводила слідчі дії. Про деталі не зможу надати інформації ні я, ні прокурор області. Це провадження – на контролі МВС, національної поліції, Генеральна прокуратура здійснює нагляд. Скарг на процес проведення слідчих дій чи утиснення когось з учасників процесу до нас не поступало, – запевнив Олександр Богомол.

 

Головне фото: пресслужба облради.

Перейти до панелі інструментів