16.04.2024
Історична спадщина Новини

Два замки Тернопільщини отримали кошти у рамках “Великої реставрації”. Коли візьмуться за інші пам’ятки?

Рейтинг пам’яток архітектури Тернопільщини, які відібрали для проєкту “Велика реставрація” нещодавно оприлюднило Міністерство культури та інформаційної політики України. Перелік налічує понад 10 об’єктів з нашої області. Проте першочергово у 2021 році профінансують лише два. 

Серед них: капітальний ремонт та реставрація  перехідного мосту та ескарпових стін до Збаразького замку та ліквідація аварійного стану (влаштування консерваційного даху) Чортківського замку. Про це виданню Терміново повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ярослав Пелехатий. Обидва об’єкти належать до Національного заповідника “Замки Тернопілля”. 

Наразі коштів вистачає лише на цих два об’єкти. Відреставрувати інші культурні пам’ятки наразі немає можливості. За них, мабуть, візьмуться наступного року, – каже Ярослав Пелехатий.  

За його словами, на Чортківський замок держава виділила 17 млн грн, на Збаразький – 2,75 млн грн.

Чому саме Чортків і Збараж?

Коли розпочнуть роботи у Чорткові та Збаражі, поки що точно невідомо. 

– Кошти вже передбачені і директори заповідників їдуть в Міністерство культури укладати угоди. Як тільки будуть гроші, розпочнуть роботи, – запевнив Пелехатий. 

Він також пояснив, чому з переліку пам’яток культурної спадщини Тернопільщини, які потрапили до проєкту “Велика реставрація”, обрали саме замки у Збаражі та Чорткові.

На реставрацію Чортківського замку держава виділила 17 млн грн (фото: Максим Огородник)

– Чортків наступного року відзначить 500-річчя. Щоб посилити значимість замку до святкування, бо приїде багато гостей, в тому числі з-за кордону, держава виділила таку велику суму, – зазначає посадовець. – А в у Збаражі обрали перехідний міст замку, бо туди постійно приїжджають іноземні туристи, проводять зйомки фільмів, різні політичні події. До замку мають проїхати пожежні машини у разі нещасного випадку чи пожежі. А міст збудований на сваях. Щоб він не завалився, його мають відремонтувати. Під час робіт відтворять первісний вигляд мосту із оздобленням каменем. 

Зауважимо, експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики оголосила список проєктів, що увійшли до “Великої реставрації”, у рейтинговому порядку. Це 109 об’єктів, розташованих по всій Україні. Їх перелік сформований з урахуванням рейтингу та із зазначенням набраних балів, а також середньою оцінкою проєкту. Першими у переліку зазначені проєкти, які набрали найбільшу суму балів, йдеться на сайті Міністерства.

У планах – пам’ятки Кременця і Бережан

Загалом “Велика реставрація” розрахована на три роки. У перелік об’єктів Тернопільщини, які планують відреставрувати у рамках цієї програми, також потрапили Ратуша та замок  Синявських у Бережанах, монастир Бернардинів у Збаражі,  “Палац Дзембовської” у Кременці. За програмою обіцяють реставрацію фасадів пам’ятки архітектури XVII ст.  по вул. Незалежності, 8 у Збаражі; адміністративний будинок пам’ятку архітектури місцевого значення на вул. Шевченка, 1 в Бережанах; музичну школу – пам’ятку архітектури місцевого значення ХІХ ст. у Кременці. Також у переліку виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи фасаду і даху пам’ятки архітектури національного значення житлового будинку “Близнята” у Кременці та ін. 

Читайте також: Унікальний будинок “Близнюки” у Кременці розсипається на очах. Чи світять йому ремонти?

У Збаразькому замку за 2, 75 млн грн проведуть капітальний ремонт та реставрацію  перехідного мосту та ескарпових стін (фото: http://travel-al.com.ua)

До слова, напередодні виборів до місцевих рад у жовтні минулого року на Тернопільщину приїжджав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, який одними з найпроблемніших визначив Теребовлянський замок, костел Пресвятої Трійці в Підгайцях, Бережанський замок. 

“Романтичні руїни, які насправді руйнуються на наших очах”, – написав міністр у фейсбуці. 

Він також зазначив, що Теребовлянський замок – яскравий претендент для програми Великої Реставрації. Проте ні замок у Теребовлі, ні костел у Підгайцях до переліку відібраних програмою об’єктів не потрапили. 

Головне фото: Сергій Остроух. 

Перейти до панелі інструментів