19.04.2024
Мандри Новини

Унікальний будинок “Близнюки” у Кременці розсипається на очах. Чи світять йому ремонти?

Реставрації потребує унікальний будинок “Близнюки” у Кременці. Будівля, яка розташована на вул. Медовій 1 та 3, розсипається на очах. Врятувати історичну споруду закликають владу Кременця місцеві мешканці. 

Будинок “Близнюки” – пам’ятка архітектури національного значення. Це один двоповерховий будинок з житловими квартирами. Побудований він у XVII столітті в стилі бароко і утворений двома симетричними частинами. Помешкання неодноразово переплановувалися. Первісний декор екстер’єру повністю не зберігся. За однією з місцевих легенд, в давні часи в цих будинках жили брати-близнюки.

Фото будівлі нещодавно опублікував у соцмережі Олександр Мінчук. 

“Близнюки” трошки з іншого ракурсу! Задня стіна R.I.P.” – написав чоловік. 

Зауважимо, що головний фасад виглядає ще більш-менш нормально, а бічний і задній вкрай потребують ремонту. 

Як з’ясувала журналістка “Терміново” будинком “Близнюки” опікується Кременецько-Почаївської державного історико-культурного заповідника (ДІАЗ). 

Як повідомив його директор Вадим Микулич, зовнішні ремонтні роботи у цьому будинку планують провести наступного року. 

– Реконструкцію провести неможливо, чому? Тому що потрібно відселити жителів, – пояснює пан Микулич. – Наступного року плануємо зробити фасади, це все що ми можемо.

Як пояснює Вадим Микулич, у 90-х роках був створений проект будівництва готелю у цьому приміщенні, але нині він вже неактуальний. 

– Проект так і називався “Готель з баром”, оскільки тоді у Кременці не було готелів і ця тема була актуальна, – каже директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу. – Але для того щоб реалізувати цей проект потрібно було переселити 9 квартир. Людям пропонували два варіанти, але ні на один вони не пристали. Тому це питання складне. Зараз у планах зробити лише зовнішній косметичний ремонт цього будинку. 

Складніше питання з дахом, додає Вадим Микулич. 

– Поки що не можу сказати, як будемо його вирішувати, але робити це колись доведеться, – каже він. – Як розібрати дах, коли під ним є люди? Це можливо, але дуже складно технічно, треба якось домовлятися з мешканцями. І дах це ще півбіди, там горішнє перекриття треба міняти. Тоді виходить квартира взагалі під зорями. Але є люди, які розуміють проблему, а є такі, що ні. У даному випадку ми більше зіштовхуємося з нерозумінням. 

Скільки коштів потрібно на ремонт будинку, Вадим Микулич наразі сказати не може. 

– Бо той проект, що є вже застарів, ми зараз акумулюємо гроші на виготовлення нового проекту, – каже він. – Можливо, до кінця року вдасться його зробити.

Перейти до панелі інструментів