24.04.2024
Здоров’я Місто Новини

“Тернопільщина пройшла максимальний рівень захворюваності”: епідеміолог пояснив, коли можна чекати на спад епідемії

Зважаючи на показники захворюваності та динаміку госпіталізацій, можна говорити, що Тернопіль та область, як і вся Україна, вже пройшли максимальний рівень захворюваності. Про це розповів на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. За його словами, є ймовірність, що епідемія вже найближчим часом піде на спад.

– Зараз ми маємо майже вдвічі нижчий рівень захворюваності, ніж раніше, коли було по 700-800 випадків інфікувань за добу. А отже, і місто, і область уникли загрози “червоної” зони, – аналізує ситуацію фахівець.

“Показники знижуються”

Як пояснив Володимир Паничев, в області зменшився тижневий відсоток перевищення епідпорогу на грип, ГРВІ та ковід. Раніше він у 2,2 раза перевищував допустиму норму (тобто, становив 220% – авт.), сьогодні же складає 83% при гранично допустимому не більше 100%.

Читайте також:  На Тернопільщині на ковід найбільше хворіють 30-49-річні

– Коефіцієнт виявлення випадків захворюваності має становити не більше 20%, у нас він зараз – 15,72%, – продовжує описувати ситуацію на Тернопільщині епідеміолог. – Останніми днями з’явилася позитивна динаміка завантаженості ліжок в цілому в області та динаміка до зниження інцидентності в цілому по області і в Тернополі.

Як наголосив Паничев, серед показників захворюваності в Тернополі є такі, як засвідчують відносне покращення ситуації серед певних категорій. Так в цілому по області питома вага випадків захворюваності серед людей, віком 0-17 років, становить 6%, а в Тернополі – лише 1,8%.

– Спостерігаємо також зниження відсотка серед пацієнтів, віком 65 і старше років. В області цей показник – 16,6%, в Тернополі – 15,6%. Нагадую, це вікова група ризику і складає, на жаль, левову частку серед тих, хто помирає, – каже Паничев.

Імовірний прогноз

Епідеміолог також розповів, що для нашої області Київський інститут математики Національної академії наук України розробив прогноз до 20 квітня. В ньому прораховані середні показники щоденної захворюваності на рівні від 617 до 640 випадків на день. З коридором коливань від 420 випадків до 1019 на добу.

Читайте також: 10 людей померли, 458 інфіковані ковідом на Тернопільщині за останню добу

– Ми зараз знаходимося на нижніх відмітках, тобто, наразі фактична захворюваність є нижчою, ніж прогнозовано. Відповідно до оцінки цього інституту, ми маємо перспективу стабілізації захворюваності із поступовою динамікою до зниження до кінця квітня, – пояснив Володимир Паничев.

Зважаючи на такі показники, доцільним є послабити певні карантинні обмеження, які стосуються саме дітей та підлітків щодо навчання. Однак при цьому не варто скасовувати заходів щодо послуг, які надають дітям, зауважив епідеміолог. Мова йде про розважальні заходи, дитячі кімнати та інше.

Читайте також: Діти і вчителі хворіють менше: як навчатимуться тернопільські школярі з 19 квітня

 

 

Перейти до панелі інструментів