26.04.2024
Новини Розслідування Соціальні проблеми Суди

“Доля звільнених нікого не турбує”: обурені діями обласної влади люди шукають правди у судах

Пристрасті із викликом поліції до директорки, яка закрилася від своїх колишніх підлеглих у кабінеті, розгорілися у Бережанах. Експрацівники тамтешнього санаторію оскаржили в суді рішення про ліквідацію навчально-оздоровчого закладу і домагаються поновлення на роботі. 

Представниці ініціативної групи вважають, що справжня причина ліквідації – цінне приміщення в центрі Бережан на вул. Шевченка. Зараз зберегти санаторій хоче вже і Бережанська ОТГ, однак він на балансі облради.

Звільнення, суди, виклик поліції, пікет, майбутні судові позови, які вже готує облрада та ще одна сторона – це далеко неповна картина драматичної історії, в якій жоден з чиновників так і не відповів на ключове питання звільнених людей – чи отримають вони знову роботу, без якої залишилися ще у грудні 2019 року.  

“Очікували, що директорка стане на бік працівників”

Про конфлікт 5 квітня повідомила у фейсбуці колишня вихователька комунального некомерційного підприємства “Бережанський обласний  дитячий гастроентерологічний санаторій” ( надалі ОДГС санаторій – авт.) Наталя Пришляк (Шпилик). За її словами, звільнені понад рік тому працівники санаторію вимагали у генеральної директорки Надії Лужної ОДСГ  виконати рішення Львівського апеляційного суду, тобто зупинити ліквідацію єдиного в області  гастроентерологічного санаторію та поновити на роботі звільнених. 

 “Справа в тому, що не надто шанована директорка відмовилася прийняти від людей заяви про поновлення на своїх посадах. Заяви працівники принесли, як захід досудового врегулювання спору, оскільки вже один суд у апеляційній інстанції з приводу ліквідації даного закладу виграли. Надіялися, що Надія Михайлівна вже отямилася, стане на бік працівників і буде захищати інтереси закладу в обласній раді поряд зі своїми людьми! Прикро, що так…але я впевнена – ми впораємось!”,- написала звільнена працівниця санаторію.

На її пост відреагували 76 осіб, 15 залишили коментарі. Загалом допис поширили 65 разів.

Не здаватися побажала авторці Roksana Kostiw,  бо “…вовків в овечих шкурах всередині країни дуже багато. Тільки згуртувавшись та об’єднавшись, а не здавшись, викорінювати таку нечисть, що крушать все всередині країни”.

Переконання, що звільнені працівники впораються з ситуацією, висловила і Надія Данилевич. 

“Все буде добре, пам’ятайте закон на вашій стороні”, – написала Данилевич.

У коментарях до посту Наталі Пришляк люди закликають ініціативну групу не здаватися і бажають удачі.

“Керівники і далі отримують зарплату, їм нема на що нарікати”

Журналістці Терміново Наталя Пришляк розповіла, що через брак коштів на утримання санаторію у вересні 2019 року постійна комісія облради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства вирішила винесли на розгляд  сесії шостого скликання питання про ліквідацію санаторію. Депутати рішення ухвалили. І вже в грудні 2019 року працівників санаторію звільнили, залишилися працювати тільки члени ліквідаційної комісії.

–          Серед них – генеральна директорка, кадровик, бухгалтер та завгосп. Вони і зараз працюють, отримують зарплату, хоча санаторій не працює. Усіх інших працівників, загалом близько 58-ми, серед яких медичні працівники, вихователі та вчителі школи, яка функціонувала  при дитячому санаторії, звільнили, – каже Наталя Пришляк.

За її словами, працівники закладу з його ліквідацією не погодилися і одразу почали писати листи та звернення в обласну раду, в облдержадміністрацію. Але безрезультатно. Тому Наталя Пришляк та Ольга Гнатишин, яку теж звільнили, звернулися з позовом до Тернопільського адміністративного суду про визнання протиправним та скасування рішення обласної ради про ліквідацію санаторію. Оскільки 7 вересня 2020 року у задоволенні позову їм відмовили, вони оскаржували це рішення у Восьмому Львівському апеляційному адміністративному суді. 

11 березня цього року львівський суд визнав неправомірним та скасував рішення обласної ради “Про ліквідацію окремих закладів  охорони здоров`я – об’єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст  Тернопільської області та перейменування  Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю №1430 від 17.09.2019.”

А 5 квітня звільнених працівники прийшли до керівниці санаторію у Бережанах.

Люди хотіли зареєструвати заяви щодо поновлення на роботі, однак керівниця санаторію від них сховалася за зачиненими дверима. (Фото: Наталія Шпилик)

Оскільки суд задовільнив наші вимоги, ми написали заяви на ім`я генеральної директорки з вимогою поновити  нас на роботі. Прийшли до Надії Михайлівни (директорка санаторію – авт.) зареєструвати  заяви. Думали вона теж зрадіє, що нам вдалося відстояти санаторій. Натомість директорка не тільки відмовилася прийняти наші заяви, але й, щоб уникнути спілкування, зачинилася у бухгалтерії. Звісно, ми були вражені такою реакцією, – повідомила Наталя Шпилик.

Щоб задокументувати  відмову у реєстрації заяв, люди викликали поліцію.

– Правоохоронці взяли пояснення у мене та у директорки. Представники поліції повідомили, що після того, як  мені надішлють письмові документи за результатами виклику, матиму право звернутися до суду і там оскаржувати незаконність дій директорки щодо відмови нам у реєстрації заяв, – зазначила Шпилик. 

Читайте також: Сиротинець у Тернополі знесуть, зелену зону забудують: чому так і кому дякувати

Вона дорікає керівництву закладу за те, що не переймається долею звільнених працівників.

– Директорка, яка є головою ліквідаційної комісії, разом з іншими її членами досі працюють на займаних посадах і  отримують зарплату. Їм, мабуть, і справді немає на що нарікати! Майбутнє ж санаторію та  долі колишніх працівників, яких звільнили і залишили без роботи, їх не турбують, – переконана Шпилик.

5 квітня жінка разом із колишньою колегою Ольгою Гнатишин, яку теж звільнили, написали лист голові Тернопільської обласної ради Михайлу Головку. 

«Просимо зобов`язати генеральну директорку санаторію, яка є головою ліквідаційної комісії, призупинити процес ліквідації даного медичного закладу. Оскільки «Бережанський ОДГ санаторій» знаходився у стані припинення, що суперечить рішенню Восьмого Львівського апеляційного адміністративного суду. Також просимо, щоб генеральна директорка негайно поновила на займаних посадах усіх раніше звільнених працівників та відшкодувала вимушений  прогул», – написали жінки у зверненні.

8 квітня близько 30-ти звільнених працівників знову прийшли під стіни Бережанського гастроентерологічного санаторію. Вони провели мовчазну акцію на знак непогодження з ліквідацією Бережанського гастроентерологічного санаторію. Дехто під час акції тримав у руках свої трудові книжки. У такий спосіб люди вирішили ще раз привернути увагу директорки і громадськості до рішення Львівського апеляційного  суду.  Проте директорка санаторію до звільнених нею працівників і цього разу не вийшла.

За час пікету керівниця санаторію до своїх колишніх підлеглих так і не вийшла. (Фото: Наталія Шпилик)

 «Усі питання – до облради»

Надія Лужна у телефонній розмові з журналісткою Терміново повідомила, що  уже підготувала всі необхідні документи для передачі акту ліквідації санаторію в Тернопільський обласний центр комплексної реабілітації, оскільки санаторій після ліквідації мав стати підрозділом саме цього центру. 

Запитання, чи планують працевлаштувати звільнених працівників вже у новій структурі, до складу якої б мав увійти санаторій, Лужна порадила адресувати керівниці обласного центру комплексної реабілітації Наталі Турецькій, бо саме вона формує штат.  

Лужна також зауважила, що рішення про ліквідацію медичного закладу прийняла обласна рада, а тому, мовляв, саме туди слід звертатися з усіма запитаннями. При цьому додала, що «закриття санаторіїв та їх перепрофілювання відбувається у рамках медичної реформи по всій Україні». 

Мотиви відмови у реєстрацій заяв та рішення закритися у кабінеті, аби не спілкуватися з колишніми підлеглими, Надія Лужна не пояснила. 

Журналістка Терміново також намагалася з’ясувати в облраді, чому так довго тривав процес ліквідації і як так сталося, що півтора роки люди отримували зарплату у фактично недіючому закладі, який існує лише на папері. 

Речник обласної ради Володимир Бобко пояснив затягнутість процесу ліквідації “юридичними моментами”.

– Такі процеси тривають довго у всій державі, то звична практика, – запевнив він. 

Бережани готові взяти заклад на свій баланс

Про перипетії з  ліквідацією Бережанського ОДГ санаторію “Терміново” писало у листопаді 2019 року у статті Єдиний в області дитячий гастроентерологічний санаторій у Бережанах закривають : політика чи оптимізація?”. 

Йшлося, зокрема, про те, що паралельно з Бережанським ОДГ санаторієм  обласна рада вирішила також ліквідувати комунальне некомерційне підприємство “ Кременецький обласний дитячий психоневрологічний санаторій” та обласний медичний центр для лікування та реабілітації учасників АТО. Натомість планували створити відповідні підрозділи у структурі уже Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю.

Нові підрозділи Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації мали передати своє майно, обладнання та переоформити права землекористування.

Якби хотіли дати нам роботу у новому центрі, то давно б це зробили. Імовірніше, комусь просто «впало в око» приміщення санаторію

Директоркою Тернопільського  обласного центру комплексної реабілітації у Тернополі тоді призначили депутатку обласної ради Наталю Турецьку.

Читайте також: Непрозоро і з перепалками: Тернопільська облрада створила ще одну ношу-тягар для платників податків

Про  діяльність центру можна дізнатися зі сторінки закладу в інтернеті. Там, зокрема, вказано, що це реабілітаційна установа, цільовим призначенням  якої є здійснення комплексних заходів, спрямованих на забезпечення умов всебічного розвитку та інтеграції в суспільство осіб, що мають інвалідність.

Але поспілкуватися безпосередньо з самою Наталією Турецькою не вдалося. У центрі, який вона очолює, повідомили, що керівниця у відпустці. На телефонні дзвінки вона не відповідала. Тож питання, чи отримають звільнені працівники Бережанського санаторію роботу, якщо їхній заклад стане підрозділом Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації, залишається відкритим.

Наталя Пришляк розповіла Терміново, що раніше директорка їхнього санаторію Лужна заспокоювала, мовляв, саме так і буде. Але у Пришляк з цього приводу інша  думка.

– Якби вони хотіли дати нам роботу у новому центрі, то давно би це зробили. Судячи з усього, таких планів ні в кого з ініціаторів ліквідації санаторію та його перепрофілювання не було. Імовірніше, комусь просто «впало в око» приміщення санаторію, – вважає жінка. – Тому ми вирішили добиватися зупинення ліквідації та  поновлення  на роботі. Хочемо, щоб наш санаторій реорганізували у Бережанський центр для реабілітації дітей з інвалідністю. Таких у нашому районі понад 150. Хіба ми не маємо на це права?

Таку ініціативу підтримує і перша заступниця міського голови Бережан Марія Лук’янова. Вона стверджує, що місто готове взяти на свій баланс лікувальний заклад, а також фінансувати роботу колективу.   

– У лютому цього року ми письмово звернулися з такою пропозицією до голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка. Наразі відповіді ще не отримали. Звісно, зараз у міському бюджеті коштів на утримання цього закладу немає, але у бюджеті 2022 року їх можна буде закласти, – зазначає Лук’янова.

До слова, раніше у школі, яка діяла при Бережанському ОДГ санаторії, протягом кожного тритижневого заїзду могли не тільки оздоровлюватися, але й навчатися близько 50 дітей. 

– Але у 2017 році  Лужна своїм внутрішнім наказом ліквідувала школу 1- 2 ступенів, яка колись діяла при санаторії. Після цього усе менше батьків стали відправляти на лікування.  Адже дітей позбавили можливості паралельно з оздоровленням навчатися, що важливо. Це і стало початком поступового знищення санаторію,  – стверджує Наталя Пришляк.

Облрада уже готує касаційну скаргу

Тим часом обласна рада, за словами Володимира Бобка, уже готує касаційну скаргу до Верховного суду на рішення Львівського апеляційного. 

Але буде ще одна касаційна скарга. Як повідомив адвокат Андрій Гуцалюк, який представляє інтереси обласного центру комплексної реабілітації, її планують подати до 11 квітня. Одночасно з нею скерують і клопотання про зупинення виконання рішення Восьмого Львівського апеляційного адміністративного суду, яким мали б зупинити ліквідацію Бережанського санаторію, поновити на посадах звільнених працівників та відшкодувати їм вимушені прогули.

санаторій у старому статусі просто не зможе здійснювати діяльність,  держава  не буде їх фінансувати

У даному судовому спорі Тернопільський обласний центр комплексної реабілітації виступатиме як третя сторона. Адже згідно з рішенням обласної ради від 17 вересня 2019 року саме він мав об`єднати у собі після ліквідації три заклади: Кременецький обласний дитячий психоневрологічний санаторій, обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО у селі Яблунів Гусятинського району та Бережанський ОДГ санаторій, 

Андрій Гуцалюк переконаний, що Львівський апеляційний суд не до кінця розібрався у ситуації. 

–  Тільки ліквідація та перепрофілювання Бережанського санаторію в один із підрозділів Тернопільського обласного центру  комплексної реабілітації може його врятувати. Адже санаторій у старому статусі просто не зможе здійснювати лікувальну діяльність, бо згідно вимог нової медичної реформи, немає необхідної підписаної ліцензії з НСЗУ. Відповідно, держава  не буде їх фінансувати. Якщо ж санаторій ліквідують, а потім перепрофілюють у підрозділ обласного центру комплексної реабілітації, про фінансове забезпечення дбатиме не МОЗ України, а Міністерство соціальної політики, якому і підпорядкують  колишній санаторій, – пояснив Гуцалюк.

Головне фото: Наталія Шпилик

Перейти до панелі інструментів