18.04.2024
Місто Новини

Конструкцію, для встановлення якої незаконно зрізали дерева, демонтували

Штраф у 500 грн загрожує підприємцю, якого  звинувачують у тому, що для облаштування його кіоску було пошкоджено дерева.  Як йдеться в офіційному повідомленні міської ради від 20 березня, обрізали зелені насадження до місця припинення їх росту. 

Водночас у разі доведення вини підприємця, йому ще доведеться сплатити орієнтовно 3 тис. грн за завдані збитки. А от на підставі чого почалося зведення конструкції і чи надавав хтось підприємцю дозвіл так ніхто пояснити журналістці Терміново зміг.

Ділянка, на якій підприємець намагався встановити свій МАФ, розташована одразу за  зупинкою громадського транспорту біля Збаразького кільця. Небайдужі тернополяни почали бити на сполох. Адже в результаті встановлення металевої конструкції від одного дерева залишився лише пеньок, від іншого – стовбур заввишки близько трьох метрів.

 

“Людей за ідіотів мають?!”

Про самовільне знищення підприємцем дерев поблизу Збаразького кільця на своїй сторінці у мережі Фейсбук 20 березня повідомив навіть міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Інспектори муніципальної поліції оформили адміністративні протоколи. підприємець має сплатити штраф”, – написав Надал. 

Принагідно він подякував містянам, які повідомили про пошкоджені дерева.

Тернополяни на слова вдячності відреагували 196-ма коментарями під постом, здебільшого – обурливого змісту.  

“Прошу звернути увагу – МАФ заважає проходу. Половину пішохідної алеї перекрито кутом майбутньої споруди”, – написала Уляна Джигринюк.

“Коли мер “карає” підприємця, то дерева пошкоджені до межі припинення росту, а коли по всьому місту ваші “лісозаготівельники” аналогічно понищили сотні дерев – це “санітарна обрізка,” – зауважив Аndrii Kir.

“Ви псуєте місто, засмічуючи його “малими архітектурними спорудами” і розпродуючи кожен сантиметр вільної землі! Коли Ви, нарешті, закінчите своє “правління”, наше місто буде схоже на “шанхай”, – прогнозує  Катерина Грималюк. 

Bogdan Boshko вважає, що після інциденту дозвіл, якщо його і видавали, необхідно скасувати.

“Таке враження, ніби підприємець не знав, що буде штраф, що йому ще й підказали, як це зробити. Договірняк 100%. Тільки відміна дозволу спростує мою догадку”, – написав Bogdan Boshko. 

На сторінці мера Сергія Надала тернополяни опублікували десятки інших “догадок” та запитань. 

“Самовільно…А межі кіоску не міськрада визначала? Людей за ідіотів мають”, – відреагувала на пост мера Наталія Тиш.

“Дали час демонтувати об’єкт самостійно”

Начальник Держекоінспекції у Тернопільській області Роман Нитка повідомив Терміново, що 22 березня інспектори інспекції зафіксували два пошкоджені дерева діаметром 24 та 44 см. Сума збитків, завданих підприємцем, складає орієнтовно 3 тис. грн. 

– Будемо викликати цього підприємця, щоб пояснив свої дії. Швидше за все вони були незаконні, але для остаточних висновків потрібно ознайомитися з усіма необхідними документами, – прокоментував ситуацію Роман Нитка.

За його словами, термін притягнення до адміністративної відповідальності за подібне – два місяці. 

– Якщо дії таки визнають незаконними, підприємцю доведеться сплатити штраф близько 500 грн. Також з нього стягнуть кошти за завдані збитки, йдеться про 3 тис. грн, – повідомив Нитка.

Назвати прізвище особи, яка знищила дерева, Роман Нитка відмовився з етичних міркувань.

Тим часом у соцмережах тернополяни цікавилися подальшою “долею” МАФу, через який обрізали дерева біля зупинки громадського транспорту.

– Підприємцю дали час самостійно демонтувати даний об`єкт. Якщо він не зробить цього, буде підготовлено проєкт рішення про примусовий демонтаж, – описала 23 березня алгоритм подальнших дій речниця міськради Мар`яна Зварич.

Водночас чи надавали дозвіл на встановлення конструкції, отримав ділянку підприємець в оренду чи на яких підставах почав там монтажні роботи – на ці питання Зварич не відповіла, пояснивши, що для цього вже потрібно оформляти інформаційний запит.

А сьогодні, 24 березня, в міській раді повідомили, постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради вжито організаційних заходів щодо демонтажу силами власника тимчасової споруди, що була встановлена на вулиці Протасевича в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 23.03.2020 року №204 “Про скасування паспорту прив’язки групи тимчасових споруд”.

Окрім штрафу, суб’єкту господарювання доведеться заплатити в місцевий бюджет відновну вартість зелених насаджень.

“Дерева після таких обрізок довго не живуть”

Голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь зауважує, що подібне обрізання дерев, яке зафіксували на зупинці біля Збаразького кільця, а власне й аналогічне“омолодження” дерев у всьому місті, сильно шкодить зеленим насадженням. 

– Через втрату крони в рослини припиняється процес фотосинтезу, завдяки якому вона отримувала  живлення, – пояснює Філь. – Тому дерева після таких обрізок найчастіше всихають або живуть недовго. Найшвидше гинуть від такого “омолодження” клени, тополі, берези. 

У своєму дописі у фейсбуці Олександр Філь закликав міського голову припинити подібну практику, натомість запропонував прийняти правила утримання (обрізання) зелених насаджень у межах Тернопільської територіальної громади і ознайомити з правилами омолодження дерев усіх причетних до таких робіт. Даний допис він ще оформив у вигляді листа і скерував керівництву міста.

Замість P. S. Коли матеріал вже був готовий до друку, тернополяни, які  проживають поблизу зупинки на Збаразькому кільці, повідомили Терміново, що орієнтовно 3 тижні тому там зрубали ще одне дерево – яке розташоване впритул до ятки, де тепер продають овочі та фрукти. 

Головне фото: пресслужба міської ради

Перейти до панелі інструментів