29.03.2024
Гуманітарна сфера Новини Розслідування

Вчительку гімназії, яка грубо повелася з учнем, оперативно звільнили з роботи

Застосування сили до учня вчителькою фізкультури гімназії ім. І. Франка спричинило чималий резонанс не лише в Тернополі. Уже навіть всеукраїнські видання повідомляють, що педагогиня прийшла в школу нетверезою, а в ході виявленої агресії навіть начебто била головою дитини об стіну! 

Що ж насправді відбулося в одному  із найвідоміших загальноосвітніх закладів Тернополя з’ясовувало Терміново.  

Незрозуміла поведінка керівника гімназії

З директором Української гімназії ім. І. Франка Анатолієм Крижанівським зустрічаємося вранці у вестибюлі. Саме сюди його викликає чергова, забороняючи журналістці пройти далі. 

Анатолій Васильович одразу заявляє: нічого коментувати не буде. Мовляв, журналісти іншого видання неправдиво висвітлили цей випадок, перекрутили факти, а тому з представниками ЗМІ тепер не хоче мати справи. 

Як тільки бачить диктофон, починає погрожувати, що одразу розвернеться і піде, щойно пристрій буде ввімкнено. Таким шантажем добивається того, щоб бесіда з ним не була записаною. 

Поведінка директора відверто дивує, але доводиться пристати на його умови. Хоча хто, як не директор, зацікавлений у тому, щоб з допомогою ЗМІ надати громадськості максимум інформації, щоб всеукраїнські сайти не рясніли заголовками на кшталт “У Тернополі вчителька била головою дитини об стіну”, а жителі міста оперували правдивими фактами, а не домислами та чутками.  

Врешті Крижанівський підтвердив, що інцидент між вчителькою фізкультури та учнем  3-го класу справді мав місце. Після чого педагогиня написала заяву на звільнення, тому більше у них не працює. Інформацію про те, що жінка була напідпитку, директор не спростував. Але й не підтвердив.

У проханні поспілкуватися з потерпілим школярем, його однокласниками чи дитячим психологом навчального закладу керівник школи категорично відмовив.

– Офіційний коментар з цього приводу ми вчора розмістили на сайті нашої гімназії, – “відрізав” директор.

В офіційній інформації вказано, що “12 березня під час уроку фізичної культури вчителька із порушенням педагогічної етики грубо намагалася вивести учня 3-го класу зі спортивної зали у коридор, при цьому педагог гучно зачинила двері, підвищувала голос”. 

“Це спричинило хвилювання дітей, які стали свідками неетичної ситуації з боку учителя. Діти одразу сповістили дирекцію гімназії про інцидент, учительку негайно було відсторонено від проведення уроків через негідну поведінку. Ситуацію оперативно вдалося стабілізувати. Вчителька у той самий день написала заяву на звільнення. І з понеділка уроки фізичної культури проводяться відповідно до розкладу іншими учителями”, – інформує сайт навчального закладу.

Чи була вчителька напідпитку мають встановлювати фахівці. Але в цьому уже немає сенсу, бо вона звільнилася 

Тим часом інцидент набув чималого розголосу у самій гімназії. Декілька старшокласників, з якими Терміново поспілкувалося під час перерви, розповіли, що учителька справді виглядала, наче була напідпитку. При цьому запевнили, що учня вона не била. Старшокласники уточнили, що не бачили конфліктної ситуації безпосередньо, а посилалися на розповідь своїх друзів, які були в той момент біля спортзалу. 

“Вона звільнилася, конфлікт вичерпано”

Чи справді вчителька була напідпитку, в управлінні освіти вирішили не з’ясовувати.

– Про цю неприємну ситуацію, яка трапилася 12 березня, директор мене повідомив одразу. 15 березня написав з цього приводу доповідну записку. Конфлікт вичерпано, – каже начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк. – Чи була вчителька напідпитку не знаю, цим мають займатися медичні фахівці. Але зараз у цьому вже немає сенсу, бо педагогиня сама звільнилася з роботи. 

Ольга Похиляк зауважує, що за 10 років на своїй посаді подібних випадків не пригадує. 

– Я відверто здивована, адже Українська гімназія – одна з найкращих. За результатами ЗНО вона входить до сотні найуспішніших навчальних закладів України, – звертає увагу начальниця управління.  

Читайте також: «Існує загроза життю учнів»: приміщення ЗОШ №5 потребує якнайшвидшого ремонту

На її думку, вчителька таки відчувала за собою провину і написана нею заява є власне визнанням цієї провини, а не результатом тиску керівництва школи.

– Якби вчителька Тетяна В. до мене звернулася, то я би обов`язково відреагувала. Але вона сама написала заяву на звільнення, це було її бажання. Наскільки мені відомо, ні адміністрація школи, ні батьки дітей із заявами до поліції не зверталися, – розповіла Ольга Похиляк.

Чи може звільнена вчителька невдовзі опинитися в іншій тернопільській школі? Похиляк такої ймовірності не виключає.

– Теоретично таке може статися, адже її не звільнили по статті, вона пішла добровільно, – пояснила начальниця управління освіти. 

Поліція опитує свідків

З приводу інциденту  уже почала перевірку поліція. Хоча звернень до правоохоронців і не поступало.

“У понеділок, 15 березня, в Інтернеті  з’явилася інформація про те, що в одному із навчальних закладів обласного центру вчителька побила учня. Повідомлень до поліцейських про дану подію не надходило: у навчальний заклад правоохоронців ніхто не викликав та заяви на вчительку батьки потерпілого школяра не писали”, – повідомили учора на офіційному сайті обласного управління поліції.

Читайте також: Жительку Тернопільщини притягли до відповідальності за те, що син пропускав дистанційне навчання. Виявилося, що вдома просто не було інтернету

При цьому обумовили, що співробітники ювенальної превенції Тернопільського районного управління поліції розпочали перевірку, а інформацію про подію  зареєстрували в Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення

Перевірка займе орієнтовно 3 дні. Зараз триває опитування свідків. Але, по суті, конфліктну ситуацію у школі вичерпано. Адже учителька у школі більше не працює, а батьки претензій не мають, – зауважив у розмові з журналісткою Терміново речник Нацполіції у Тернопільській області Сергій Крета.

“Може виникнути страх відвідування школи”

Водночас в цій історії усі чомусь випускають вплив даного інциденту на психіку дітей. 

Тернопільська психологиня Ніна Дунець звертає увагу, що українські діти не захищені у школах від випадків насилля з боку педагогів. І мова йде не лише про фізичне насилля, але й психологічне. Через це в учнів навіть може виникнути страх перед школою.

Психологиня Ніна Дунець радить батькам систематично спілкуватися з дітьми про шкільне життя, щоб вони не боялися ділитися своїми проблемами і одразу повідомляли про конфлікти.

Директор гімназії вважає, що потенційні проблеми такого роду уже вирішені.

– Цю ситуацію з дітьми пропрацював шкільний психолог, – зауважив Крижанівський.

Мотивів некоректної поведінки учительки по відношенню до учня, схоже, ніхто і не з’ясовував. Принаймні директору з цього приводу сказати було нічого. 

Тож що спонукало вчительку фізкультури до антипедагогічних дій наразі залишається незрозумілим. Тетяна В. – спеціаліст вищої категорії, старший вчитель, працювала в гімназії з 1997 року, а отже вже б мала володіти вміннями виходу з конфліктних ситуацій.

На думку Ніни Дунець, спричинити агресію вчительки могли чимало чинників: сімейні проблеми, перевтома, емоційне вигорання, провокативна поведінка самого школяра. 

– Але це не знімає відповідальності з педагога. Доросла людина не може діяти агресивно по відношенню до дитини і має відповідати за свої вчинки, – наголошує психологиня. – Окрім того, діти, які стали очевидцями цієї скандальної ситуації, теж пережили негативний досвід і ця подія може викликати у них страх відвідування школи у подальшому.

Тому психологиня наполегливо радить батькам формувати довірливі стосунки з дітьми, систематично спілкуватися з ними про школу і друзів. 

– Щоб дитина не боялася ділитися з батьками своїми тривогами, інформацією про конфлікти чи іншими переживаннями зі шкільного життя, – каже психологиня.

Перейти до панелі інструментів