29.03.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

“Не мала чим заплатити за коляду”: на Тернопільщині сусідка напоїла горілкою 10-річного хлопця

10 січня 2021 року в селі Шпиколоси на Кременеччині жінка налила двом неповнолітнім горілку як подяку за коляду. Підліткам стало погано, один із них, 10-річний, потрапив з алкогольним отруєнням до лікарні. Відповідати за інцидент довелося, зокрема, його батькові.

Як йдеться у постанові Кременецького районного суду, батька десятирічного хлопця притягнули до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, бо його син “вживав алкоголь та був доведений до стану сп`яніння”. Чоловік вину у вчиненому визнав та просив суворо його не карати. Що ж трапилося?

10 січня двоє неповнолітніх, серед них і 10-річний син обвинуваченого, ходили колядувати селом. В одному з дворів господиня “оскільки не мала грошей заплатити їм за коляду, то налила їм по стакану горілки, яку вони випили”.

Читайте також: Син прогуляв день навчання – багатодітному батькові довелося відповідати за це в суді

Згідно свідчень ще однієї особи, до неї на подвір’я діти прийшли нетверезими. Там вони і розповіли, хто їм налив алкоголь, “після чого їм стало погано, оскільки раніше спиртного вони не вживали”.

Із гострим алкогольним отруєнням принаймні один із колядників потрапив до Кременецької районної лікарні.

Читайте також: За підлітків, які цькують своїх вчителів, відповідати доведеться батькам

Зважаючи на те, що батько юного колядника до відповідальності притягують вперше і свою вину він визнав, суд вирішив обмежитись усним зауваженням. Нагадаємо, відповідно до статті 184 Кодексу України про адміністративні порушення, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 грн).

Наразі в єдиному реєстрі судових рішень знайти справу щодо батьків іншого неповнолітнього, який також пив алкоголь, не вдалося. Немає там і справи щодо жінки, яка наливала неповнолітнім горілку. Хоча, відповідно до статті 180, доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами тягне за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це 102-136 грн.

Перейти до панелі інструментів