16.04.2024
Здоров’я Новини

Не розтирати шкіру снігом і не “зігріватись” алкоголем: що робити при перших ознаках обмороження (відео)

Якщо запідозрили в себе чи в когось поблизу обмороження, за першої ж можливості треба перенести людину в тепле приміщення, зігріти, але не розтирати снігом, як ми звикли з дитинства. Перевірте себе, наскільки ви знаєте правила першої медичної допомоги при обмороженні.

Як розповіла Файному місту лікарка-методистка обласного Центру громадського здоров’я Галина Сот, низька температура, висока вологість і сильний вітер – основні природні фактори переохолодження та обмороження. “Сприяють” цьому і тісне взуття та одяг, бо через це порушується кровообіг

– Ще одним фактором є зниження опірності організму, – пояснює Галина Сот. – Тобто, якщо в людини вже раніше було переохолодження чи обмороження кінцівок. Або в неї немає рукавичок чи шапки. Ще одним фактором є сп’яніння.

При переохолодженні та обмороженні, зазвичай першим ділом намагаються розтерти руки-ноги, обличчя. Однак лікарка застерігає: цього робити категорично не можна, адже ви не знаєте, пр яку степінь обмороження йдеться, тож можете нашкодити людині ще більше.

– Перш за все варто завести людину в тепле приміщення і напоїти теплої рідиною, наприклад, чаєм, – пояснює лікарка. – Ніякого алкоголю! Він порушує кровообіг. Далі варто зігріти людину, наприклад, опустивши руки в теплу воду. Починати варто із 32-34 градусів, і помалу піднімати температуру води.

Одразу ж запихати руки під гарячу воду не можна, щоб не посилити неприємних відчуттів і не спазмувати судини. Після цього уражені ділянки шкіри можна легенько помасувати бавовняною тканиною або ж власними руками.

– Але несильно, бо ми не знаємо, наскільки сильне обмороження, – наголошує Галина Сот. – Наприклад, рибалки на озері довго перебувають, тож не знаємо, скільки часу людина мерзла. Все має бути дозовано.

Якщо ж людина після цього відчуває слабкість, у неї сплутана свідомість та ослаблене дихання, тоді варто викликати швидку або звернутися до лікарні. Особливо це стосується дітей та людей старшого віку, радить лікарка..

– Голодна людина швидше мерзне. Енергії в неї мало, швидше відбувається теплообмін та втрачається енергія. Тож йти на вулицю треба лише поївши, – нагадує Галина Сот. – Що ж стосується немовлят, то за дуже сильних морозів їх взагалі не рекомендують виносити на вулицю. Краще влаштувати провітрювання в квартирі, при цьому дітей варто з кімнати із відчиненими вікнами забрати.

В холодну пору року варто одягатися багатошарово, аби між одягом були шари повітря – таким чином вдасться максимально зберегти тепло тіла і не мерзнути.

Перейти до панелі інструментів