26.04.2024
Новини Суди

Крав струм на сотні тисяч для виробництва біткоїнів і уник тюрми

Тернопільській апеляційний суд переглянув вирок колишньому заступнику директора ВСП «Львівська дистанція захисних лісонасаджень» Регіональної філії «Львівська залізниця», якого  викрили на крадіжках струму. Чоловік облаштував криптоферму в підконтрольних йому приміщеннях, при цьому в одному з випадків зупинив прилад обліку електроенергії. Цим самим спричинив серйозні збитки як Укрзалізниці, так і енергетикам.

Слідством було доведено, що з 5 червня 2019 року по 14 листопада 2019 підсудний незаконно використав з електромереж «Укрзалізниці» 197 тис. 438 кВт/год електроенергії на 393,3 тис. грн.

Читайте також: Продав скарб за 6 тис. євро – отримав 1,7 тис. грн штрафу: як на Тернопільщині “покарали” “чорного археолога”

1 жовтня Тернопільськийміськрай суд визнав уродженця м. Тернопіль, з вищою освітою,  раніше не судимого винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді 1 року позбавлення волі.

Однак підсудний виріши оскаржити дане рішення в Апеляційному суді. Не оспорюючи фактичні обставини справи, він просив звільнити його від покарання, оскільки при призначенні покарання місцевий суд не врахував ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, а також не врахував, що він раніше не судимий, визнав свою вину та щиро розкаявся, має на утриманні неповнолітню дитину, частково відшкодував завдану шкоду.

Підсудний також звернув увагу, що є єдиним, хто матеріально допомагає матері-пенсіонерці, яка хворіє, позитивно характеризується, не перебуває на будь-яких обліках. Водночас підкреслив: дуже шкодує, що вчинив злочин.

Читайте також: Пообіцяв, що більше так не буде: за домашнє насильство суд відправив жителя Тернопільщини на громадські роботи

Акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Львівська Залізниця» не наполягало на тому, щоб засудити обвинувачуваного до позбавлення волі. Водночас цивільний позивач попросив збільшиити сусу відшкодувань до 421 тис. грн, зважаючи ще на нараховане ПДВ на вкрадену електроенергію.

Вислухавшидоводи сторін, суд апеляційну скаргу обвинуваченого задовольнив частково, а апеляційну скаргу Акціонерного товариства Акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Львівська Залізниця» – повністю.

Відтак обвинувачуваного звільнено від відбування покарання, призначеного вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської обл. від 09 жовтня 2020 р., з випробувальним терміном на один рік.

При цьому суд збільшив розмір відшкодування спричиненої матеріальної шкоди, яка підлягає стягненню із підсудного на користь Акціонерного товариства «Українська залізниця», до 412 тис. грн. На даний час експоссадовець сплатив уже 120 тис. грн заподіяних ним збитків.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року в Тернополі викрили посадовців, які організували криптоферму в одному із приміщень Укрзалізниці.

Перейти до панелі інструментів