19.04.2024
Жінки Новини Соціальні проблеми Суди

Пообіцяв, що більше так не буде: за домашнє насильство суд відправив жителя Тернопільщини на громадські роботи

За злочин, пов`язаний із насильством у сім`ї, доведеться відповісти перед законом жителю одного з сіл Шумського району. Чоловік неодноразово упродовж року вчиняв психологічне насилля над своєю матір’ю. Нещодавно вирок у цій справі виніс Шумський районний суд, який призначив підсудному покарання у вигляді 150 годин громадських робіт.

Як йдеться у вироку суду, підсудний, маючи умисел на заподіяння психологічних страждань своїй матері, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та передбачаючи негативні наслідки, умисно, систематично у період часу з 12 січня 2019 року по 24 серпня 2020 року вчиняв психологічне насильство щодо своєї матері, що призвело до психологічних страждань, погіршення якості життя потерпілої.

Випадки домашнього насильства повторювалися 14 листопада, 23 грудня 2019 року та 2 січня, 24 серпня 2020 року. Зокрема, син словесно ображав матір, висловлюючись нецензурно в її адресу, що завдало істотної шкоди психологічному здоров`ю потерпілої. У деяких випадках перебував у стані алкогольного сп’яніння.  

У результаті злочинної діяльності підсудного грубо порушено норми щодо запобігання та протидії домашньому насильству, загальновизнані норми моральності та добропристойності у сфері сімейних правовідносин і заподіяно шкоду особистим правам та інтересам потерпілої, наданим їй Конституцією України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому правопорушення визнав повністю, щиро розкаявся та суду пообіцяв, що більше такого не повториться. Також зазначив, що на даний час здійснює догляд за матір`ю і просить його суворо не карати. 

Потерпіла подала на адресу суду клопотання, згідно якого просить без її участі розглядати кримінальне провадження у зв`язку із погіршенням самопочуття. Просила суд суворо не карати сина, оскільки з ним примирилася та претензій немає. Обвинувачений повністю погодився зі всіма зібраними в процесі досудового розслідування доказами, що її підтверджують, відмовився від їх дослідження під час судового розгляду.

Вказані обставини визнані судом як такі, що пом`якшують покарання обвинуваченого. Обставин, які б обтяжували покарання судом не встановлено. При визначенні виду і розміру покарання обвинуваченому за вчинений злочин, суд, беручи до уваги обставини, що пом`якшують покарання, враховуючи особу обвинуваченого, а саме те, що він не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра, вперше притягується до кримінальної відповідальності, враховуючи тяжкість вчиненого, суд прийшов до висновку про можливість призначити обвинуваченому покарання в межах санкції статті 126-1КК України у виді громадських робіт. Таке покарання є достатнім, справедливим і необхідним для його виправлення та для запобігання вчиненню злочинів як ним, так і іншими особами.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції. 

До слова, випадки домашнього насильства непоодинокі у Тернопільській області. Щодня до працівників поліції надходять повідомлення про конфлікти, бійки у родинах. Як кажуть психологи, не варто замовчувати, якщо ви або хтось з ваших рідних потерпають від рук домашнього тирана. Насильство, як правило, має циклічний і наростаючий характер. Якщо агресор «підняв руку» він обов’язково це зробить знову, але прикладена ним сила вже буде більшою, збільшиться і частота прояву агресії. 

Так, днями від важких травм померла 49-річна мешканка Плотичі Козівського району, яка працювала в селі фельдшеркою. Травми жінці наніс її нетверезий чоловік 8 січня. Потерпілу госпіталізували до реанімації Козівської районної лікарні, але врятувати життя пацієнтці не вдалося.

Довідка

Про факти домашнього насильства можна повідомляти за номерами: 

102 — поліція 

15-47 — “гаряча” урядова лінія з протидії домашньому насильству 

0 800 500 3353 або 116-123 — безкоштовна  національна “гаряча” лінія протидії домашньому насильству 

@police_helpbot, @UDPLNPBOT, @Non_Violence_Bot — чат-боти протидії домашньому насильству.

Читайте також: Одні мовчать, інші толерують: у Тернополі закликають не закривати очі на факти домашнього насильства

(Лю)бив і буду (лю)бити: чому одні б’ють, інші терплять, а оточення закриває на це очі 

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів