16.04.2024
Аналітика Новини

Після затримання на хабарі високопосадовця ДАБІ уже починаються загадки

dabi-habar

Керівнику управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області, якого затримали нещодавно з хабарем у 700 доларів, призначили запобіжний захід у вигляді… домашнього арешту.

Нагадаємо, минулого тижня правоохоронні служби відзвітували про резонансне затримання керівника ДАБІ. Його звинувачують у систематичному одержанні неправомірної вигоди від представників будівельного бізнесу. За даними обласного управління СБУ, за різні суми хабарів керівник з підлеглим обіцяли підприємцям сприяння у безперешкодному отриманні дозвільних документів на виконання підрядних робіт.

І ось після таких звинувачень чиновнику обирають домашній арешт. При цьому даний запобіжний захід запропонувала… прокуратура. Якщо проаналізувати інші цьогорічні провадження, які стосувалися хабарів,  таке рішення прокуратури виглядає досить дивним.

Скажімо, у лютому  2020 року керівницю однієї з сільрад Бучацького району затримали при отриманні 1 тис. доларів від місцевого жителя. За ці кошти йому гарантували рішення сесії про надання дозволу на розроблення детального плану під забудову на земельній ділянці у розмірі 2 га. Прокуратура тоді клопотала про тримання під вартою, суд обрав домашній арешт.

Наприкінці квітня підозру в отриманні неправомірної вигоди оголосили керівнику одного із відділів обласного управління Держгеокадастру. За 500 доларів і 100 євро той гарантував сприяння місцевому мешканцю у затвердженні депутатами Тернопільської міської ради проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки, що перебуває у комунальній власності, з подальшою її передачею у власність вказаній особі.

Тоді прокуратура клопотала про тримання затриманого під вартою, суд клопотання задовольнив, визначивши принагідно суму застави.

Наприкінці травня було затримано начальника сектору реагування патрульної поліції одного із районних відділів ГУНП при отриманні 300 доларів. Ці кошти він отримав за вирішення питання працівниками обласного  сервісного центру РСЦ МВС про успішну здачу екзаменів та отримання посвідчення водія.

До суду було подано клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, воно було задоволено судом з визначенням розміру застави.

У липні затримали державного реєстратора однієї із сільських рад Чортківського району, його звинувачуювали в отриманні 11 тис. грн неправомірної вигоди від місцевого жителя за безперешкодну реєстрацію у Державному реєстрі речових прав на майно нежитлового будинку-складу загальною площею 34,7 кв. м в одному з сіл Чортківського району.

Цей злочин потрактували як нетяжкий, клопотання одразу було про домашній арешт, судом воно задоволено.

У випадку з рівнем посади та систематичністю вимагання хабарів, про які повідомило обласне управління СБУ, клопотання про домашній арешт для керівника ДАБІ виглядає відверто дивним.

У прокуратурі Терміново повідомили, що органом досудового розслідування було прийнято рішення про клопотання запобіжного заходу для підозрюваного саме у виді домашнього арешту на підставі… «урахування обставин та наявних доказів у справі на час звернення до суду». Конкретніше свою позицію в прокуратурі пояснити не змогли, зважаючи на таємницю слідства.

Водночас нашому виданню з конфіденційних джерел стало відомо, що адвокатом затриманого за хабар начальника ДАБІ є ексзаступник прокурора області, який після звільнення у 2016 році з прокуратури почав займатися адвокатською діяльністю.

Перейти до панелі інструментів