19.03.2024
Новини Політика

Ніч нервів для Барни та Головка: кого завтра оберуть головою облради?

Вже завтра, 25 листопада, відбудеться перше засідання сесії Тернопільської обласної ради нового скликання. На відміну від колег у Тернопільській міськраді, в області все не так однозначно та підконтрольно. Приміром, якщо про те, хто  стане секретарем в мерії знали усі ще задовго до пленарного засідання, то хто стане головою облради досі залишається політичною інтригою.

В кулуарах поміж депутатами називають двох претендентів – екс-нардепа, екс-голову ТОДА Степана Барну від ЄС та екс-нардепа двох скликань парламенту Михайла Головка від Свободи.  Обоє – амбітні, з великими фракціями за спиною. Донедавна серед потенційних претендентів називали й Івана Чайківського з партії “За майбутнє”, однак його заява про складання мандата депутата облради дала зрозуміти, що Іван Адамович не зумів зібрати голосів на свою підтримку, а відтак залишиться депутатом Верховної Ради. Хто ж тоді стане головою облради? 

Хто в раді?

Для точнішого розуміння ситуацію, варто нагадати, що до облради пройшли 6 партій: «Європейська солідарність», «Свобода»,  «За майбутнє», «Слуга народу», “Батьківщина”, “Довіра”.

Найбільше мандатів в новій обласній раді здобули представники “ЄС” – 17. У “Свободи” – 13 мандатів, у “ЗМ” – 12, “Слуга народу” та “Батьківщина” отримали по 8, “Довіра” – 6.

Читайте також: Стало відомо, які партії потратили найбільше грошей на вибори на Тернопільщині (інфографіка)

Журналістка Терміново телефонувала до голів обласних осередків усіх політичних сил, представлених в облраді, щоб дізнатися їхню позицію щодо майбутнього голови ради та формування більшості. На жаль, вдалося поспілкуватися не з усіма. Та деякі цікаві позиції все ж вдалося почути.

“Година може все змінити”

Депутат облради від партії «Європейська Солідарність» Степан Барна чітко озвучив, що бачить в Тернопільській обласній раді коаліцію з трьох, як він називає, проукраїнських, патріотичних партій.

«Ми запропонували формат коаліції на трьох – це «Батьківщина», «Свобода» і ми («Європейська Солідарність» – авт.). «Батьківщина» підтвердила, «Свобода» – ще не підвередила такий формат. Тому ми чекає інформацію. Хто, як, з ким буде об’єднуватися, ми, напевно, дізнаємося вже на сесії. Година може все змінити. Таке життя», – каже Степан Барна.

Він зауважив, що якщо «Свобода» не бачить себе в коаліції з «ЄС», то, виходить, в цій партії вирішили творити коаліцію з «Слугами Народу» та «За Майбутнє».

«Тоді це буде не дуже ідеологічна коаліція. Та це вже інше питання. Для мене важливо, щоб формувалася патріотична, проєвропейська коаліція», – переконує Степан Барна.

«Давайте почекаємо»

«Подивимося, кого висунуть, і будемо радитися, чи підтримувати. В нашій фракції є також багато достойних людей, які можуть конкурувати за цю посаду. Давайте почекаємо, чому ви так спішите? Багато речей взагалі в останню ніч змінюється», – сказав в телефонній розмові депутат облради від партії «За Майбутнє» Володимир  Болєщук.

Жодної конкретики від нього почути так і не довелося. 

Тоді як поспілкуватися з головами обласних організацій партій “Свобода” Олегом Сиротюком, партії “Слуга народу” Володимиром Гевком, партії “Батьківщина” Василем Деревляним, партії «Довіра»  Миколою Люшняком взагалі не вдалося – вони не взяли слухавку.

Читайте також: Оголошено новий склад Тернопільської облради, в яку пройшли 6 партій (офіційні результати виборів, інфографіка, відео)
Можна прогнозувати, що сьогодні ніч буде складною для багатьох. Не виключено, що навіть зараз продовжуються перемовини. Врешті навіть уже обумовлених домовленостей хтось може не дотриматися, як це уже було в облраді минулого  скликання.
Подейкують, що депутати з партій “Європейська Солідарність” та “Батьківщина” навіть затягували з подачею документів в ТВК, щоб унеможливити проведення сесії в такий спосіб або виграти час для досягненн домовленостей чи навіть тиснути на опонентів. Однак Степан Барна запевнив Терміново, що затримки з реєстрацією виникли виключно через те, що частина депутатів захворіла на ковід.

В кулуарах озвучують різні пасьянси. За одним з них, «Європейська Солідарність», попри найбільшу кількість своїх депутатів в раді, залишається в опозиції, а коаліцію формують з хиткого союзу «Свободи», «За Майбутнє», “Слуг Народу” та «Довіри».

Так це чи ні, читайте вже завтра на Терміново.

 

 

Перейти до панелі інструментів