19.04.2024
Здоров’я Місто Новини

Громадський транспорт, школи та дитсадки працюватимуть: Тернопіль по-своєму житиме у “червоній” зоні

Рішення сесії міської ради від 3 серпня досі є чинним, а от постанова Уряду про зонування України на карантинні зони є антиконституційною, тому Тернопіль житиме у своєму карантинному режимі, про це повідомили на засіданні міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом 4 вересня.

Як наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал, жодних компенсацій від держави місто не отримує, зважаючи на постійні карантинні обмеження, натомість недоотримує фінансування. Це може закінчитися тим, що економіка міста “помре”.

– Ми  не зможемо утримувати ні лікарні, ні дати зарплати лікарям, ні закупити масок, ні утримувати поліцію, – каже Надал. – Вчорашнє рішення комісії прийняте, однак рішення сесії міської ради досі є чинним, воно нічим не оскаржене, тому є обов’язковим до виконання на териорії Тернопільської ОТГ.

У поліції наголошують: вони будуть виконувати постанову №641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, згідно з якою місцева влада може посилювати карантинні вимоги, але не полегшувати їх. Тут же нарікають: їм перестали надходити списки хворих осіб і тих, хто має перебувати на самоізоляції. В штабі це питання пообіцяли вирішити чимшвидше.

То як житиме місто з понедіка 7 вересня?

Транспорт:

Якщо постановою Уряду забороняють загальні перевезення, то в штабі вирішили перевести громадський транспорт в режим спецрейсів. Це означає, що весь транспорт виходить на рейси, але з табличками “Спецрейс”. Аби скористатися маршрутками, тролейбусами та автобусами, тернополянам потрібно мати лише довідку з місця роботи, яка стане доказом, що людина їде на роботу.

Про рейси повідомлять поліцію, аби вона не перекривала рух.

Освіта:

За словами Надала, багато тернополян звернулися до міської ради з проханням не зачиняти школи та дитсадки. Бо батьки банально не мають де подіти дітей.

– Дитсадки продовжують працювати в будь-якому випадку, – заявив Надал. – Директори шкіл повинні забезпечити повноцінну роботу шкіл. У постанові мова не йде про заборону відвідування. Тобто, ті батьки, які вважають, що їхні діти мають ходити до школи, до школи підуть. Я хочу глянути, як поліція буде не допускати дітей до шкіл і складати на них протоколи.

У поліції все ж заявили, що не підтримують рішення про не закриттят освітніх закладів.

За словами начальниці міського управління освіти Ольги Похиляк, школи готові до навчаня будь-якого формату: і очного, і дистанційного.

– Директори готові, всіх вимог дотримано, – зпевняє чиновниця. – Найголовніше – ми відкрили дошкільні установи. Якщо захворіла одна дитина на 10 садочків, нічого страшного. Тоді діти та працівники йдуть на самоізоляцію.

Присутній на штабі заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев нагадав, щоб на треторію шкіл не допускали батьків, аби знизити ризик інфікування для самих школярів.

Робота суб’єктів господарювання:

Поліція обіцяє слідкувати за роботою підприємців і не перешкоджати їй, якщо вони дотримуватимуться всіх карантинних вимог: масковий режим, постійна дезінфекція.

Якщо будуть складати протоколи на суб’єктів господарювання, в міській раді обіцяють супровід та допомогу. Крім тих випадів, коли справді йдеться про порушення карантинних вимог.

Доїзд іногородніх:

Керівникам життєво важливих установ міста вже зараз рекомендують подбати про доїзд працівників, які живуть за містом.

– Бо коли раніше вводити цю ідіотську “червону” зону, люди елементарно не могли доїхати до міста на роботу, – заявив Надал.

Зрештою, штаб погодив, що з понеділка, 7 вересня, у Тернополі працюватимуть заклади сфери культури, громадського харчування, ТРЦ, соціальні та реабілітаційні заклади, спортивні та фітнес-зали, ринки і т.д. при умові дотримання чітких протиепідемічних заходів.

Садочки, школи, позашкільні установи в місті надалі працюватимуть, проте змушувати дітей відвідувати садочки чи заклади освіти ніхто не буде – це буде виключно рішення батьків та самих учнів. При цьому заклади освіти будуть працювати щодня.

Нагадаємо, вчора, 3 вересня прийняли рішення про те, що з 7 версеня Тернопіль опиняється у “червоній” карантинній зоні. А це означає заборона:

– роботи гостелів, турбаз тощо (окрім готелів);

– роботи розважальних закладів, ресторанів в нічний час;

– планових госпіталізацій до лікарень;

– роботи спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури;

– приймання нових змін у дитячі табори;

– обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 кв. м і не більше 100 осіб;

– роботи громадського транспорту;

– відвідування шкіл, університетів тощо;

– діяльності ТРЦ, кафе і ресторанів.

 

 

Перейти до панелі інструментів