20.04.2024
Мандри Новини

ТОП-5 неймовірних місць Херсонщини, які обов’язково варто відвідати (фоторепортаж)

Якщо хочете побачити рожеві солоні озера, пустелю, заповідник із зебрами, глиняні пагорби та пожити на окремому острові, не покидаючи України, ласкаво просимо на Херсонщину.

Цього року карантин перешкодив багатьом із нас влаштувати заплановану відпустку за кордоном. Внутрішньому туризму пророкували небачений розвиток, але ніде правди діти – країна не надто готова до мандрівок самотужки. Через проблеми із громадським транспортом чимало справді цікавих точок так і залишаються недоступними українцям. Якщо ж маєте власне авто, любите довгі веломандрівки чи не боїтеся стопити – ось маршрут саме для вас.

Олешківські піски
Як розповідають працівники парку, піски “намив” льодовик

Найбільша пустеля Східної Європи – так про це місце пишуть в мережі. Площа – близько 175 тисяч гектарів. Раніше на території був полігон, після початку війни на Донбасі навчання тут знову відновили, тож майте це на увазі і ходіть лише туристичною стежкою. 

Перед тим, як потрапити на територію, вам проведуть інструктаж, розкажуть історію природного парку, які тварини тут не водяться, а які водяться, але яких ви точно не зустрінете, як от гадюку чи каракурта, бо вони уникають людей.

Що варто взяти з собою: 

– взуття, в яке не потрапляє пісок, або з якого пісок легко витрусити. Черевики чи міцні босоніжки. Якщо температура дуже висока, то босоніж піском ви не пройдете. 

– панамку або хустку на голову, аби уникнути сонячного удару. 

– воду.

– аптечку, про всяк випадок.

Екскурсійна стежка розрахована на 2-годинну прогулянку

Вартість:  552 грн –  за групу до 8 людей за екскурсію маркованими стежками. Екскурсія триває близько 2 годин.

Записатися на екскурсію можна ось тут https://nppop.gov.ua/

Рожеві озера
Рожевого кольору воді надають мікроорганізми

Рожевих озер на Херсонщині є кілька. Найбільш відоме – Лемурійське. Однак значно більшим і мальовничішим все ж є Сиваш. Принаймні таким воно є біля села Іванівка. Вода тут справді тримає не згірш Мертвого моря. А ще тут неглибоко, рівень води місцями – трішки вище коліна, тож цілком безпечно і для малечі.

Сіль в озері збирається невеликими пластинками

Що варто взяти з собою: прісну воду. Порада більш ніж очевидна: якщо маєте якісь ранки на тілі – від солоної води пектиме і то дуже. Тож, якщо вирішите поплавати, потім доведеться змивати з тіла шар солі. 

Вартість: безкоштовно. Тут можна навіть залищитися наніч із наметом. Якщо ж захочете більшого комфорту, в Іванівці можна орендувати кімнату. Вартує це орієнтовно 100 грн з людини за ніч.

Станіславські кручі
Місцями висота “скель” – до 40 метрів

Величезні земляні масиви,в обривах яких хлюпоче безкайній Дніпровсько-Бузький лиман. Так, це тут знімав кліп про місця щасливих людей гурт “Скрябін”. Надзвичайно мальовниче місця. Тут буває дуже вітряно, особливо нагорі. Тому на краю все ж не ходіть, як би не хотілося красивих світлин. Або принаймн не ходіть самі.

Кручі, які місцеві називають скелями, складаються із глиняних покладів різних періодів

Що варто взяти з собою: 

– купальник, бо в воду ви все ж захочете полізти, навіть якщо спершу цього не плануватимете;

– тут буває вітряно, тому і куртка з капюшоном буде не зайвою.

Вартість: безкоштовно.

Неподалік є садиби, де можна і розкласти намет, і помитися, і вина в місцевих придбати. От за це вже варто буде заплатити якісь 100 грн – за комфорт.

Джарилгач
На острові – два маяки: старий, якому понад 100 років, і каркас якого виготовляли в Парижі, та новий – діючий, його встановили в 1997 році.

Найбільший острів України, який цього року із  майже безлюдного перетворився на одне з найбільш популярних напрямків цього літа. 

Острів є частиною Національного природничого парку, тож не дивуйтеся, що вечорами до моря приходять дикі кабани, муфлони, а територією бігають олені.

Зі зручностей на острові є питна вода. Якщо дуже засумуєте за “цивілізацією”, то на пристані є генделик, де і кави зроблять, і прохододних напоїв можна випити, і на лежаку повалятися за окрему платню.

Чому сюди приїжджають? Білий пісок, прозора морська вода, досить мілко, мало людей – це точно не пляжі Одеси, де немає де й рушника постелити.

Вечорами до ас в гості можуть прийти дикі кабани, тому їжу біля наметів не залишайте. А недоїдки (шкірки від овочів та фруктів) висипайте в кущах трохи подалі від себе. І тварини наїдяться, і вам буде спокійніше.

Однак більшість приїжджих все ж обирають “дикий” відпочинок. Що місцями обертається купою сміття і “мін” у кущах. Тому вважайте!

На острів із порта у Скадовську ходять пароплави. Вартість – 200 грн. Час мандрівки в один бік – 1 год 15 хв. 

Якщо вже будете на острові, то йдіть гуляти вглиб – аби помилуватися пейзажами. Бо ж не морем єдиним..)

Підказка:

Квиток дає вам право на мандрівку на острів та назад, просто вкажіть при купівлі приблизний час і день, коли плануєте повертатися. На квитку напишуть дату і вам не доведеться платити ще раз. Тільки ж не загубіть на острові сам квиток.

Дехто, до слова, на острів потрапляє… пішки. Зі сторони Лазурного часто можна прийти на Джарилгач пішки. От тільки треба бути певним, що там наразі обмілів перешийок.

Пляжі Джарилгача подекуди густо всипані мушлями

Що взяти з собою: мішки для сміття. На пристані сміття щоразу вивозять на материкову частину, тож вам залишиться лише принести його із собою. Скло і пластик можна навіть окремо посортувати. А так то берете стандартний набір мандрівника: намет, спальник, посуд, продукти.

Вартість: безкоштовно + квиток на катер орієнтовно 200 грн.

Асканія Нова
Чи не найбільшою популярністю серед туристів користують зебри. (Фото: Кавун.City)

Ми сюди на жаль, не потрапили, але якщо матимете нагоду, то заїдьте обов’язково. Туристів в заповідник заманюють можливістю потрапити на сафарі – зблизька глянути, як живуть дикі тварини: зебри, коні Пржевальського, бізони та багато інших. Однак через жарке літо сафарі тепер проводять в порядку живої черги. Якщо ж вас влаштує і просто екскурсія, то на неї варто записатися заздалегідь.

Вартість: Екскурсія: 45 грн – для дітей, 65 грн – для дорослих.

Сафарі – 150 грн (ціни, наведені на сайті заповідника).

Контакти: http://askania-nova-zapovidnik.gov.ua/

Всі фото: Ірина Небесна (якщо не вказано інше)

 

Перейти до панелі інструментів