16.04.2024
Аналітика Відео Місто Новини

Втеча з обсервації, погрози поліцейським, футбол на спортмайданчику: за що складали адмінпротоколи на тернополян впродовж карантину

З 17 березня в Україні ввели карантинні обмеження через коронавірус. Одразу ж за кілька днів “посипалися” перші адмінпротоколи за статтею 44-3 “Порушення правил щодо карантину людей”, а слідом за ними – і постанови суду. Які порушення судді вирішили покарати штрафами у 17 тисяч грн, а за які обмежилися лише усними попередженнями, проаналізувала журналістка Терміново.

Нагадаємо, адмінпротокол не означає автоматичного штрафу, це, скоріше, квиток на судове засідання, де й вирішуватимуть: “тягне” порушення на чималу суму чи на усне зауваження. Розмір штрафів за порушення статті 44-3 КУпАП стартував від 1 тисячі неоподаткованих мінімумів – а це 17 тисяч гривень.

За період з 17 березня до 1 серпня 2020 року в судовому реєстрі можна знайти 120 постанов, прийнятих Тернопільським міськрайонним судом щодо згаданої вище статті. Досить часто адмінпротоколи складали на продавців через непофасований товар, на власників автомийок, водіїв маршруток, які пускали в салон більшу кількість пасажирів, ніж було дозволено на той момент, через відсутність у пішоходів документів та масок, особоливо, коли для відвідування заборонили парки та набережну (хоча, нагадаємо, врешті чиновники пояснили, що одягання масок на вулицях взагалі не є обов’язковим, а заборона на відвідування парків мала радше психологічний характер, аніж якісь логічні причини). Згодом, коли запрацювали заклади харчування, “пригоди” з протоколами почалися і в рестораторів.

Перші порушення: тюльпани і стрижка

Перші постанови щодо порушення Ст. 44-3 почали приймати вже з кінця березня. Наприклад, оштрафувати хотіли продавчиню квіткової крамниці, яка через віконечко продала букет тюльпанів за 52 грн, який покупець замовив онлайн. Далі подаємо цитату з матеріалу справи, щоб показати, як в перші дні карантину люди вчились “викручуватись” в нових обставинах.

Покази людини, яка ті тюльпани придбала:

«Дає через віконечко, 10 гривень штука, 20 гривень упаковка. Якщо дає мені через віконечко, то що сойдьот, чи нє?». 

Послухавши відповідь, покупець продовжив: «То купляти. Скільки? 5 штук? Добре тоді, давай.». Після цього підійшов до дверей, набрав номер телефону та попросив п`ять тюльпанів без упаковки, лише зі стрічкою.  

Однак продавчиню таки не оштрафували – суд не побачив у її діях складу адміністративного правопорушення.

Однією з перших на 17 тисяч гривень “попала” адміністраторка перукарні, яка 21 березня відчинила заклад, бо за день до цього записався клієнт. У момент, коли адміністраторка лише прибирала в приміщенні, до неї зайшли працівники патрульної поліції. Як пояснювала потім сама жінка, вона не знала, що не мала права працювати, навпаки, прибирала в перукарні, щоб дотримуватися правил карантину та й не хотіла допускати скупчення людей, тож клієнт мав прийти по запису в конкретний час. 

В результаті – 17 тисяч штрафу плюс 420 грн судового збору на користь держави.

До слова, чимало постанов закінчуються словами “Матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності  за ст.44-3КУпАП направити до Тернопільського відділу поліції ГУ Національної поліції в Тернопільській області – для належного оформлення”. Як, наприклад, у справі, коли адмінпротокол склали на продавчиню, однак не вказали ні свідків порушення, ні яку саме норму рішення міської ради жінка порушила. Аналогічно склали адмінпротокол на продавця нефасованих гранатів на ринку і ще чимало інших.

Однак не всім продавцям нефасованих продуктів вдалося обійтися усним попередженням. Так, на 17 тисяч грн суд вирішив оштрафувати чоловіка, який на ринку торгував апельсинами та бананами.

Закриті парки і адмінпротоколи за відсутність масок

Після цього настав етап адмінпротоколів за гуляння в парках та на набережній, на дитячих майданчиках та за те, що гуляють групами, більше двох осіб, або якщо діти гуляють без супроводу батьків. Нагадаємо, офіційно це звучало так: “з 6 квітня 2020 р. переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, які не досягли 14 років, батьками, усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами відповідно до закону або повнолітніми родичами дитини; відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності”.

Першими порушниками стала група із трьох осіб, з яких двоє – одинадцятикласник та десятикласниця, які 7 квітня весело проводили час на набережній Тернопільського ставу в компанії старшого знайомого. Патрульні склали на молодь протокол, однак суддя вирішив обмежитися лише попередженням для школярів. А от їхнього старшого товариша, який ще й розпивав алкоголь, вирішили таки оштрафували на 17 тисяч гривень. 

На початку квітня дитячі майданчики обгородили сигнальною стрічкою, на гойдалках повісили оголошення-попередження. (Фото: Ірина Небесна)

Ще один тернополянин “доробився” до адмінпротоколу за те, що сидів у дворі багатоповерхівки без захисної маски. Однак, зважаючи на те, що чоловік – безробітний і утримує неповнолітніх дітей, суд обмежився усним зауваженням.

Адмінпротоколи складали і за те, що людина перебувала на вулиці без документів. Однак найчастіше суд обмежувався усним зауваженням. Не штрафувати вирішили і чотирьох чоловіків, які разом йшли парком “Топільче”. Як пояснили чоловіки на суді, насправді йшли вони по двоє, але в якийсь момент зустрілися в парку, привіталися, і от саме на цьому їх “застукали” патрульні. Двоє і двоє – разом четверо, а це пряме порушення. Однак суддя вирішив, що на 17 тисяч ця справа не тягне і усного попередження в цьому випадку буде досить.

Ще один тернополянин, який сидів у дворі без маски та документів, але при цьому ще й нетверезим чіплявся до перехожих, а згодом не добирав слів і до патрульних ще “й погрожував їм фізичною розправою”, отримав 170 гривень штрафу саме за останнє – злісну непокору правоохоронцям. А от на порушення карантинного режиму суд таки закрив очі, оскільки, за словами обвинуваченого, і маска, і документи у нього були в рюкзаку.

Кого таки оштрафували

Згідно постанов суду, на 17 тисяч гривень “потягнули” правопорушення, коли тернополяни не мали при собі документів, масок, гуляючи парками чи набережною, сиділи на зупинках (при цьому часто нетверезими), або заходили до крамниці. Зі справ можна зробити суб’єктивний висновок: якщо порушники визнавали провину, а тоді ще й приходили на суд, то зазвичай їм йшли назустріч – в постановах йдеться про усні попередження. Ті ж, хто ігнорували судові засідання чи не визнавали провини, таки отримували по 17 тисяч штрафу.

Хоча на цю ж суму оштрафували і двох студентів, які без масок та документів ганяли м’яча на спортивному майданчику на “Сонячному”, що підтверджують відповідні відеозаписи.

На 17 тис. грн вирішив оштрафувати суд і жінку, яка 19 березня біля магазину «Універсам» продавала “товар за ознаками схожим на медичні маски” по 90 грн за 1 штуку в неустановленому для цього місці. Нагадаємо, спекулювати цінами на захисні засоби під час карантину було досить ризиковано – за це є відповідна відповідальність – ч.2 ст.160 КУпАП. На суд порушниця не прийшла. Тож “маски захисні в кількості 36 штук” вирішили конфіскувати в дохід держави. А жінці доведеться сплатити штраф.

Ще 17 тисяч гривень має заплатити житель області, який, попри карантинні обмеження, організував масовий захід біля пам’ятника Бандері в центрі міста, на який прийшло втричі більше журналістів, аніж самих активістів. 

Трилер про обсервацію і “доведення до самогубства”

Окремого абзацу заслуговує історія заробітчанина, якого, за його словами, примусово відвезли на обсервацію у міську лікарню №3.14 квітня чоловік перетнув державний кордон України, повертаючись з Німеччини. На кордоні підписав інформативну згоду про самоізоляцію за домашньою адресою, а вже за 4 дні до нього приїхали поліціянти “із представниками Тернопільської міської ради та почали заставляти його підписати добровільну згоду на обсервацію в третій міській лікарні, однак він такої згоди не підписав”. Тож правоохоронці викликали “швидку” та в примусовому порядку доставили його в КНП «Міська комунальна лікарня №3» ТМР, де заробітчанина ізолювали в палаті та закрили на ключ. 

За словами самого чоловіка, в лікарні він був позбавлений нормального харчування та хоча б мінімальних заходів гігієни, оскільки ні теплої, ні холодної води там не мав, тому не міг задовольняти необхідні життєві потреби. 

“В таких умовах він пробув там до 27 квітня 2020 року, та, не витримуючи таких знущань із себе, вимагав зустрічі з лікарем, на що йому працівники лікарні повідомили, що він повинен пробути в лікарні 14 днів. Оскільки такого становища він більше терпіти не міг, він залишив лікарню”, – йдеться в матеріалах справи. Чоловік також вказав, що у нього на утриманні троє дітей. 

Як вказано, термін ізоляції мав завершитися до чоловіка вже 28 квітня, тобто, не добув він лише 1 добу. При цьому написав заяву в медзакладі, де вказав, що розуміє наслідки вчинку, але “залишає місце обсервації у зв`язку з доведенням його до самогубства”.

Зважаючи на те, що в матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували, що чоловік заявив про добровільну госпіталізацію до обсерватора, суд провадження закрив.

В той же час інший заробітчанин спокійно відбував ізоляцію вдома, тож суд не побачив у його діях порушення.

“Мандрівник у часі”, робота ломбардів і нечемні пасажири маршруток

Ще один цікавий випадок трапився 9 травня. Згідно з матеріалами справи, чоловік о 14.00 перебував у парку “Слави”, за що на нього склали протокол. Але суд зважив на те, що чоловік навів незаперечні докази, що жодного порушення не було. Моявля, у той самий час він насправді був… у травмпункті, де йому надавали допомогу.. Тож перебувати одночасно в двох місцях не міг. А отже, і штраф платити не повинен.

А от працівницю ломбарду суд таки не виправдав. Хоч жінка і наводила як аргументи те, що постановою КМУ №211 (у редакції, чинній станом на 09.04.2020 року) дозволено діяльність фінансових установ, тож рішення Тернопільської міської ради їй суперечить та підлягає виконанню саме вказана Постанова КМУ №211. Нагадаємо, роботу ломбардів у місті заборонили на час карантину. 

Патрульні виписували адмінпротоколи просто на місцях. (Фото: Моя Вінниця)

Тож суд “критично оцінив доводи” і постановив жінці заплатити штраф у розмірі тисячі неоподаткованих мінімумів.

Що ж до водіїв маршруток, то суд зазвичай йшов їм назустріч. 

12 пасажирів замість 10 (такими були перші обмеження на початку карантину – авт.), 24 замість 20, 26 замість 21, 23 замість 20 – кожен водій наводив аргументи, на які судді зважали. То пасажири були неслухняні і не зважали на “перебір” у сидячих місцях, то водій не мав можливості одночасно і керувати маршруткою, і рахувати всіх, то просто не міг вигнати з салону, бо “не мав відповідних повноважень”. 

В реєстрі натрапили лише на один випадок, коли суд вирішив накласти штраф на водія. У його салоні було 27 пасажирів замість 21. І хоч вину водій визнав, і правопорушення це у нього перше, суддя вирішив, що усним зауваженням тут не обійтися.

Карантин і ресторани

З 11 травня у місті дозволили роботу закладам громадського харчування, що відобразилося і в різноманітті адмінпротоколів. 

Більше двох осіб за одним столиком, 4 осіб за одним столиком, 5 осіб за одним столом, 9 осіб за одним столом і немає перегородки, робота після 22.00 год, відсутність засобів індивідуального захисту в працівників, пустили клієнтів всередину закладу, – це зазначені в постановах порушення карантинних обмежень місцевими закладами харчування. У всіх цих випадках суд обмежився усним зауваженням. 

Наразі лише один із тернопільских пабів суд все ж вирішив оштрафувати на 17 тисяч за роботу після 22.00. 

Головне фото: Місто

Терміново також поцікавилося у тернополян, як часто вони змінюють маски та скільки використовують їх за місяць. Відповіді у відео нижче.

Перейти до панелі інструментів