23.04.2024
Місто Новини Оперативно

Тернополяни погрожували перекрити дорогу через невиконання мерією обіцянок (фото, відео)

Сьогодні жителі будинку на вул. Слівенській, 7 влаштували акцію протесту через те, що їхнім двором почала курсувати вантажна техніка. Терміново вело пряму трансляцію з місця події. Люди заблокували дві вантажівки, які після цього не могли виїхати від ЗОШ №10, ще одній вантажівці протестувальники не дали в’їхати у свій двір.

– У нас дорога в дворі вся у ямах. Ми неодноразово зверталися в міську раду, щоб провели ремонт. Нам обіцяли, однак досі нічого не зроблено, – каже жителька будинку, одна з представниць ініціативної групи Людмила Донченко. – А сьогодні почали возити через наш двір вантажівками спортивні тренажери в напрямку ЗОШ №10. Ми заблокували багатотонажну техніку автомобілем одного з жителів будинку. Не випускатимемо їх доти, доки не буде чіткої відповіді по наших питаннях від керівництва міста.

Жінка розповідає, що проблеми розпочалися у березні 2017 році. Тоді Людмила Донченко припаркувала своє авто дуже близько до сміттєвого контейнера. А на ранок виявила свою легківку обмальованою фарбою.

– Я тоді повернулася додому пізно ввечері, їхати в гараж вже не мала змоги, бо серед ночі самій повертатися мені як жінці було лячно, – пригадує події трирічної давності Донченко. – А вранці хтось попсував фарбою автомобілі, припарковані у дворі, не лише моє авто. Ми розуміли, що це проблема, бо паркуватися у дворі справді ніде. Одразу звернулися в міську раду і нам пообіцяли посприяти.

Загалом, за даними Людмили Донченко, серед жителів 100-квартирної п’ятиповерхівки орієнтовно 30 осіб мають автомобілі. Люди неодноразово зверталися в мерію та ЖЕК з проханням провести ремонт двору та облаштувати місця для паркування.

– Ми збирали підписи, писали звернення до міського голови. Також неодноразово зверталися до нього на його сторінці у Фейсбуці, – описує спроби вирішити проблему жінка. – Нам відповідали, що двір внесено в списки, що заплановано капітальний ремонт. Але немає фінансування. Останній раз написали, що багато грошей пішло на боротьбу з коронавірусом, тому не вистачає коштів на ремонт. Ми розуміємо, що нас дурять. Адже ми звертаємося вже з 2017 , а реакції – немає. Лише зрізали одне сухе дерево в дворі за весь час.

Замість облаштування паркомісць, два місяці тому, розповідає Людмила Донченко, на дверях під’їздів з’явилися оголошення від ЖЕКу, що на газонах в дворі паркуватися заборонено. Якщо жителі будинку продовжать це робити, то їм доведеться мати справи з муніципальною поліцією.  Врешті на газонах ЖЕК облаштував бетонні блоки, щоб унеможливити заїзди.

– Зараз ми налаштовані категорично – блокуватимемо проїзд вантажівок нашим двором, – каже Людмила Донченко. – Зі школи теж не випускатимемо. Осінню минулого року проводили ремонт шкільного стадіону, ми тоді протестували. І навіть випустили заблоковану вантажівку, але до нас ніхто не прислухався. Тому тепер не випускатимемо. Навіть перекриватимемо вул. Слівінську, якщо продовжать їздити вантажівки нашим двором, а до нас не прислухаються.

Як повідомила Терміново Людмила Донченко близько обіду, під час зустрічі з начальником міського управління ЖКГ Олегом Соколовським, який прибув на місце протесту, було досягнуто домовленості, що двір почнуть ремонтувати у серпні. Після цього люди розблокували проїзд і дали можливість вантажівкам виїхати.

Водночас жителі будинку готують колективне звернення до міського голови Сергія Надала з вимогами провести капітальнй ремонт двору, облаштувати екопарковку та дитячий майданчик, щоб все не залишилося на рівні усної обіцянки.

У прес-службі міськради повідомили Терміново, що двір за адресою вул. Слівенська, 7 включений у титульний список ремонтів житлового фонду на 2020-2021 роки. Наразі управління ЖКГ замовляє виготовлення проектно-кошторисної документації.

“До ремонту приступлять після завершення ремонту сусіднього об’єкту – спортивно-оздоровчого майданчика на території 10 школи, оскільки вантажні автомобілі до даного об’єкту змушені проїжджати через Слівенську, 7. Цього року двір відремонтують”, – запевнили в прес-службі.

Слід зазначити, що невиконання обіцянок із ремонтом дворів в Тернополі – не рідкість. Відремонтувати двори на вул. Руській 16, 18, 20 Сегій Надал обіцяв на своїх передвиборчих плакатах, балотуючись на посаду мера. Та щойно люди проголосували за його кандидатуру, про дані обіцянки Надал одразу “забув”. Попри неодноразові письмові звернення жителів, дані двори у центрі міста досі перебувають у незадовільному стані, під одним з під’їздів після дощів постійно збирається вода, що не дає людям вийти з дому, не намочивши ніг.

Сьогоднішній приклад продемонстрував – ефективним методом добитися виконання обіцянок міською владою Тернополя є акції протесту із максимальним залученням  ЗМІ.

Завдяки проведеній акції протесту і приверненню уваги громадськості до своєї проблеми, жителі Слівенської, 7 добилися обіцянки, що цьогоріч їх двір таки відремонтують.

Фото: Людмила Донченко

Обдурені мером мешканці трьох будинків на вул. Руській досі очікують, коли Сергій Надал виконає обіцянку зі своїх передбвиборчих плакатів, згідно з якою дані двори вже давно мали бути відремонтовані.

Фото: Андрій Вацик

 

Перейти до панелі інструментів