25.04.2024
Місто Новини

Із острівка закоханих – в інший парк: для скандальної арки знайшли нове місце

Ковану арку у вигляді серця, яка викликала несприйняття тернополян і невдовзі була демонтували з острівка закоханих, перенесуть на нове місце. Її запланували встановити у районі “Офісу щастя” (РАЦСу – прим. ред) на Дружбі, повідомив начальник КП “Об`єднання парків культури і відпочинку Тернополя” Микола Лесів. 

– Встановлять арку при вході у парк “Топільче” від дамби, – туди, де пандус і сходи, – пояснює він. – Щоб молодята, які йдуть у РАЦС, могли там фотографуватися.

Арку у вигляді серця встановили на острівці закоханих 15 травня, а вже 10 червня її демонтували (фото: Терміново)

На новому місці, за словами Лесіва, вже пробурували фундамент і ведуть попередні монтажні роботи. Наступного тижня арку вже встановлять на новому місці. 

Зараз конструкція, за словами начальника об’єднання парків, зберігається на складі на території парку ім. Шевченка. Зауважимо, 10 червня, коли арку демонтували, у соцмережах обговорювали місце її нової дислокації, жартуючи, що виріб викинули на смітник. Звісно, ніхто арку б не викидав, запевняє посадовець.

Демонтовану арку тимчасово розмістили на складі на території парку ім. Шевченка (Фото: скрін із веб-камери)

–  Ми тимчасово розмістили її на складі. А щоб вітер її не здув і вона не впала, я прив’язав її до контейнера, а хтось з вікна з вул. Білецької це сфотографував і почали вести мову, що це смітник, – описав ситуацію він. 

Миколі Лесіву неприємно через ажіотаж, який виник навколо арки.

– Кладу руку на серце, ми хотіли як краще – щось освіжити на острівці закоханих. А люди відреагували зовсім інакше, – дивується він. – Хоч би один запропонував щось. А то: “Все не так і не знаю як”. І ось тепер зняли, острівок лишився голий, і вважають, що так добре…Вся арка була б у квітах, хай би трохи почекали і подивилися. Вазони тільки починали розквітати. Але вже зняли. Сподіваюся, вона приживеться на новому місці. 

У соцмережах активно обговорювали місце нової дислокації арки, жартуючи, що її викинули на смітник (фото: Semenets Marichka)

Керівник об’єднання парків також пояснив, як з’явилася ідея даної арки та інших металевих конструкцій у паркує. 

– Взимку у програмі тернопільського телеканалу представниця з Києва розповідала про столичний парк, який робили впродовж 5 років і вклали там 200 мільйонів, – говорить Микола Лесів. – Вона показувала фото з цього парку, де є вертикальне озеленення. Виходячи з того, що мають парки, бо з бюджету ми не брали грошей, ми вирішили поставити аналогічне вертикальне озеленення за рахунок грошей, які передбачені на утримання і озеленення парків.  Хотіли освіжити парки, щоб були не тільки дерева, трава і кущики, а щоб ще десь квіти поставити. Адже посадити клумбу надзвичайно дорого, через це ми зробили такі елементи. 

Нагадаємо, металічну конструкцію, яка одразу викликала несприйняття тисяч жителів міста, встановили в парку Шевченка в середині травня. Опитані журналістом Терміново експерти наголосили на недоречності встановлення арки в даному місці, як і металічних дерев в зелених зонах парку. З цього приводу міський голова Сергій Надал провів опитування на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”, яке підтвердило, що люди проти конструкції. 

 За те, щоб перенести арку в інше місце, проголосували 61 % користувачів, 39% дотримуються думки, що арку варто залишити. Загалом участь у голосуванні станом на 12.00 12 червня взяли 6 тис. 100 осіб. До слова, демонтували 10 червня, навіть не дочекавшись закінчення голосування, термін якого збігає увечері 12 червня.  

Головне фото: Терміново

Перейти до панелі інструментів