27.07.2024
Новини

На Тернопільщині шалено пощастило незначній кількості шкіл. Чим?

На закупівлю обладнання для харчоблоків навчальних закладів Тернопільська область отримає майже 11 млн грн. Кошти розподілять між 51 школою. Це 6,5 відсотків від загальної кількості шкіл. Кожен освітній заклад склав власний список необхідного обладнання, тепер чекають на проведення тендеру та закупівлю. 

Як пояснює начальниця управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома, навчальні заклади загальної середньої освіти обирали відповідно до постанови Кабміну та наказу МОН. 

– Заявки на закупівлю могли подати школи міст обласного значення, у яких не менше 400 учнів, – пояснює Ольга Хома. – Звичайні загальноосвітні школи районів та ОТГ, у яких не менше 350 учнів та опорні заклади, у яких не менше 200 учнів. Тобто навчальні заклади, які не відповідають цим критеріям не могли навіть подати заявку на участь у проекті. 

В області є 780 шкіл, а відбір пройшли лише 51. Серед них – 9 тернопільських. Зокрема, школа №2, 5, 6 та інші. Є обмеження не лише щодо шкіл, а й щодо обладнання.

–  Згідно з умовами проекту, не можна закуповувати тарілки, ложки, виделки, каструлі, – продовжує Хоча. – Можна купувати холодильники, плити для готування, посудомийки, поверхні для підігріву їжі, витяжки, стелажі та різне електричне обладнання. Вартість кожного харчоблоку різна – від 50 тисяч до майже півмільйона, оскільки кожна школа подавала свій перелік необхідного обладнання. 

Наказ управління освіти отримало лише нещодавно і, як зазначає Ольга Хома, відповідно до нього проводять тендерні процедури для закупівлі обладнання. Вже після проведення тендеру та закупівлі обладнання школи отримають харчоблоки. 

Щодо ситуації із обладнанням у інших школах, то за словами начальниці управління, у кожному освітньому закладі різна ситуація.

– У більшості випадків органи місцевого самоврядування приділяли незначну увагу забезпеченню харчоблоків сучасним обладнанням, – зауважує Ольга Хома. – Перебуваючи у навчальних закладах ми неодноразово бачили застаріле обладнання, яке також не є енергоефективним. 

Тому пропозиції щодо ремонту та закупівлі нового обладнання для харчоблоків, де кухарі безпосередньо готують їжу для дітей, сприйняли позитивно. А для шкіл, які не підійшли під критерії відбору, зауважує Ольга Хома, дана програма є стимулом розвиватися у плані кількості учнів. 

Фото: телеграф

 

Перейти до панелі інструментів