29.03.2024
Новини Політика

Мер Тернополя у суді вимагає у громадської активістки 100 тис. грн моральної компенсації

100 тис. грн моральної компенсації за образу честі та гідності хоче отримати міський голова Тернополя Сергій Надал від громадської активістки Юлії Мамчак. Ця сума фігурує у судовому позові мера. Підставою звернення до суду став пост активістки у фейсбуці, на основі якого згодом місцеве видання “Номер 1” зробило матеріал.

Про те, що в січні 2020 року мер подав проти неї позов, активістка днями повідомила у соцмережі після того, як відбулось чергове засідання в цій справі.

За словами Мамчак, в суд на неї подали через її підрахунки про те, що за дві своїх каденції міський голова начебто завдав місту збитків на 220 млн доларів.

– Я порахувала, скільки недоотримав бюджет через те, що ділянки виділяють безкоштовно, але потрібним людям, – пояснює Мамчак. – Порахувала й те, що створюють новий парк на Київській-Тарнавського, хоча до самого парку відійде не вся територія, яку забирають у дачників, частину віддають під забудову. Відповідно по кожному пункту я описувала суму втрат, а тоді підбила загальну.

За її словами, сторона заявника у суді апелює до кожного з семи пунктів її допису.

– Тобто, не до якоїсь конкретної фрази чи певного припущення, а до цілого поста у соцмережі, – зауважує активістка. – На їхню думку, це недостовірна інформація. Хоча до кожного пункту я додала відповідні документи. І до поста у фейсбуці, і до статті у виданні.

Якщо від видання хочуть лише спростування, то від Мамчак зажадали компенсації у грошовому еквіваленті. Активістка не розуміє, звідки взялася ця сума.

– Сума моральної компенсації може бути в тому випадку, якщо людина понесла значні моральні переживання чи фізичну загрозу працездатності, – пояснює Мамчак. – Тоді, відносно завданої шкоди, вираховується компенсація. А оскільки в суді не проаргументовано це ні якимось лікарняним, ні прийомом медикаментів, ні іншими чинниками, які би поставили під загрозу здоров’я нашого мера, механізм нарахування цієї суми ми не розуміємо.

Терміново намагалося з’ясувати, чому свої моральні збитки Сергій Надал оцінив саме у 100 тис. гривень, а не, скажімо, в 20 чи в 200. Однак в пресслужбі міськради відповіді на дане питання надати не змогли, попросивши надіслати офіційний письмовий запит. Коли ми отримаємо на нього відповідь, то повернемося до даної теми.

Фото: https://ternopoliany.te.ua і особиста сторінка Юлії Мамчак у Facebook

Перейти до панелі інструментів