17.04.2024
Історична спадщина Новини

8 архітектурних пам’яток Чорткова “оживуть” на 3D-листівках

Чортківські замок, годинникова вежа й торгові ряди, дві церкви, костел, синагога, ратуша та монастир, – всі ці об’єкти незабаром можна буде побачити на спеціальних листівках із доповнено реальністю.

Спершу може видатись, що це звичайні листівки. Але спеціальний додаток, який потрібно буде скачати, дозволить побачити об’ємне зображення будівель. Варто лише навести смартфон чи планшет на картку. У додатку також можна буде дізнатись історію будівлі та цікаві факти про неї, запевняють розробники.

“Кишенькове місто. Чортків у 3D форматі” реалізовують завдяки ґранту від Re_HERIT. Цей проєкт займається збереженням культурної спадщини та поширенням інформації про неї.

Щоб створити 3D-зображення, пам’ятку архітектури спершу треба ретельно відфотографувати та відсканувати.

– До прикладу, щоб на листівці в повній красі та величі з’явився Домініканський костел, споруду з усіх сторін відзняли та сфотографували. Вийшло не багато не мало – 2300 знімків, – пояснюють у проєкті. – Такі детальні сканування архітектурного об’єкта дають можливість виконувати проєктні реставраційні креслення, що допоможе у відновленні історичної будівлі у її автентичному вигляді.

Загалом у Чорткові перенесуть на 3D-листівки зображення восьми об’єктів:
– годинникової вежі та торгових рядів (ХІХ – поч. ХХ ст.);
– Чортківського замку (ХVІІ ст.);
– церкви Вознесіння Господнього (ХVІІ ст.);
– церкви Успіння (ХVІ ст.);
– костелу св. Станіслава (ХVІІ ст.);
– нової синагоги (поч. ХХ ст.);
– ратуші (поч. ХХ ст.);
– монастиря сестер Ордену Милосердя (ХVІІІ ст.).

Наразі листівки такого формату в Україні є лише з львівськими пам’ятками архітектури. Як все це “працює”, можна побачити у відеоролику.

600 комплектів безкоштовних листівок із будівлями Чорткова планують роздати мешканцям міста  та туристам.

Реалізацією проєкту займаються ГО «Центр розвитку молодої громади та міжнародного партнерства Центр Ініціатива – Centr Initiative», Чортківська міська рада та компанія Skeiron, повідомляє пресслужба міської ради

 

Перейти до панелі інструментів