26.04.2024
Здоров’я Новини

На боротьбу з коронавірусом в регіонах вже витратили 732 млн грн, а передбачено 3,7 млрд грн – Ляшко

Близько 3 млрд 700 млн грн алоковано на проведення антикоронавірусних заходів. Про це на брифінгу 1 квітня розповів заступник міністра охорони здоров’я та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Вчора в МОЗ провели наради із представниками обласних держадміністрацій, обласних рад та мерів міст щодо протидії поширення коронавірусної хвороби, повідомив Ляшко.

– За результатами цієї наради можу сказати, що близько 3 млрд 700 млн грн вже алоковано на регіональному рівні для здійснення заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби, – повідомив Віктор Ляшко.

732 млн грн вже витратили, на решту суми наразі підписують договори із постачальниками спецзасобів.

Що ж до 17 смертельних випадків (4 з них – за останню добу) від коронавірусу в Україні, то Ляшко наголосив: в ці 17 потрапили всі пацієнти, в яких діагностували коронавірусну хворобу.

– Це не означає, що в усіх випадках саме вона призвела до летального наслідку. Ми відслідковуємо, що смерть відбувається з інших причин. Найближчим часом на сайті МОЗ розмістимо детальне пояснення щодо кожного з цих випадків. Що ж до наявності супутніх хвороб, то найбільше летальних випадків наразі реєструють у хворих із цукровим діабетом, – зауважив Ляшко.

Заступник міністра ще раз нагадав, що в групі найбільшого ризику є люди похилого віку.

– Ця статистика не лише в Україні, але саме в пацієнтів такого віку хвороба перетікає з найбільшими ускладненнями. Якщо ж говорити про вікові категорії в Україні, то найчастіше хворіють у нас люди в віці 50-59 років, загалом найбільше пацієнтів зараз у категорії 30-69 років. Якщо ділити за статями, то 52% хворих в Україні – жінки, 48% – чоловіки, – додав Ляшко.

Щодо щоденного тестування лікарів та працівників комунальної сфери, то в нашій країні взяли на озброєння досвід Італії та Іспанії.

– Досвід цих країн показав, що тестування на коронавірус щоденно чи раз на два дні дає оманливе відчуття безпеки. Тому тестування медпрацівників та тих, хто працюють в галузях, життєвонеобхідних для діяльності країни, рекомендують виключно при появі симптомів, і призначає їх лікар чи епідеміолог, додав заступник міністра.

Відповідаючи на питання журналістів, Ляшко також наголосив: лікування пацієнтів, у яких діагностували COVID-19, відбувається виключно державним коштом.

Головне зображення pixabay

 

Перейти до панелі інструментів