29.03.2024
Жінки Новини

На Тернопільщині небайдужі шиють багаторазові маски для медперсоналу та правоохоронців

Поки в аптеках області годі й сподіватись знайти медичну одноразову маску, багаторазові маски почали шити для медперсоналу та працівників поліції жительки Тернопільщини. 

Зокрема, приєдналась до ініціативи і мешканка Тернополя Ольга Захарчук. Першу партію пошитих масок вже надіслала на Хмельниччину та в Тернопільську обласну дитячу лікарню.

Фото власноруч пошити масок виклала на своїй сторінці у фейсбуці.


– Допомагаю чим можу: вдома маю швейну машинку і з власних запасів шию тришарові котонові багаторазові маски з кишеньками, в які додатково можна покласти вату, марлю чи хто що має, – розповідає Ольга. –  Я ще небагато пошила, десь 20 з чимось… Шию кожного дня по 4-5 шт, більше не в змозі – дітям треба маму.

Частина масок поїхала в Хмельницьку область, в Білогірський район – сімейним лікарям і їх медсестрам, частина вже в Тернопільській обласній дитячій лікарні.

Facebook Ольги Захарчук

– Планую і надалі шити кожного дня і передавати медперсоналу. Велика перевага котонових масок в тому, що вони вони екологічні, розраховані на 2-2,5 год роботи, їх можна прати при 60 градусах чи кип’ятити (як я роблю), прасувати і використовувати далі, – пояснює Ольга.

Майстер-класи та викрійки для пошиття є в мережі.

– До речі, я не швея. Раніше не шила нічого, крім обкладинок до блокнотів, – продовжує розповідати жінка. – Як реагує медперсонал на такі маски? Дякують, діляться в інстаграмі, дивуються що безкоштовно.

Для своїх же колег шиють багаторазові маски працівниці поліції на Бережанщині.

“Дві швейні машинки, марлевий відріз та бажання допомогти: як зазначають самі поліцейські, найважче було знайти хвилину вільного часу, однак і з цим дівчата впоралися. За два дні їм вдалося виготовити майже 400 масок.

Засоби індивідуального захисту в першу чергу роздали дільничним офіцерам та працівникам групи швидкого реагування, які заступають на патрулювання вулиць та автошляхів. Планують бережанські працівники передати їх колегам у інші відділення поліції”, – йдеться в дописі на фейсбук-сторінці поліції Тернопільської області.

Facebook поліції Тернопільської області

Ми ж вкотре нагадаємо: багаторазові маски не оберігають від коронавірусу. Але вони допомагають нам не торкатись руками слизових, через які вірус може потрапити в організм. Тому медики ВООЗ радять: ретельно мийте руки з милом та намагайтесь якомога рідше торкатись до обличчя.

Перейти до панелі інструментів