27.04.2024
Новини Розслідування

У Монастириській райлікарні бракує кадрів, спецзасобів і обладнання. Кількість хворих продовжує зростати

Монастириський район став осередком спалаху коронавірусу на Тернопільщині. У неділю, 22 березня, тут діагностували перший випадок COVID-19. Це 68-річний житель села Ковалівка, який  помер 25 березня. Продовжують хворіти подружжя з Ковалівки (перебувають у Тернопільській комунальній лікарні швидкої допомоги), 41-річна медсестра зі Швейкова (лежить у Монастириській райлікарні). COVID-19  діагностували ще у двох жителів Монастирищини – 62-річного чоловіка з села Швейків і 63-річного жителя райцентру. За останньою інформацією, коронавірус діагностували у чотирьох лікарів. Станом на ранок 26 березня в області захворіли 15 людей, 13 з них у Монастириському районі (дані уточнюються).

Ми вирішили дослідити, чи готова Монастириська районна лікарня до прийому хворих, якщо їхня кількість буде й далі зростати.

 

Монастириська лікарня всім забезпечена

З приводу першого летального випадку на Тернопільщині брифінг в облдержадміністрації провів 25 березня її новопризначений голова Володимир Труш. Після висловлення співчуття рідним і близьким померлого чоловіка, він відповів на запитання журналістів. Серед них – забезпеченість Монастириської райлікарні засобами захисту.

  • На даний момент прийнято рішення, що хворі, які звернулися в районну лікарню, будуть перебувати в районній лікарні, – сказав Володимир Труш. – Кожна районна лікарня вже забезпечена і переформатувалася під інфекційні відділення. Є правильно оформлені інфекційні бокси, ШВЛ будуть довозитися.

За словами новопризначеного голови ОДА, Монастириська лікарня – одна з найкращих в області, яка всім забезпечена – масками, рукавицями, засобами індивідуального захисту, тестами.

  • Лікарня забезпечена всім якнайкраще на сьогоднішній день, – додає Володимир Труш. – В них є свій ШВЛ, це точно.

Скільки масок є в області, голова ОДА сказати не готовий, оскільки їх кількість швидко змінюється. Додав лише, що на закупівлю речей першої необхідності кожна районна лікарня отримала з держбюджету по 200 тисяч гривень. Зі слів пана Труша, в області є 148 апаратів штучної вентиляції легень. Після 15 квітня прибуде ще частина апаратів, на які виділила 10 мільйонів гривень обласна рада. Запевнив голова ОДА й у тому, що в області достатньо швидких тестів на діагностику COVID-19.

 

Швидка добу стояла не продезінфікована

Про проблеми, які вийшли на поверхню у райцентрі після виявлення першого хворого, розповів нам депутат Монастириської міської ради Андрій Кохан. За його словами, на районній нараді раніше озвучили алгоритм дій: у випадку виявлення сімейними лікарями хворого, слід викликати спеціальну швидку допомогу з Тернополя, далі бригаду дезінфекторів. На практиці все було по-іншому.

  • Першого хворого відвезли у неділю єдиною швидкою, яка є в місті, мали два останні костюми, – розповідає пан Андрій. – Машина майже добу стояла не продезінфікована, потім голова райради дав розпорядження, підключилися МНСники, продезінфікували.

Депутат також повідомив, що керівники району розіслали листи із проханням долучитися до збору коштів на апарат штучної вентиляції легень і, за його інформацією, грошей вже достатньо, однак привезуть два апарати лише 3 квітня, оскільки дістати обладнання в Україні тепер не так легко, доводиться стояти у черзі.

За словами Андрія Кохана, непросто дістати й захисні костюми. Очільниці райлікарні вдалося замовити 30 костюмів, підключивши зв’язки.

  • Найбільша проблема у тестуванні, весь персонал лікарні і сімейні лікарі були в контакті, – каже пан Кохан. – Центр первинної медико-санітарної допомоги залишився без лікарів фактично – хтось на лікарняному, хтось у відпустці, решта контактували, вони на ізоляції.

Повідомив депутат міськради й про відсутність у медзакладі найбільш необхідного – масок, засобів дезінфекції. У Монастириськах люди самоорганізовуються, шиють маски. Інформацію для волонтерів можна знайти у Facebook-спільнотах Монастириська – моє місто та Медицина Монастирищини.

Гроші є, нема де купити

Ситуацією у Центрі первинної медико-санітарної допомоги ми поцікавились у його завідувача Андрія Мушинського.

  • Я сьогодні закрив свій центр, всі пішли на самоізоляцію, бо всі контактні, – розповідає керівник центру. – У всіх взяли аналіз на COVID-19, завтра чекаємо результату. Нема кому надавати допомогу. Друге те, що нема ні тестів, ні пробірок, обдзвонив вже всі медтехніки, всюди, де можна. Тестів не дали взагалі.

Масок, за словами Андрія Мушинського, не бракує, а от із 20-ти захисних костюмів, замовлених раніше, залишилося два чи три і купити їх ніде.

  • Районна влада каже: «Шукайте, ми гроші дамо, то не проблема», – продовжує пан Мушинський. – Гроші є, нема де купити.

У лікарні бракує апаратів ШВЛ і медперсоналу

На сторінці Монастириської районної лікарні знаходимо оголошення про збір коштів на апарат штучної вентиляції легень. Зараз їх є три – один потужний фірми «Carina», два – середньої потужності.  Є ще два кисневі концентратори. У лікарню продовжують надходити хворі. За час написання матеріалу у Монастириському районі на COVID-19 захворіли ще шестеро людей, четверо з них лікарі.

Ми зателефонували до головної лікарки медзакладу Стефанії Підгірної, аби дізнатися, яка насправді потреба у лікарні.

  • Сьогодні надійшло достатньо коштів, поки не готова сказати суми, сам апарат коштує 876 тисяч гривень, – каже Стефанія Іванівна.

Лікарів протестували на COVID-19. Якщо будуть позитивні результати, доведеться їх відправити на самоізоляцію. Роботу тих, хто залишився, доведеться організовувати по-іншому, зросте кількість чергувань.

  • Може, хтось хоче підробити медсестрою чи санітаркою, – приходьте, зарплату вищу дамо, в нас і бракувало їх, – каже керівниця лікарні. – Бракує медреспіраторів, спецодягу, бо він одноразовий. Тестів не маємо зовсім.

Як бачимо, погляди з облдержадміністрації і зсередини таки різняться. Замість того, щоб мобілізувати ресурси на осередок спалаху, керівник ОДА заявляє на брифінгу про те, що лікарня всім забезпечена.

Тим часом у Монастириському районі захворіли вже 10 осіб, четверо з них лікарі, а керівники медзакладів мусять правдами і неправдами, з допомогою добрих людей добувати кошти на закупівлю елементарного.

Ми продовжуємо стежити за ситуацією в районній лікарні.

Наразі нагадуємо, що допомогти лікарні можна, зробивши внесок на рахунок:

Рахунок для перерахунку коштів:

р/р UA973366770000026008052554121

КНП «Монастириська ЦРЛ»

код ЄДРПОУ 36338715

МФО банку 336677

в АТ КБ «Приватбанк»

Довідка. Адміністрація КНП «Монастириська ЦРЛ» повідомляє, що за вчорашній день 25.03.2020 р. на рахунок поступило 196 685 грн. Всього станом на ранок 26.03.2020 р. є 280 458 грн. Щиро дякуємо всім небайдужим громадянам за пожертву на придбання апарату штучної вентиляції легень.

Паніки немає

Володимир Богайчук, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації:

– Щодо інформації, яка ходить в соцмережах, що лікарні не забезпечені засобами захисту. Звичайно, є така потреба. Сьогодні, на превеликий жаль, в Україні дуже мало виготовляється засобів індивідуального захисту, але Монастириська центральна лікарня забезпечена комбінезонами, окулярами для того, щоб можна було надавати допомогу таким хворим. Крім того, ми отримали швидкі тести для роботи лабораторного центру, а також маски та костюми, які передані для роботи екстреної меддопомоги. Паніки немає. Я переконаний і знаю, що медпрацівники готові надавати допомогу. Так не вистачає того, що було б необхідно, але вже працює голова райадміністрації, щоб зараз в області почали шити засоби індивідуального захисту. Проблема була в тому, що не було з чого шити. А зараз вже почали поступати матеріали і я думаю, що найближчим часом ми зможемо максимально забезпечити заклади охорони здоров’я.

Щоб максимально локалізувати розповсюдження інфекції по області, прийнято рішення перепрофілювати Монастириську райлікарню на госпіталь. І сьогодні там виписані хворі, призупинено амбулаторний прийом. Там визначено 7 місць, де може подаватися кисень, є 3 дихальних апарати, з них два, які можуть надаватися саме при дихальній недостатності. Крім того, зараз доставлено два дихальних апарати додатково і є два газових кисневих концентратори. У них зараз нема такої необхідності, тому що стан всіх інших хворих стабільний. Крім однієї пацієнтки, яка підключена до апарату.

Щода заходів, які проводять в Монастириському і Заліщицькому районах, то сьогодні підготовлена повністю Заліщицька райлікарня для допомоги таким хворим. Там є 10 апаратів штучної ветиляції легень, в кожній палаті є можливість надання кисню. Це один з найбільш сучасних лікувальних закладів, і персонал готовий надавати допомогу при поступленні пацієнтів.

Читайте також: Тиждень на роботі, два – на обсервації. Як будуть працювати медики під час спалаху коронавірусу у Монастириському районі

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів