26.04.2024
Здоров’я Місто Новини

За кошти тернопільських підприємців придбали 7 апаратів штучної вентиляції легень. Обіцяють купити ще

Усього в міських лікарнях Тернополя зараз є 22 апарати штучної вентиляції легень (надалі ШВЛ – авт.). За 10 днів чекають на ще 7 апаратів, придбаних за кошти підприємців міста. Ще 17 куплять за кошти міста.

Про це стало відомо на засіданні оперативного штабу для боротьби з коронавірусом, яке відбулось у середу, 25 березня.

Нагадаємо, участь у прийманні та лікуванні людей, хворих на коронавірус, або обсервації тих, хто міг заразитись, беруть три медзаклади Тернополя: лікарня швидкої допомоги та міська дитяча лікарня відповідають за лікування пацієнтів, лікарня №3 – за ізоляцію та нагляд.

Зараз в лікарнях міста є 22 апарати ШВЛ, готових до використання, повідомив міський голова Сергій Надал.

В разі необхідності вся лікарня швидкої допомоги, а не лише інфекційне відділення, прийматиме хворих на COVID-19.

– Два нових апарати штучної вентиляції легенів вже протестовані і чекають на компресори, – пояснює головний лікар міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – У найближчі дні вони вже працюватимуть. В інфекційному відділенні підключені три апарати, що можуть повноцінно працювати. Крім того є апарати в реанімаційному відділенні, їх ми вже не будемо переносити, а застосовуватимемо в разі розгортання інфекційного відділення.

На найближчі 10 днів цього цілком достатньо, запевняє Чайківський. Адже кількість пацієнтів поки незначна.

– Ті апарати, які мали закупляти за тендерною процедурою, зараз купуватимемо за переговорною, – пояснив Чайківський.

Таким чином мають придбати ще 17 апаратів ШВЛ, уточнив Надал. Кошти на це у бюджеті вже виділили. Угоди мають підписати в найближчі 5 днів. Терміни поставки – 2-3 тижні.

В міській дитячій лікарні є 4 апарати ШВЛ, розповів директор медзакладу Андрій Артимович. Зараз цього вистачає.

– Ще три мають привезти орієнтовно до середини квітня, ціна і поставка вже зафіксовані, – пояснює Артимович. – Також мають привезти ще один переносний вентиляційний-апарат десь за тиждень.

Окрім виділених з бюджету коштів на придбання апаратів ШВЛ, долучились і місцеві підприємці.

– Вже придбали 7 апаратів штучної вентиляції легень, – повідомив міський голова Сергій Надал. – Їх мають привезти з-за кордону в найближчі 10 днів. Зараз є багато пропозицій від підприємців, які хочуть допомогти із придбанням обладнання, і є постачальники, які не хочуть працювати із державними коштами. Тому надавайте перелік, в чому є потреба, треба координувати з підприємцями і постачальниками.

Скільки з придбаних 7 ШВЛ-апаратів отримає кожна з лікарень, які беруть участь у наданні допомоги, вирішить оперативний штаб спільно з очільниками цих медустанов.

Міська лікарня №3 від середи, 25 березня, почала працювати як заклад для ізоляції та обсервації людей. В перший же день туди направили чотирьох людей. Там за ними будуть спостерігати медики.

До лікарні наразі потрапляють люди, які контактували з хворими на коронавірус і не можуть організувати самоізоляцію вдома, розповів головний лікар міської комунальної лікарні №3 Юрій Лазарчук. Мова йде про мешканців гуртожитків чи невеликих квартир, де живе багато людей.

– У нас вже сформовані бригади для надання допомоги, вони забезпечені всім необхідним на найближчі три тижні, – розповідає Лазарчук. – В найближчі 10 днів мають виконати замовлення задля забезпечення на ще два тижні.

В лікарні швидкої допомоги також забезпечені всім необхідним на найближчі 30 днів, запевнив Ярослав Чайківський. В дитячій лікарні за наявних умов роботи також всього вистачає, розповів Андрій Артимович. Однак лікарня готова до розширення до 200 ліжкомісць. Зараз вже домовляються із постачальниками.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів